AnimaList newsletter specijal 2018

“Kad ljudi kažu: ‘Što mogu učiniti za životinje?’, ja im odgovaram: Nemojte ih jesti. To je prvi korak. Postati vegan je najbolja stvar koju možemo učiniti za životinje.” – James Cromwell, glumac

Pregled aktivnosti u 2018.

U posebnom izdanju AnimaLista predstavljamo godišnji pregled naših aktivnosti i postignuća u 2018. godini.

Proveli smo kampanju Udomi! u suradnji s braćom Vidović

Kampanja Udomi! u suradnji s braćom Vidović
Braća Filip i Luka Vidović u kampanji „Udomi”!, našli su se pred kamerama kako bi udružili snage za napuštene životinje i pozvali na udomljavanje. Osim u videu, braća Vidović i pas Lola pozvali su na udomljavanje i na jumbo plakatima postavljenima u Zagrebu, Osijeku i drugim gradovima.

x
x


Obilježili smo Svjetski dan bez mesa

vjetski dan bez mesa
Prvi dan proljeća obilježili smo pozivom na prestanak jedenja mesa preko svjetske kampanje Meatout (Svjetski dan bez mesa) koja se diljem svijeta obilježava još od 1985. godine. Pogledajte kako smo na Cvjetnom trgu u Zagrebu u suradnji s Vegan Thugzima dijelili besplatnu vegansku hranu. Obilježavanju Svjetskog dana bez mesa priključio se i Večernji list, koji je u suradnji s nama objavio vegansku kuharicu kao dar uz svoje dnevne novine!

x


Organizirali smo 7. po redu VegeSajam

VegeSajam
U ponedjeljak 21. svibnja 2018. na zagrebačkome Trgu bana Jelačića održan je sedmi po redu VegeSajam, gdje je predstavljena bogata ponuda veganske hrane kroz degustacije i promotivne ponude. VegeSajam je posjetio i gradonačelnik Milan Bandić, a posjetitelji su mogli iskušati svoju snagu i sudjelovati u sklekovima na bundevama te osvojiti veganske slastice.

x
x


Organizirali smo kampanju “Pas čipiran, skrbnik miran”

Kampanja 'Pas čipiran, skrbnik miran'
Glumica Ksenija Pajić i kujica Amy zaštitna su lica kampanje ‘’Obitelj na more, a pas na ulicu?!’’ kojom se promiče odgovorno skrbništvo. Slogan „Pas čipiran, skrbnik miran” naglašava bitnu temu zakonske obaveze mikročipiranja pasa. U kampanji su sudjelovale i simpatične njuške iz zagrebačkog skloništa u Dumovcu, Kani, Korlyja i Johnyja koji traže dom.

x


Pokrenuli smo kampanju: “Poštujmo naše more”

Kampanja 'Poštujmo naše more'
U sklopu kampanje “Poštujmo naše more”, koju provodimo u suradnji s organizacijom Eurogroup for Animals, postavili smo 30 plakata u petnaest gradova kako bi omogućili ribama da ih se čuje i vidi i izvan morskih dubina. Hrvatskim građanima smo poručili: “Ribe u moru, povrće na tanjuru.” Objavili smo i besplatnu kuharicu s 14 recepata, pod nazivom “Zelena jela za plavo more”, u suradnji s autoricom recepata i fotografija Anom Mihalić.

x


Izdali smo knjigu: “Biljna prehrana djece vrtićke dobi”

Knjiga 'Biljna prehrana djece vrtićke dobi'
U suradnji s nutricionisticom Ivanom Šimić izdana je knjiga Biljna prehrana djece vrtićke dobi, namijenjena djelatnicima u vrtićima, ali i roditeljima. Donosi mnoštvo korisnih informacija te sažete smjernice i recepte za prehranu djece vegana. Knjigu smo distribuirali svim vrtićima u Hrvatskoj, kao i drugim institucijama.

x
x


Pomogli smo u radnim akcijama kastracije pasa u romskim naseljima

Kastracije pasa u romskim naseljima
Provedene su akcije kastracije pasa u romskim naseljima Međimurske županije. Jako je puno posla je obavljeno u skloništu za životinje Prijatelji u Čakovcu kako bi se pomoglo psima, njih preko 3000. Iz skloništa zahvaljuju svim veterinarima i volonterima, te poručuju kako su dragocjene donacije hrane, lijekova i građevinskog materijala, financijska podrška kao i pomoć u oglašavanju te privremenom i trajnom udomljavanju životinja uvijek dobrodošli.

x


Održali smo 11. ZeGeVege festival

11. ZeGeVege festival
7. i 8. rujna 2018. na glavnome zagrebačkom trgu održan je 11. ZeGeVege festival. I ove godine predstavljeni su brojni izlagači, predavači i gosti koji, uz veliku posjećenost i pozitivnu atmosferu, čine ovaj veganski festival najvećim u ovome dijelu Europe. Pogledajte prvi i drugi dio fotogalerije.

x
x


Organizirali smo Vege piknik na Bundeku

Vege piknik na Bundeku
Povodom proslave Međunarodnog dana zaštite životinja u organizaciji Grada Zagreba, organizirali smo Vege piknik. U sklopu cjelodnevnog događanja posjetiteljima su se predstavile brojne udruge koje skrbe o životinjama, kao i restorani i štandovi sa zanimljivom i ukusnom veganskom ponudom.

x
x


Ukazali smo na važnost trajne sterilizacije za spas životinja

Ili žmiriš ili si za kastraciju
Potaknuli smo preko 140 gradova i općina da propišu trajnu sterilizaciju pasa i mačaka te pokrenuli kampanju “Ili žmiriš, ili si za kastraciju”, kojoj su se pridružila brojna poznata lica, pokazavši da je ova tema doista vrijedna pozornosti. Time smo ukazali da treba rješavati uzroke problema umjesto saniranja posljedica dugogodišnjeg nemara i izostanka sustavne provedbe Zakona o zaštiti životinja. Uz sve to, kroz naš program povoljnijih kastracija u 2018. je kastrirano 615 mačaka i 97 pasa.


Obilježili smo godišnjicu Zakona o zaštiti životinja

Godišnjica Zakona o zaštiti životinja
U petak 26. listopada 2018. obilježili smo godišnjicu Zakona o zaštiti životinja i izveli dojmljivu akciju. Zajedno s četveronožnim prijateljima koji traže dom i transparentima s potresnim fotografijama ukazali smo na nužnost da sve lokalne zajednice provedu kontrolu mikročipiranja pasa i propišu trajnu sterilizaciju kao kontrolu razmnožavanja pasa i mačaka.

x


Održali smo performans povodom Svjetskog dana veganstva

Performans povodom Svjetskog dana veganstva
Povodom Svjetskog dana veganstva održali smo performans kojim smo željeli uprizoriti odgovornost svakog pojedinca za vlastiti izbor hrane na tanjuru i podsjetiti sve da jedenje životinja i životinjskih proizvoda nije nimalo nužno niti opravdano. Pozvali smo sve da prošire informacije o brojnim dobrobitima veganskog načina života i da predlože prijateljima Vege izazov. Pogledajte foto galeriju.

x
x


Luka Oman postao savjetnik ministra bez naknade za rad

Luka Oman
Luka Oman postao je savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja. Tu funkciju obavlja bez zasnivanja radnog odnosa, naknade za rad ili pokrivanja putnih troškova. To ga ne sprječava da ulaže izniman napor kako bi se podignuo standard zaštite životinja u Hrvatskoj i sudjeluje na brojnim sastancima prezentirajući konkretne prijedloge za unaprjeđenje provedbe Zakona o zaštiti životinja.

x
x


Organizirali smo Marš za životinje i Tjedan prava životinja

Marš za životinje
U subotu 8. prosinca održan je drugi po redu Marš za životinje. Šarenu povorku s transparentima nije obeshrabila ni kiša, a sve nas je vodila želja da proširimo poruku suosjećanja prema životinjama. Odličnu atmosferu s Marša pogledajte u Fotogaleriji na webu i Facebooku. Ususret Maršu održan je i Tjedan prava životinja. Započeo je radionicom izrade transparenata za Marš, uslijedilo je odlično predavanje Vedrana Romca, aktivistička radionica Zagreb Animal Savea, edukativno predavanje Gorana Pejakovića, a kao šećer na kraju održano je mačkasto druženje u Cat Caffeu.

x


Polijepili smo Hrvatsku plakatima: “Ljubav se ne kupuje”

Ljubav se ne kupuje
Novom kampanjom Mreža za zaštitu životinja poslala je poruku da životinje nisu za pod bor. Tim povodom postavljeni su jumbo plakati u više od 20 gradova Hrvatske s jasnom porukom – „Ljubav se ne kupuje“, čiji su nositelji napuštene životinje. Životinje nisu artikli ni primjeren poklon te ako se cijela obitelj odluči na to da želi dodatnog člana, Mreža poručuje: Udomi, ne kupuj!

x
x


Naš Luka primio je mirovnu nagradu

Luka Oman primio mirovnu nagradu
Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, primio je posebno Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić”, koju mu je dodijelio Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek. Nagradu je dobio za pionirski rad na promociji zaštite životinja i veganstva te zato što je kao „suvremeni prigovarač savjesti pokazao iznimnu brigu i požrtvovnost za druge”.

x
x


Inzistirali smo na zabrani upotrebe pirotehničkih sredstava

Zabrana upotrebe pirotehničkih sredstava
Još jednom smo pozvali sve da ne koriste pirotehnička sredstva, koja kućne ljubimce i divlje životinje stavljaju pod golemi stres, strah, a nerijetko i dožive smrt usred šoka. Osim za životinje, pirotehnička sredstva opasnost su i za ljude, posebice djecu kojoj često stradavaju šake ili oči, stoga tražimo njihovu zabranu tokom čitave godine.

x
x


Promovirali smo suosjećajne blagdane

Zabrana upotrebe pirotehničkih sredstava
Pozvali smo građane da Uskrs i Božić proslave uz veganska jela. Priredili smo besplatno internetsko izdanje kuharice “Mljac”, a za Božić smo u suradnji s Večernjim listom izdali Božićnu vegansku kuharicu.

x
x
x


Uz navedene aktivnosti, prisjetimo se još nekoliko događaja, postignuća i inicijativa koji su nam bili važni, oko kojih smo se angažirali, a neki od njih i dalje su aktualni:

 • Povodom Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja, ukazali smo na prednosti veganstva za svakog od nas i za zdravlje čitave ljudske zajednice.
 • U velikom požaru koji je gašen satima 10 000 svinja je umiralo u agoniji u PIK-u Vinkovci, na „jednoj od najmodernijih farmi u Hrvatskoj”. Zajedno s 20 udruga iz Mreže za zaštitu životinja podnijeli smo kaznenu i prekršajnu prijavu protiv PIK-a Vinkovci zbog opravdane sumnje da nisu zaštitili živote svinja i poduzeli sve da se od požara spasi što veći broj nesretnih životinja.
 • Obilježili smo Dan planeta Zemlje i priredili deset razloga za prelazak na prehranu koja ne uključuje meso, mlijeko, jaja i med. Odaberite zelenu prehranu radi opstanka; spasite planet vilicom!
 • Prozvali smo uzgajivače pasa koji u samo deset dana zarade više od 7 milijuna kuna putem Njuškala, od kojih mnogi ne plaćaju porez.
 • Kontaktirali smo trgovačke lance u Hrvatskoj kako bi im uputili apel da ne prodaju žive ribe i rakove namijenjene za ljudsku prehranu. Trgovine ne bi trebale biti mjesta gdje će se životinje mučiti i ubijati.
 • Ovo ljeto upozorili smo na patnju životinja izvoženih za hranu koje borave u zatvorenim kamionima pri visokim temperaturama i do 37°C.
 • Pružili smo podršku organizacijama za zaštitu životinja u Srbiji povodom zabrane uzgoja životinja radi krzna, a u Beogradu smo održali i preformans.
 • Poslali smo prigovor turističkoj zajednici i predstavnicima grada Čabra u ime Mreže za zaštitu životinja upozoravajući na neetičnost i nezakonitost događanja pod nazivom „Puharska noć” i zatražili da se događanje otkaže.
 • Mreža za zaštitu životinja uputila je dopis ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću povodom objave Ministarstva poljoprivrede da je raspisalo Natječaj za sufinanciranje smanjenja brojnog stanja divljači predatora u 2018. godini.
 • Prisustvovali smo na sastancima koordinacijskih radnih skupina za primjenu propisa iz područja zaštite životinja u gradovima diljem Hrvatske.
 • Pohvalili smo plemenit čin udomljavanja psa iz skloništa Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, koja je tijekom službenog posjeta Virovitičkom skloništu za životinje nenadano odlučila udomiti kujicu po imenu Kika.
 • Sudjelovali smo na danima otvorenih vrata na Pantovčaku na temu “Udomi, ne kupuj!”, gdje smo s udrugama iz Mreže za zaštitu životinja predstavili rad na provedbi Zakona o zaštiti životinja i zbrinjavanju životinja.
 • Podržali smo humanitarni koncert „Udomimo prijatelje” čiji je cilj bio prikupiti sredstva za obnovu najvećeg skloništa u Hrvatskoj, onoga u Čakovcu, koje trenutačno skrbi o više od 700 pasa. Održana je i dodjela nagrada za djelovanje na području pomaganja životinjama.
 • Uputili smo dopis Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane da uputi veterinarske inspektore u ispravno tumačenje članka 59. Zakona o zaštiti životinja, koji se odnosi na cirkuse sa životinjama.
 • Organizirali smo predavanje dr. Willa Tuttlea na temu: “Iscijeliti svijet: Pogled na prehranu”.
 • Sudjelovali smo na akcijama “Udomljavanje je fora”.
 • Poslali smo prijavu zbog mučnog ubojstva pijetla ispred kafića u Samatovcima, kao i prijavu zbog mučenja i zlostavljanja pijetlova tijekom pokladnog običaja u Vardarcu.
 • Poslali smo reakciju gradonačelniku i turističkoj zajednici grada Lipika na održavanje događanja „Slavonsko kolinje u Dobrovcu“ tražeći da ne vežu ime Grada uz krvave običaje klanja životinja.
 • Prijavili smo uzgajivača činčila radi uzgoja životinja zbog krzna te zatražili Ministarstvo poljoprivrede da mu zabrani uzgoj činčila i da ga sankcionira zbog kršenja Zakona o zaštiti životinja.
 • Komentirali smo novi Zakon o lovstvu.
 • Predali smo prijedloge i primjedbe na javnom savjetovanju o nacrtu Odluke o donošenju kurikuluma za nastavne predmete i međupredmetne teme za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj.
 • Više o našim reakcijama, zahtjevima i prijavama pogledajte ovdje.


Hvala svima na potpori, praćenju i sudjelovanju u našim aktivnostima. Budite uz nas i ove godine, podržite nas članstvom, donacijom ili kako želite i možete, kako bismo zajedno ostvarili mnoge nove uspjehe.

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTubeu.