Animalist 160

AnimaList br. 160

„Vrlo je pohvalno od grada Čakovca što je odmah krenuo u provedbu novog Zakona o zaštiti životinja, kako po pitanju potpune kontrole mikročipiranja svih pasa tako i po pitanju propisivanja trajne sterilizacije kao načina kontrole razmnožavanja pasa i mačaka. Vjerujemo da će ovaj dobar primjer pratiti i sve ostale lokalne zajednice. Jedini način da se stane na kraj neodgovornosti je da se odmah krene u provedbu Zakona o zaštiti životinja i da se iskoriste svi dobri zakonski alati.” – Luka Oman, predsjednik Prijatelja životinja

Trajna sterilizacija za spas životinja

Trajna sterilizacija
Povodom obilježavanja Svjetskog dana kastracije, javnosti smo uputili dopis o tome da je trajna sterilizacija jedino rješenje za zaustavljanje patnje napuštenih životinja. Aktualni primjer tragedije tisuća pasa u romskim naseljima najbolje govori o tome. Novi Zakon o zaštiti životinja nudi rješenje i alate omogućavajući gradovima i općinama da na svojim područjima propišu trajnu sterilizaciju kao obavezan način kontrole razmnožavanja, a što mi kao udruga podržavamo.

x


Apel MUP-u za zabranu petarda

Apel MUP-u za zabranu petarda
Uputili smo dopis MUP-u da se tijekom cijele godine zakonom zabrane bučna pirotehnička sredstva. Zatražili smo hitne izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima kako bi se omogućilo gradovima i općinama da proglase takvu zabranu na svojemu području. Početkom siječnja veterinari iz Virovitice pokrenuli su peticiju kojom žele da se zabrani uporaba pirotehničkih sredstava svih kategorija tijekom cijele godine, što smo podržali. Pozivamo vas da pišete Ministarstvu unutarnjih poslova i pomognete da do zakonske izmjene dođe čim prije.

x


Krenula kontrola mikročipiranja pasa

kontrola mikrocipiranja
Iako je označavanje pasa mikročipom obavezno još od 2004. godine, sada su napokon krenule kontrole i dobili se konkretni rezultati. Grad Čakovec prvi je grad koji je proglasio obaveznu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja i tako postao odličan primjer drugim gradovima i općinama. Grad Čakovec najavio je i kontrolu obaveznog mikročipiranja pasa odlučivši prestati izdvajati financijska sredstva zbog neodgovornosti građana.

x


Napušteni štenci i mačići i diljem EU-a

Napustena macka
Podržali smo prijedlog rezolucije Europskog parlamenta o obaveznoj sterilizaciji pasa i mačaka, koji je hrvatski zastupnik Ivan Jakovčić predstavio Parlamentu. U obrazloženju prijedloga Jakovčić ističe da u državama članicama živi oko 100 milijuna pasa lutalica i dvostruko više mačaka! Podršku prijedlogu dao je i europarlamentarac Davor Škrlec, a očekuje se podrška i svih ostalih zastupnika.

x


Reci zbogom kravljem mlijeku

Reci zbogom
Najteži rastanci su oni koji su nepovratni, a posebno je težak rastanak majke i djeteta. U prekrasnom videu njemačke PETA-e „Zbogom mlijeku“, koji smo preveli na hrvatski jezik, tema je rastanak krava od njihove djece u mliječnoj industriji. Pogledajte video koji će vas dirnuti i potaknuti na promjenu.

x
x


Blic vijesti