AnimaList br. 159

„Naravno da su životinje dio obitelji. Vrijeme je da se prestane obiteljima govoriti tko ne bi trebao biti dio obitelji. Obitelj se stvara ljubavlju i međusobnom povezanošću, i neka svaka obitelj sama odluči koga će sve uključiti u svoju zajednicu.” – Luka Oman, predsjednik Prijatelja životinja

Dopustiti gradovima da zabrane petarde!

Preplaseni pas
Virovitički veterinari pokrenuli su peticiju za zabranu petardi, u čemu smo ih podržali i sudjelovali na tiskovnoj konferenciji 19. siječnja 2018. u Virovitici, gdje je inicijativi koja se tiče zabrane uporabe pirotehničkih sredstava dao podršku i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin. Pozivamo sve da potpišu peticiju za hitnu izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima kojom bi se, zbog sigurnosti ljudi i životinja, zabranila bučna pirotehnika tijekom cijele godine ili barem omogućilo lokalnim zajednicama da donesu zabranu na svojemu području.

x


Bik iz Hrvatske u libanonskoj klaonici

Bik u klaonici
Pogledajte dvije snimke organizacije Animals International iz prošle godine, koje su rezultat istrage o okrutnosti transporta životinja. Prva uznemirujuća snimka prikazuje istovar bika s hrvatskom oznakom u klaonicu u Libanonu. Prestravljenoj životinji stražnja noga vezana je užetom za strop, a prednja za kamion kojim je tek stigla. Jedan radnik tako razapetog bika drži za glavu, a drugi mu reže vrat dok je bik pri punoj svijesti. Na drugoj se vidi dolazak i pretovar životinja iz Austrije, Litve i Slovačke u hrvatskoj luci Raša odakle se one odvoze u Tursku. Među njima je i mladi bik koji se uspijeva otrgnuti i bježi, no radnici ga love i vraćaju među ostale životinje, na daljnje petodnevno putovanje brodom s kojega se neće vratiti. Ovakva okrutnost može se spriječiti prelaskom na veganstvo!

x


Prihvati izazov i usudi se biti vegan

prijavi se na Vege izazov
Poznata tvrtka za istraživanje tržišta hrane i restorana predvidjela je 2018. kao godinu u kojoj će veganstvo postati vodeći prehrambeni trend. Jedna od najpozitivnijih odluka koje svatko može donijeti početkom godine jest prihvatiti Vege izazov. Kroz Vege izazov zainteresirani svaki dan sljedećih 30 dana dobiju e-mail s receptima i zanimljivim informacijama o veganstvu. Siječanj je dokazano najbolji za donošenje odluka, zbog čega postoji i svjetska kampanja Veganuary. Pridružite se i vi!

x


Udomi!

Braca Vidovic u kampanji Udomi
Braća Filip i Luka Vidović, surađujući s nama u kampanji „Udomi”! , našli su se pred kamerama kako bi udružili snage za napuštene životinje i pozvali na udomljavanje. Simpatičan dvojac u videu, uz plesačicu Saru Ugrinić, brejkdensera Juraja Horvata i iluzionista Aryana Ivankovića, kroz obrtanje uloga potiče gledatelje da se postave u situaciju napuštenoga psa i njegov težak put do novoga doma. Osim u videu, braća Vidović i pas Lola pozivaju na udomljavanje i na fotografijama za jumbo plakate postavljene u Zagrebu, Osijeku i drugim gradovima. Svim jednicama lokalne samouprave besplatno smo ponudili vizual za tisak i distribuciju u njihovim lokalnim zajednicama.

x


Zabrana uzgoja radi krzna u BiH

Cincila u kavezu
1. siječnja 2018. u Bosni i Hercegovini, poslije dugog prijelaznog razdoblja, stupila je na snagu zabrana uzgoja životinja radi krzna! Stupanje na snagu ove važne zabrane, s prijelaznim razdobljem do kraja 2017. godine, propisano je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja iz 2009. godine. Uzgajivači su u nekoliko pokušaja nastojali ukinuti zabranu ili produljiti prijelazno razdoblje. Zadnji pokušaj da se produlji prijelazno razdoblje ostao je još uvijek u proceduri, iako je sada, kada je zabrana stupila na snagu, potpuno apsurdan.

x


Norveški vukovi ne umiru sami!

prosvjed pred norveskom ambasadom
Pružili smo potporu organizaciji NOAH koja je pokrenula akciju zaustavljanja masovnog pokolja vukova u Norveškoj. Prilikom okupljanja pred Veleposlanstvom Kraljevine Norveške u Zagrebu, uručili smo predstavniku Veleposlanstva prosvjedno pismo u kojemu smo jasno iznijeli svoje protivljenje ovakvoj politici naglasivši da su vukovi strogo zaštićeni.

x
x


Blic vijesti

 • U nekoliko navrata reagirali smo u javnosti zbog ubijanja 1198 zaštićenih ptica kormorana kako bi se zaštitio profit vlasnika ribnjaka.
 • Dali smo izjavu za medije zbog prodaje majmuna po oglasnicima i njihova korištenja u glazbenim spotovima. Prilikom izrade novog Zakona o zaštiti životinja nadležno ministarstvo odbilo je naš prijedlog da se zakonom regulira ovo crno tržište i da se uvede tzv. Pozitivna lista kao nužan minimum regulacije trgovine životinjama.
 • Komentirali smo slučaj nesavjesnog pružanja veterinarske pomoći psu i podizanje optužnice protiv splitskog veterinara Igora Mioča kojemu prijeti novčana kazna i do godinu dana zatvora.
 • Osudili smo slučaj Amerikanca koji se hvalio ubijanjem divokoza na Biokovu i organiziranjem takvih krvavih pirova jer uvrštavanje ubijanja divljih životinja u turističku ponudu ne samo da je sramotno za Hrvatsku već izravno šteti njezinu turističkom ugledu koji se treba temeljiti na prirodnim ljepotama i očuvanju prirode i životinja.
 • U utorak 23. siječnja 2018. u Europskome parlamentu u Bruxellesu otvorena je izložba Make Fur History koja zastupnicima u Parlamentu i svim zainteresiranim posjetiteljima predstavlja razloge zbog kojih industrija proizvodnje krzna pripada prošlosti.
 • Nastavljamo intenzivno provoditi aktivnosti na provedbi Zakona o zaštiti životinja. O sastancima koje smo protekli mjesec imali u raznim hrvatskim gradovima i o sastancima povjerenstava za izmjene zakonskih propisa koji se tiču zaštite životinja možete saznati više ovdje.
 • Novo na webu:
  a) Dopis Ministarstva poljoprivrede oglašivačima
  b) Novosti o veganstvu iz 2017. godine
  c) Promjene na Top listi pozitivaca i negativaca
  d) Novo na YouTubeu: Životinje u živim božićnim jaslicama pate

 • Osiguravajuće društvo GRAWE Hrvatska d.d. donator je udruge Prijatelji životinja i svoju poslovnu filozofiju, između ostalog, temelji na podizanju svijesti o zaštiti najvažnijih životnih vrijednosti. Ako Vi ili netko Vama blizak posjedujete osobno vozilo, izaberite GRAWE osiguranje jer time izravno pomažete našem radu, a i sami ostvarujete pogodnosti.

 • Sa stupanjem na snagu novog Zakona o zaštiti životinja predstoji nam golem i uporan rad na poticanju njegove provedbe. Donacijom i uplatom godišnje članarine dajete nam mogućnost da zajedno uspijemo. Saznajte ovdje na koje sve načine možete pomoći.

  Hvala!

  Vaši Prijatelji životinja

  Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTubeu.