AnimaList specijal 2019.

“Ubijanje i jedenje životinja je izdaja naše vlasitite humanosti” – Evanna Lynch, glumica

Pregled aktivnosti u 2019.

U posebnom izdanju AnimaLista predstavljamo godišnji pregled naših aktivnosti i postignuća u 2019. godini.

Održan 3. Marš za životinje!

13. travnja održan je 3. Marš za životinje. Dosad najveći Marš na ovim prostorima podržalo je više od 50 inozemnih i domaćih organizacija, kao i poznate osobe. Oko 500 sudionika marširalo je ulicama Zagreba noseći transparente sa snažnim porukama i šarene zastave, uz bubnjanje Zlih bubnjara i parole. Ozračje je bila nevjerojatno. Pogledajte fotogaleriju.

x


Zelena jela za plavo more

U sklopu kampanje „Poštujmo naše more”, u suradnji s nakladničkom kućom Dvostruka duga objavili smo vegansku kuharicu „Zelena jela za plavo more”, autorice recepata Ane Mihalić. Kuharicu smo poslali na više od 850 adresa hotela i restorana diljem Hrvatske, ugostiteljskim školama, a ponuđena je i knjižnicama.

x
x


Održan 8. VegeSajam

Na zagrebačkome Trgu bana Jelačića organizirali smo 28. svibnja VegeSajam, s 23 izlagača s brojnim veganskim proizvodima. Njegova sve veća posjećenost pokazuje da je veganstvo sve popularnije i prepoznatljivije kao održiv, zdraviji i etičan način prehrane i življenja.
x
x


Slavko Sobin za životinje

17. godinu zaredom, kroz našu poznatu ljetnu kampanju „Obitelj na more, a pas na ulicu?!”, podsjetili smo da ljubav prema životinjama ne ide bez odgovornosti. Na simpatičnim plakatima po hrvatskim gradovima popularni glumac Slavko Sobin sa svojim psima BubaMarom širi poruku o važnosti udomljavanja, mikročipiranja i kastracije pasa i mačaka. Slavko Sobin predstavio je 29. 6. na zagrebačkome Cvjetnom trgu vizual kampanje pozivajući na udomljavanje umjesto kupnje životinja.


12. ZeGeVege festival održivog življenja

6. i 7. rujna održali smo 12. ZeGeVege festival na zagrebačkom glavnom trgu, odoljevši napornoj kiši i radujući se suncu koje nas je grijalo! Prisjetimo se informacija o programu/a> ZeGeVegea, rasporedu predavanja i radionica te popisu svih naših izlagača.
x
x
x


Popularni Čarli potiče na udomljavanje

Pozdravili smo inicijativu proizvođača deterdženata i sredstava za čišćenje, Labud d.o.o., s kojom smo pokrenuli zajedničku akciju „Moj najbolji prijatelj”. Akcijom želimo podići svijest javnosti o potrebi zaštite i odgovornog ponašanja prema životinjama, zaustavljanja njihove eksploatacije i zlostavljanja te potaknuti udomljavanje napuštenih životinja. Kupnjom svakog pakiranja posebnog izdanja mirisnog Čarlija, popularnog sredstva za pranje posuđa, Labud daruje Prijateljima životinja 50 lipa.


Svjetski dan vegetarijanstva

Povodom Svjetskog dana vegetarijanstva, pripremili smo natjecanje u pripremi veganskih slanih i slatkih jela, a neka od tih jela predstavili smo u utorak 1. 10. na zagrebačkome Trgu Petra Preradovića. Povodom Svjetskog dana životinja sa farmi koji se obilježava 2. listopada, na rođendan vegetarijanca Mahatme Gandhija natjecatelji s najboljim jelima osvojili su odlazak u utočište Plavi križ na druženje s kravom Milicom, ovcom Piklusom i drugim štićenicima uz roštiljanje Beyond burgera.


Vege piknik za Dan zaštite životinja

I u 2019. smo godini obilježili Međunarodni dan zaštite životinja Vege piknikom na zagrebačkom jezeru Bundek u organizaciji Grada Zagreba. Tom prilikom dali smo neke prijedloge kako se sve može pomoći životinjama i postati njihovim saveznikom te smo dali izjavu za vijesti.

x
x


Vegansko kolinje u središtu Zagreba

16. studenoga na zagrebačkome Cvjetnom trgu posjetitelji našega štanda mogli su degustirati kobasice, pogačice s čvarcima, salenjake i svinjsku mast, i to sve na veganski način. Prolaznici su mogli vidjeti i cijeli proces izrade veganskih kobasica, a svinje kojima time spašavamo živote mogli su gledati žive, na okolnim fotografijama. Htjeli smo pokazati da se nitko ne mora odreći okusa na koje je naviknut, a da se istodobno može odreći krvoprolića.


Ministarstva za zabranu petardi

Nakon Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva turizma, Ministarstva zdravstva i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, ministarstvo poljoprivrede peto je u nizu koje je podržalo zabranu korištenja petardi tijekom cijele godine u cilju zaštite ljudi, životinja i okoliša te održavanja sigurnosti i mira. Apeliramo na Ministarstvo unutarnjih poslova da hitnom izmjenom zakonskih odredbi stane na kraj ozljedama ljudi, kao i životinja koje se ne mogu same zaštititi od opasnih pirotehničkih sredstava te da se ponovno uvede zabrana korištenja petardi tijekom cijele godine.


Međunarodni dan prava životinja

Povodom Međunarodnog dana prava životinja, 14. prosinca na Trgu bana Jelačića u Zagrebu okupili smo 100 aktivista u dosad najvećem performansu za prava životinja u Hrvatskoj! Krvavim rukama i potresnim fotografijama aktivisti su skrenuli pozornost na masovno ubijanje i mučenje životinja koje se događa svakoga dana u industriji mesa, mlijeka, jaja, kože, krzna, vune, lova, ribolova, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji te transportu životinja od farmi do klaonica.


Promovirali smo suosjećajne blagdane

Pozvali smo građane da Uskrs i Božić proslave uz veganska jela. Također smo ih pozvali da ne kupuju životinje kao darove te da o svojoj novogodišnjoj odluci razmisle kao o veganskom izazovu.

x
x


Uz navedene aktivnosti, prisjetimo se još nekoliko događaja, postignuća i inicijativa koji su nam bili važni, oko kojih smo se angažirali, a neki od njih i dalje su aktualni:


Hvala svima na potpori, praćenju i sudjelovanju u našim aktivnostima. Budite uz nas i ove godine, podržite nas članstvom, donacijom ili kako želite i možete, kako bismo zajedno ostvarili mnoge nove uspjehe.

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTubeu.