Animalist br. 181

„Takoreći nijedna inteligentna i osjećajna životinja uzgajana za hranu neće biti u mogućnosti udisati svježi zrak, osjećati toplinu sunca po tijelu, čeprkati i kopati po zemlji i travi ili raditi išta što bi njohov život učinilo prirodnim vrijednim življenja.“ – Jerome Flynn, glumac i pjevač

Dani otvorenih vrata udruga

Degustacija veganskih jela
Povodom Dana otvorenih vrata udruga, organizirali smo bogat i slastan program za sve koje zanima naš rad. U četvrtak 16. 5. 2019. ispred zagrebačkog Studentskog centra ponudili smo degustaciju ukusnih veganskih jela, a na info štandu mogla se potpisati peticija za uvođenje opcije veganskih obroka u javne institucije. U petak 17. 5. 2019. organizirali smo druženje svih zainteresiranih uz projekciju dokumentarca „Live and Let Live” koje je potom bilo zaslađeno kolačima i palačinkama.

x


8. po redu VegeSajam

VegeSajam 28. 5.
Organiziramo 8. po redu VegeSajam koji će se ove godine održati 28. svibnja na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. VegeSajam je popularno ekološko i edukativno događanje koje nudi ponudu raznolikih veganskih proizvoda. Očekuje se mnoštvo zanimljivosti i cjelodnevni provod uz odličnu klopu i nove proizvode, degustacije i promotivne prodaje. VegeSajam prestavlja najavu za ovogodišnji ZeGeVege koji će se održati 6. i 7. rujna. Ne propustite.

x


Zdravo tijelo – bolje društvo

Predavanje u knjižnici Bogdan Ogrizović
U sklopu Tribine za kulturu i znanost Collegium Hergešić, Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, gostovao je 15. svibnja 2019. godine na predavanju „VEGANSTVO: zdravo tijelo – bolje društvo” u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović. Predavanje je držala prof. Sandra Spaić te je bilo popraćeno projekcijama filma „Od farme do hladnjaka” i govora „Koju promjenu trebamo učiniti?”. Gost je bio i trener fitnessa Mislav Skrepnik.

x


Sastanci koordinacijskih radnih skupina

Sastanci Koordinacijskih radnih skupina
Predsjednik Udruge Luka Oman i posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja gostovao je na sastanku Koordinacijske radne kupine Ličko-senjske županije kao i Požeško-slavonske županije prezentirajući, a susreo se i sa nekim od gradonačelnika i načelnika lokalnih zajednica navedenih županija vezano za poticanje provedbe Zakona o zaštiti životinja.

x


Utočište za medvjede Kuterevo

Kuterevo
Posjetili smo i Utočište za medvjede Kuterevo te razgovarali s voditeljem Ivanom Crnkovićem Pavenkom koji je uz obilazak utočišta pričao o nastojanju ljudi da pomognu medvjedima te ujedno educiraju javnost o nužnosti njihove zaštite. Reagirali smo vezano za važnost provedbe važeće zabrane zatočavanja medvjeda koja se treba provesti prema Zakonu i bez izuzetaka.

x


Prisega za zaštitu životinja

Zalaganje za zaštitu životinja
Potičemo kandidate za predstojeće europarlamentarne izbore da potpišu Prisegu za zalaganje za zaštitu životinja tijekom svojih mandata, a sve građane upućujemo da se prilikom davanja svoga glasa osvrnu na stavove kandidata po pitanju zaštite i prava životinja te promocije održivog življenja i prehrane.

x
x


Veganski obroci u javne institucije

Veganski obroci
U sklopu kampanje za uvođenje veganskih obroka u javne institucije održali smo akciju u Studentskom Centru gdje se potpisivala peticija i degustirala veganska hrana te se nadamo skoroj konkretnoj promijeni barem u studenstskim menzama. Pogledajte fotografije s događanja. Poslali smo i zahtjev Crvenom križu kako bi se omogućilo posluživanje veganskih obroka u pučkim kuhinjama i socijalnim samoposlugama za one koji ne konzumiraju meso i ostale životinjske proizvode.

x


Poslani dopisi gradovima i općinama

Dopisi gradovima i općinama
Poslali smo svim gradovima i općinama dopis sa savjetima poboljšanja fluktuacije skloništa poput načina oglašavanja i udomljavanja napuštenih životinja. Skrenuli smo i pozornost na nužnost propisivanja trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja pasa i mačaka uz propisane izuzetke kako bi se spriječila patnja neželjenih štenaca i mačića što je učinilo već preko 150 gradova i općina.

x


Nastavak akcije za zabranu petardi

Za zabranu uporabe petardi
Nastavno na našu akciju prikupljanja potpisa za zabranu uporabe petardi, bili smo na sastanku u Ministarstvu unutarnjih poslova vezano za nužnost što skorije promjene Zakona o eksplozivnim tvarima s ciljem zaštite životinja i djece. Peticiju i dalje možete potpisati ovdje.

x
x


Ljubav se ne kupuje

Nužnost udomljavanja i zaštite životinja
Organiziramo događanje Mreže za zaštitu životinja pod nazivom „Ljubav se ne kupuje“ koje će se održati 15. lipnja uz brojne štandova udruga članica Mreže kako bi skrenuli pozornost na nužnost udomljavanja i zaštite životinja.

x
x
x


Blic vijesti

  • Svima koji su ju poznavali i voljeli, u velikoj tuzi javljamo da je naša i vaša Siva otišla zauvijek. Zahvalni smo na 12 godina koje je provela s nama otkako smo ju pronašli (ili je ona pronašla nas) kao već odraslu macu nepoznate dobi. Bila je naša šefica, uvijek svoja i posebna, punopravna članica naše uredske obitelji, i nikada ju nećemo zaboraviti.
  • Sudjelujemo u Povjerenstvu za izmjenu Pravilnika o opasnim psima gdje se zalažemo za zaštitu pasa kroz preventivne mjere kako bi se izbjeglo njihovo iskorištavanje za borbe pasa i agresivnost te sprječilo njihovo usmrćivanje zbog neodgovornosti njihovih skrbnika.
  • Reagirali smo vezano na skandaloznu odluku pojedinih zajednica otoka Krka vezanu za nagrađivanje vozača koji nalete na čaglja preko isplaćivanja naknade štete u visini od 4,5 tisuća kuna.
  • Reagirali smo i vezano za građane koji svojim postupcima ili nemarom ugrožavaju životinje i ljude. Neodgovornost građana treba biti kažnjena kako bi se time educiralo ljude, ali i zaštitilo druge životinje i ljude.
  • Poslali smo svim knjižnicama ponudu za uvrštavanjem edukativne kuharice „Zelena jela za plavo more“ u njihovu knjižnu građu.
  • Podržali smo akciju „Udomljavanje je fora: ispraznimo sklonište!“ koju je organiziralo sklonište Dumovec kako bi što većem broju napuštenih pasa i mačaka našlo novi dom.
  • Reagirali smo i vezano za nužnost promjene prehrane zbog klimatskih promjena s obzirom da je najveći uzročnik globalnog zatopljenja, kao i uništenja prirodnih resursa i zagađenja okoliša, mesna industrija i uzgoj životinja zbog hrane.

  • Izdvajamo novo na webu:

    1. Nove osobe na Top listi pozitivaca – djelatnici Javne vatrogasne postaje Garešnica
    2. restoran brze hrane k-Topu u Osijeku dodan je na popis restorana s veganskom ponudom
    3. Zvijezde serije „Igra prijestolja“ Peter Dinklage, Maisie Williams, Jerome Flynn, Bella Ramsey i Nathalie Emmanuel dodane su na listu poznatih vegetarijanaca i vegana
  • Uputili smo svima zamolbu za nužnu nam podršku u obliku donacija i/ili članarina. Pridružite se i vi ovoj akciji na način da uplatite donaciju ili postanite naš član_ica kako bi mogli nastaviti naš rad za opće dobro.

Puno vas pozdravljaju vaši Prijatelji životinja!

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.