Animalist br. 186

„Najnasilnije oružje na svijetu jest vilica kojom se hranimo.” – Mahatma Gandhi

Popularni Čarli potiče na udomljavanje

Čarli tvrtke Labud
Pozdravili smo inicijativu proizvođača deterdženata i sredstava za čišćenje, Labud d.o.o., s kojom smo pokrenuli zajedničku akciju „Moj najbolji prijatelj”. Akcijom želimo podići svijest javnosti o potrebi zaštite i odgovornog ponašanja prema životinjama, zaustavljanja njihove eksploatacije i zlostavljanja te potaknuti udomljavanje napuštenih životinja. Kupnjom svakog pakiranja posebnog izdanja mirisnog Čarlija, popularnog sredstva za pranje posuđa, Labud daruje Prijateljima životinja 50 lipa.Prosvjed za klimu

Klimatske promjene traže naše promjene
Podržali smo i sudjelovali u prosvjedu s ciljem poticanja djelovanja protiv ekoloških posljedica uzrokovanih društveno neodgovornim načinom života. U govoru na Markovom trgu, istaknuli smo pozitivne učinke prelaska na vegansku prehranu u vidu smanjenja emisije stakleničkih plinova uzrokovanih mesnom i mliječnom industrijom, uštede vode i drugih prirodnih resursa te zaštite šuma i poljoprivrednih površina koje se uništavaju zbog uzgoja životinja te dali podršku svim sudionicima.Strogom kontrolom do rjeđeg cijepljenja

Svjetski dan borbe protiv bjesnoće
Povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće koji se obilježava 28. rujna, pozvali smo na potpisivanje peticije kojom se traži sustavna kontrola mikročipiranja i cijepljenja pasa te da se cijepljenje pasa protiv bjesnoće provodi prema uputama proizvođača, a ne svake godine. Naglasili smo važnost provedbe Zakona o zaštiti životinja, odnosno da sve lokalne zajednice ispune svoju obavezu i provjere jesu li svi psi na njihovim područjima označeni mikročipom.Svjetski dan vegetarijanstva

Utočište Plavi križ
Povodom Svjetskog dana vegetarijanstva, pripremili smo natjecanje u pripremi veganskih slanih i slatkih jela, a neka od tih jela predstavili smo u utorak 1. 10. na zagrebačkome Trgu Petra Preradovića. Povodom Svjetskog dana životinja sa farmi koji se obilježava 2. listopada, na rođendan vegetarijanca Mahatme Gandhija natjecatelji s najboljim jelima osvojili su odlazak u utočište Plavi križ na druženje s kravom Milicom, ovcom Piklusom i drugim štićenicima uz roštiljanje Beyond burgera.Vege piknik za Dan zaštite životinja

Vege piknik na Bundeku
I ove smo godine obilježili Međunarodni dan zaštite životinja Vege piknikom na zagrebačkom jezeru Bundek u organizaciji Grada Zagreba. Tom prilikom dali smo neke prijedloge kako se sve može pomoći životinjama i postati njihovim saveznikom te smo dali izjavu za vijesti.
Provedba Zakona o zaštiti životinja

Zakon o zaštiti životinja
S namjerom da pomognemo u provedbi Zakona o zaštiti životinja gradovima, općinama i županijama poslali smo korisne informacije temeljene na dobrim primjerima iz prakse. Također smo, zajedno sa Hrvatskom zajednicom županija, organizirali radionicu o provedbi Zakona o zaštiti životinja gdje smo naglasili važnost koju županije imaju u njegovom provođenju.
Blic vijesti

  • Zaprimili smo odgovor veterinarske inspekcije na naš zahtjev za zabranom rada neregistriranog Zoološkog vrta na Hvaru te zbrinjavanjem divljih životinja u primjerene uvjete.
  • Gostovali smo u emisiji “Kod nas doma” gdje smo pričali o važnosti ne kupovanja životinja te udomljavanja psa i mačaka, te nužnosti trajne sterilizacije kao načina kontrole razmnožavanja pasa i mačaka.
  • Sudjelovali smo na sastancima u općinama Jalžabet i Trnovec Bartolovečki te gradovima Grubišno polje i Virovitica vezano za kontrolu mikročipiranja pasa i druge obveze i mogućnosti provedbe Zakona o zaštiti životinja te ujedno sudjelovali u emisiji na tu temu.
  • Pogledajte novi video na našem Youtube kanalu.
  • Gostovali smo u emisiji Studio 4 na temu utjecaja industrije mesa, mlijeka i jaja na zagađenje okoliša i načinima kako smanjiti negativni antropogeni utjecaj na prirodu koja nas okružuje.
  • Sudjelovali smo na CEVA radionici za aktiviste u Osijeku na kojoj su govornici bili Melanie Joy i Tobias Leenaert.
  • Povodom Dana prava životinja priredit ćemo preformans za one bez glasa. Ukoliko želite sudjelovati Prijaviti se možete ovdje.

Sa zahvalnošću i velikim pozdravima,
vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.