Animalist br. 180

„Voljeti sva bića je najplemenitija osobina koju čovjek može imati.” – Charles Darwin

Zar zakoni ne vrijede jednako za sve?

Poštivanje Zakona o zaštiti životinja
Iako je prošlo godinu i pol od stupanja Zakona o zaštiti životinja na snagu, i dalje postoje lokalne zajednice koje ne percipiraju napuštanje životinja kao problem koji ih se tiče, ne provode kontrolu mikročipiranja pasa, ne propisuju trajnu sterilizaciju niti je subvencioniraju, nemaju programe edukacije i promocije udomljavanja, a sve na teret savjesnih lokalnih zajednica i udruga za zaštitu životinja.

x


Macola krši zakon, medvjedi idu u utočište

Macola krši zakon
S obzirom na to da je od 1. siječnja 2019. stupio na snagu rok nakon kojega nijedan medvjed više ne smije biti u zatočeništvu privatnih osoba, upozorili smo da je vlasnik ugostiteljskog obrta Macola, Željko Orešković, već četiri mjeseca u prekršaju zbog držanja medvjeda. Sve to rezultiralo je da Ministarstvo poljoprivrede objavi da je odlučilo izmjestiti medvjede Mrkija i Brundu u utočište.

x


I Ministarstvo zdravstva za zabranu petardi

Podrška zabrani petardi
Uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo turizma, i Ministarstvo zdravstva dalo je podršku izmjeni Zakona o eksplozivnim tvarima ističući da se svake godine, uoči novogodišnjih blagdana, susreću s posljedicama uporabe pirotehničkih sredstava, unatoč brojnim upozorenjima. Nastavljamo prikupljati podrške kampanji za zabranu petardi, a pozivamo sve na širenje peticije.

x


Zabranimo lagane plastične vrećice

Zabranimo plastične vrećice
Povodom Dana planeta Zemlje pisali smo Ministarstvu zaštite okoliša i energetike sa zahtjevom za potpunom zabranom laganih plastičnih vrećica i obaveznom naplatom vrlo laganih vrećica. Praksa pokazuje da se simboličnom naplatom plastičnih vrećica i besplatnim dijeljenjem onih najtanjih neće postići značajno smanjenje korištenja plastičnih vrećica u Hrvatskoj. Stoga je potrebno regulirati propise kako bi se utjecalo na promjenu navika potrošača.

x


Psi zaslužuju drugu šansu

Pravilnik o opasnim psima
Apelirali smo na Veterinarsku inspekciju da ne usmrti psa Otta, a zatim i da se psima koji su napali ljude u Podravini pruži prilika za socijalizaciju neovisno žele li to njegovi skrbnici ili ne, no jedan od pasa je, nažalost, ubijen. Zalažemo se da Pravilnik o opasnim psima treba promijeniti tako da se pas oduzima, a troškovi socijalizacije i udomljavanja naplaćuju skrbniku.

x


Drukčiji Uskrs

Drukčiji Uskrs
Povodom uskršnjih blagdana predložili smo svima proslavu bez kokošjih jaja na stolu. Upozorili smo da od 30 milijuna jaja prodanih u Hrvatskoj samo za Uskrs, većina dolazi iz kaveznog uzgoja. Praksa je da se zbog ove proslave iskorištava i ubija veliki broj životinja, i to potpuno neopravdano. Uskrsni i svi ostali blagdani mogu se proslaviti bez okrutnosti prema životinjama. Dali smo i primjere prigodnih veganskih jela.

x


Održan 3. Marš za životinje!

Održan 3. Marš za životinje
U subotu, 13. travnja održan je 3. Marš za životinje. Dosad najveći Marš na ovim prostorima podržalo je više od 50 inozemnih i domaćih organizacija, kao i poznate osobe. Oko 500 sudionika marširalo je ulicama Zagreba noseći transparente sa snažnim porukama i šarene zastave, uz bubnjanje Zlih bubnjara i moćne parole. Atmosfera je bila nevjerojatna. Pogledajte fotogaleriju.

x


Blic vijesti

  • Povodom Dana otvorenih vrata pozivamo sve zainteresirane u prostore Prijatelja životinja na filmsko druženje uz kolače 17.5. od 17 sati. Proširite ovu vijest i priliku za upoznavanje s našim radom.
  • Komentirali smo prikrivenu stalnu prisutnost borbi pasa u Hrvatskoj, kao i o važnost prevencije iskorištavanja pasa za tu vrstu kriminala.
  • Promjene na Top-listi pozitivaca i negativaca.
  • Pridružili smo se akciji „Brda ljubavi” kroz koju udruga Umjetnost davanja do 10. svibnja planira prikupiti stotinjak paketa prehrambenih namirnica i potrepština za domaćinstvo.
  • Predsjednik udruge Luka Oman sudjelovao je na tribini povodom Dana planeta Zemlje, organiziranoj u Klubu studenata Filozofskog fakulteta, gdje je pričao o utjecaju životinjskog agrobiznisa na klimatske promjene i okoliš.
  • Prisustvovali smo sastanku u Ministarstvu poljoprivrede na temu zbrinjavanja medvjeda u privatnom vlasništvu, zajedno s inozemnom organizacijom Four Paws.
  • Sudjelovali smo na sastancima s načelnicima općina Bistra i Stubičke Toplice na temu provođenja Zakona o zaštiti životinja, propisivanja trajne sterilizacije i zbrinjavanja napuštenih životinja.
  • Pogledajte i promjene na popisu poznatih vegetarijanaca i vegana.
  • Alarmirali smo nadležne institucije zbog rušenja gnijezda vrana u Vrbovcu.

Životinje zaista trebaju našu pomoć. Molimo Vas da prema svojim želji i mogućnostima uplatite donaciju ili članarinu kako bismo mogli uz vašu podršku nastaviti s daljnjim djelovanjem. Hvala Vam!

Puno vas pozdravljaju vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.