Animalist br. 179

„Osoba koja razmišlja mora se protiviti svim okrutnim običajima bez obzira koliko su duboko uvučeni u tradiciju. Kada imamo izbor, moramo izbjegavati nanošenje patnje drugim bićima.” – Albert Schweitzer

3. Marš za životinje bit će još glasniji i brojniji

3. Marš za životinje
Pri kraju su pripreme za 3. Marš za životinje koji će, prema najavama organizatora, udruge Prijatelji životinja i Udruge Pobjede, biti još veći i glasniji. Poruka 3. Marša za životinje je ljubav za sve stanovnike planeta Zemlje, a pronosit će se transparentima, zastavama, šarenim bakljama, ali i glasnim sloganima koji će odjekivati središnjim ulicama Zagreba u subotu 13. travnja 2019. od 11 sati. Prošloga tjedna u našem uredu održane su i radionice oslikavanja transparenata. Molimo sve koji dolaze da pročitaju važne upute prije samog Marša.


Medvjedić Matija mora dobiti priliku za život

Spasimo medvjedića Matiju
Međunarodna organizacija FOUR PAWS (Četiri šape) apelirala je na Povjerenstvo za medvjede da mališan Matija ne ostane trajno u zoološkom vrtu, već da ga se pokuša vratiti u divljinu i ako to ne uspije, da se smjesti u utočište. U tome smo ih podržali dopisom te očekujemo da će Povjerenstvo donijeti odluku kojom će omogućiti Matiji nastavak života ili u prirodi ili u utočištu, čemu se raduje i većina građana čije srce je osvojio ovaj simpatični medvjedić.

x


Čistoća iz Varaždina čuva okoliš i životinje

Čistoća iz Varaždina
Varaždinska tvrtka Čistoća samoinicijativno se pridružila kampanji „Ljubav se ne kupuje” koju je pokrenula Mreža za zaštitu životinja. Čistoća d.o.o. – Varaždin tako je odlučila da se njihovi kamioni oslikaju vizualima kampanje, što je iznimno hvalevrijedan primjer. Tvrtka je ovaj mjesec, uz račune, na adrese 33 000 kućanstava poslala i letak s porukom o udomljavanju životinja umjesto kupnje. Osim što su odlučili podržati ovu kampanju, djelatnici tvrtke žive u skladu s idejom o suživotu sa životinjama, što se može vidjeti kroz njihov „sasvim običan dan na poslu” u kojemu ih dočekaju tri pseća i 20-ak mačjih prijatelja o kojima skrbe u krugu tvrtke.


Zelena jela za plavo more

Zelena jela za plavo more
U sklopu kampanje „Poštujmo naše more”, čiji je cilj obrazovati i informirati građane Hrvatske i turiste o poštovanju našeg mora i života u njemu, u suradnji s nakladničkom kućom Dvostruka duga objavili smo vegansku kuharicu „Zelena jela za plavo more”, autorice recepata Ane Mihalić. Kuharicu smo poslali na više od 850 adresa hotela i restorana diljem Hrvatske, ugostiteljskim školama, a ponuđena je i knjižnicama.

x


Blic vijesti

 • Pozivamo sve zainteresirane sudionike Marša da donesu veganske kolače u naš ured prije samog događanja, kojima ćemo se okrijepiti na zajedničkom druženju u Beertiji.
 • U suradnji s Večernjim listom objavili smo Uskrsnu vegansku kuharicu.
 • Pogledajte promjene na našoj Top-listi pozitivaca i negativaca.
 • Komentirali smo katastrofalno zlostavljanje životinja u izvoznoj luci Raša, što su razotkrile organizacije Animals International i Animal Welfare Foundation, a o čemu je izvješće nedavno objavila i Europska komisija.
 • U sklopu događanja „Dugave pedaliraju”, Luka Oman, predsjednik Udruge, djeci osnovnoškolskog uzrasta održao je interaktivna predavanja na temu zdravog življenja i veganstva, na djeci pristupačan način.
 • Studentsko udruženje NOUS s Filozofskog fakulteta u Zagrebu u potrazi je za stručnim govornicima za konferenciju na temu „Filozofsko-znanstveni aspekti veganstva”.
 • Komentirali smo nedavne slučajeve napada pasa na ljude navodeći kako je odgovornost uvijek na skrbniku, kao i da je potrebno bolje provoditi Zakon o zaštiti životinja što se tiče obaveznog mikročipiranja i propisivanja trajne sterilizacije pasa te bolje kontrolirati uvjete držanja životinja.
 • Reagirali smo i zbog neprihvatljivosti usmrćivanja pasa koji su ugrizli zbog neodgovornosti svojih skrbnika. Životinje koje su isto žrtve plaćaju životom, a oni koji su to propustili prevenirati ostaju nekažnjeni.
 • Ubrzo nakon što smo zaprimili i objavili video u kojemu biciklist na zagrebačkom Trgu bana Jelačića namjerno gazi golubove, njegov identitet je otkriven te smo s udrugom ANIMALEX podignuli prijavu.
 • Srijedom nam se pridružite na štandu ispred Studentskog centra u Zagrebu, tražimo i volontere.
 • U potrazi smo za volonterima za prevođenje tekstova na engleski jezik.
 • Sudjelovali smo na sastanku Koordinacijske radne skupine za zaštitu životinja Karlovačke županije.
 • S ljetnim računanjem vremena sezona naših večernjih štandova na Tomislavcu je gotova, a kako su izgledali, pogledajte u galeriji.
 • Javite nam se ako želite podržati inicijativu za uvođenje veganskih obroka u javne institucije.
 • Dijelite peticiju kampanje za zabranu petardi.

Životinje nas trebaju. Pomognite uplatom donacije ili članarine kako bismo zajedno učinili svijet boljim i pravednijim za sva bića. Hvala što nas podržavate!

Vidimo se na Maršu,
vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.