Animalist br. 177

„Svaki vegan kojega sam upoznao rekao mi je da je prelazak na veganstvo bila najbolja odluka njegova života.” – Lewis Hamilton

Psi umiru na sajmu u Benkovcu

Nelegalna prodaja štenaca
Ministarstvu poljoprivrede prijavili smo užasnu praksu nelegalne prodaje štenaca na Benkovačkom sajmu koji se održava jednom mjesečno. Prema primljenim informacijama, neprodane štence, koji nisu cijepljeni ni mikročipirani, vlasnici ostavljaju u neposrednoj blizini sajma, u gradu ili okolnim poljima, a veterinari i komunalni redari prisutni na sajmu ne čine ništa. Gradonačelnik Benkovca obećao nam je da će učiniti sve što je potrebno da se ovakvo što spriječi u budućnosti.

x


Konji za izvlačenje drva na Marjanu?

Konji kao robovi
Oštro smo osudili planirano korištenje konja za izvlačenje kornjakom zaraženih stabala iz šume na Marjanu. Korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šuma zabranjeno je Zakonom o zaštiti životinja, osim kada se radi o teško pristupačnim područjima gdje ne može pristupiti nikakav oblik mehanizacije, što ovdje nije slučaj. Predložili smo korištenje šumske mehanizacije umjesto konja. Vlasti Splita odustale su od svojega prvotnog plana. Hvala svima koji su nam se pridružili i reagirali!

x


Žive ribe i rakovi u trgovinama i u 2019.?

Trgovački lanci drže žive ribe i rakove
I ove godine uputili smo dopis trgovačkim lancima koji to još prakticiraju, da razmisle o prekidu držanja živih riba i rakova u svojim trgovinama.

x
x
x
x


Nastavak projekta kastracije pasa u romskim naseljima

Ili žmiriš ili si za kastraciju
Luka Oman, posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja, sudjelovao je na 6. sjednici Povjerenstva za praćenje provedbe nacionalne strategije za uključivanje Roma s izvještajem provedbe programa „Sterilizacija i mikročipiranje pasa u romskim naseljima”. Nadležnom ministarstvu poslan je dopis u kojemu je naglašena potreba za nastavkom ovoga projekta i u 2019. godini.

x


Kako reći „volim te” na veganski način?

(Su)osjećajno Valentinovo
Povodom Valentinova, predložili smo nekoliko ideja kako iznenaditi voljenu osobu i iskazati ljubav na veganski način.

x
x
x
x


Marš za životinje 2019.

Marš za životinje 2019.
13. travnja nije daleko! Rezervirajte taj dan i pridružite nam se na ovogodišnjem Maršu za životinje! Proširite dobru vijest.

x
x
x
x


Blic vijesti

  • Što se događa s bolesnim životinjama u hrvatskim klaonicama?
  • Pogledajte promjene na našoj top-listi pozitivaca i negativaca.
  • Svaku srijedu od 17 sati posjetite naš večernji štand na Tomislavcu. Tražimo i volontere!
  • Pogledajte recepte i fotografije s nedavno održane veganske večere za nevegane!
  • Osudili smo ubojstvo pasa s poznatog imanja Zrno. Upozorili smo da se Zakon o zaštiti životinja treba poštovati te da prekršitelje treba adekvatno kazniti, a ne im progledati kroz prste, kao što je to čest slučaj.
  • Reagirali smo na nepoštovanje Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu te smo izjavili kako bi se sve trgovine trebale jednako pridržavati zakona. Komentirali smo štetnost plastičnih vrećica za okoliš, nužnost smanjenja njihove upotrebe i predstavili alternative.
  • Podsjetili smo općine i gradove da distribuiraju letak skrbnicima pasa o njihovim zakonskim obavezama.
  • Održan je 17. sastanak Mreže za zaštitu životinja, čiji zapisnik možete pročitati ovdje.
  • Volite životinje, imate želju volontirati ili tražite zaposlenje? Javite nam se!
  • Hvala svima koji nas podržavaju na bilo koji način! Vaše donacije i članarine iznimno su važan oblik podrške te nam omogućuju daljnje djelovanje za dobrobit životinja!

Puno vas pozdravljaju,
vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.