AnimaList br. 87

‘Svako živo biće dobilo je život na dar i sasvim je neljudski da si ljudi dopuštaju da iz puke zabave ili nekih drugih sebičnih razloga uzimaju nevinim životinjama njihove živote i pravo na život.’ – Kristina Vilk, Miss sporta Hrvatske


Uspjeh 4. ZeGeVege festivala održivog življenja!

Na ovogodišnjem ZeGeVege festivalu predstavilo se više od 20 izvođača i 50 izlagača. Podijeljeno je 17.000 brošura, a posjetilo ga je 25-30.000 posjetitelja! Potporu ZeGeVege festivalu dali su predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Posebna gošća ZeGeVege festivala bila je Heather Mills. Zahvaljujemo svima koju su najavili, posjetili ili na bilo koji drugi način podržali ZeGeVege festival, kao i onima koji su sudjelovali u Vege izazovu! Fotografije pogledajte u galeriji na našoj web stranici , a dodatne fotografije i izjave nekih od izlagača na službenoj facebook stranici ZeGeVege Festival 2011.


Obilježen Svjetski dan veganstva

Po prvi puta ove godine obilježili smo Svjetski dan veganstva (1. studenoga), i to u Zagrebu večernjom javnom projekcijom filma ‘Povezati se’ i degustacijama biljnih mlijeka spravljenih od zobi, riže, soje i badema. Ovaj dan utemeljila je 1994. godine Louise Wallis, tadašnja predsjednica britanskog Veganskog društva.


Lovite rezultate, ne životinje

Aktualna i atraktivna Miss sporta Hrvatske, Kristina Vilk, pridružila nam se u kampanji za zaštitu životinja žrtava lova ‘Lovite rezultate, ne životinje’. Plakati s lijepom missicom i sportašicom Atletskog kluba Agram postavljeni su u desetak gradova Hrvatske a tiskane su i prigodne razglednice.


Pobijediti dijabetes veganskom prehranom

U suradnji s Udrugom za promicanje kulture građanskog društva Z.O.V. – zdravlje, obrazovanje i vještine iz Zaprešića obilježili smo Svjetski dan šećerne bolesti projektom o utjecaju veganske prehrane na prevenciju i liječenje dijabetesa. Konferencija za medije i informativni štand održali su se 14. studenoga, dok se za 24. studenoga planira radionica kuhanja namirnicama biljnog podrijetla.


Blic vijesti

 • Podnijeli smo prekršajnu prijavu zbog zanemarivanja i mučenja životinja protiv konjičkog kluba ‘Equus Caballus’.
 • Sudjelovali smo na EKO ETNO sajmu u Green Gold centru od 26. Do 30. listopada u Zagrebu.
 • Organizirali smo 9. sastanak Mreže protiv napuštanja životinja, na kojem su sudjelovali članovi Mreže, veterinarski inspektori, gradonačelnici, predstavnici policije, župani i čelnici lokalnih samouprava koji se bave problematikom napuštenih, zanemarivanih i zlostavljanih životinja.
 • Priključili smo se akciji ‘Zima topla svima!’ Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba i Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo u prikupljanju starih dekica, plahta i kaputića za pomoći psima u skloništima.
 • Uz potporu hokejaša iz KHL Medveščak Zagreb uputili smo nadležnom ministru zahtjev da preispita i poništi dozvolu za ubijanje medvjeda koji ‘plaši’ vojnike na vojnom poligonu ‘Eugen Kvaternik’ kod Slunja.
 • Od novosti na našoj stranici pogledajte: novu anketu i nagradnu igru na naslovnici, vaše komentare, novu fotografiju mjeseca, članak ‘Dijabetes i veganska prehrana’ i novog Vegan Buddyja Vedrana Pisačića, a na našem YouTube kanalu filmove, Vegan Buddyja i ‘Odaberi veganstvo’.
 • Od novosti u našem web katalogu pogledajte novu torbu, osam novih majica, manja pakiranja Ami hrane za pse od 0,5 kg i mačke od 250 g i razglednicu s Kristinom Vilk, Miss sporta Hrvatske.
 • Restoran Vegehop od sada za Zeleni ponedjeljak nudi popust od 20% na dnevni meni. Kako biste primali ukusne recepte za vaš Zeleni ponedjeljak, upišite vašu e-mail adresu na www.zeleni-ponedjeljak.com.
 • Pozivamo vas na prosvjed protiv lova koji će se održati 3. prosinca u Zagrebu. Proširite vjest i pozovite što više prijatelja kako bismo bili glasni za sve životinje žrtve lova.
 • Ne zaboravite pratiti naše ‘bijele liste’ kako ne biste sudjelovali u okrutnosti nad životinjama: bijelu listu tvrtki koje ne testiraju na životinjama i bijelu listu trgovina koje ne prodaju životinje.
 • S obzirom da opet počinjemo s češćim večernjim i dnevnim štandovima u Zagrebu, molimo sve zainteresirane za volontiranje da nam se jave, a za ostale naše aktivnosti pratite novosti na našoj web stranici i u Kalendaru aktivnosti.

I ovoga puta vas pozivamo da se učlanite, donirate, podupirete naš rad kupnjom iz web kataloga, volontiranjem ili pak prateći nas na facebooku, twitteru i Youtubeu klikom na neke od sličica i ikona u lijevom stupcu.

Hvala vam na čitanju i potpori!

Vaši Prijatelji životinja