AnimaList br. 80

‘Neke su stvari naprosto pogrešne, a pokolj tuljana u Kanadi jedna je od takvih besmislenih i nehumanih stvari.’ – Adi, pjevač skupine Superbrands


Zbog skijanja na ulicu

Uputili smo apel ljubiteljima zimskih radosti da prije odlaska u planine ne ostavljaju svoje kućne životinje, već se pobrinu za njih dok su oni na odmoru. Ovim apelom ujedno smo pozvali građane da prijavljuju napuštanje životinja i da ne kupuju, već da udomljuju napuštene pse i mačke.


Prosvjed za provedbu Zakona o zaštiti životinja

U ime Mreže protiv napuštanja životinja 15. siječnja organizirali smo u Zagrebu prosvjed za provedbu Zakona o zaštiti životinja. Više od sto prosvjednika, dvadesetak pasa i jedna mačka kretali su se središtem grada, a aktivisti su na glavnom zagrebačkom trgu održali performans. Ovim prosvjedom javno smo izrazili negodovanje jer se niti četiri godine nakon njegova usvajanja Zakon o zaštiti životinja ne provodi. Foto galerija s prosvjeda dostupna je ovdje.


Glazbom za spas tuljana

U klubu Sax 18. siječnja održali smo promociju spota ‘The Hand Strikes Hard’ hrvatskog indie benda Superbrands. Ovim spotom Superbrands su dignuli glas protiv lova na tuljane u Kanadi, postavši tako prvi hrvatski glazbenici koji su se pjesmom angažirali za njihov spas. Video spot može se vidjeti ovdje.


Razno

– Turističkoj zajednici grada Zagreba uputili smo zahtjev za isključenje konja iz programa Smjena straže u svrhu promocije grada.

– Nakon što smo županu Međimurske županije uputili dopis u kojem ga izvješćujemo o protuzakonitom lovu na području Čakovec-Mihovljan i zahtjev za ukidanjem tamošnjeg lovišta, a čitav slučaj prijavili i Policijskoj upravi Međimurskoj te obavijestili hrvatsku javnost, lov je na tom području u potpunosti zabranjen.

– Uputili smo zahtjev veterinarskoj inspekciji za prekid rada skloništa u Sisku dok se ne ispune svi potrebni uvjeti za kvalitetan rad. Od Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja zatražili smo da uputi upozorenje lokalnim zajednicama zbog neprovođenja Zakona o zaštiti životinja.

– S obzirom da je u tijeku izrada novog Kaznenog zakona, Ministarstvu pravosuđa poslali smo prijedloge za izmjenama članaka 258. i 260. Kaznenog zakona, što bi pridonijelo učinkovitijem sankcioniranju mučenja životinja.

– Državnom zavodu za statistiku uputili smo prijedlog da se u popis stanovništva 2011. uvrsti i pitanje o udjelu stanovništva na vegetarijanskoj prehrani.

– Kako bismo vam približili vegetarijansku i vegansku prehranu i stil života, pripremili smo poseban članak ‘Pitajte nas o veg(etarij)anstvu!‘ kojim vas pozivamo da nam se obratite s vašim pitanjima.

– Od novosti na našem webu pročitajte ‘Je li soja loša za vaše zdravlje?‘ i nadopunjeni članak ‘Kako prijaviti zlostavljanje životinja‘. Svakako pogledajte spot skupine Consolidated ‘Unity of Opression‘ u video spotovima.

– Coffee&Tea Bar Aida potražite u rubrici Restorani a Vegeklub Chandra u rubrici Vegetarijanski klubovi, dok od novosti na bijeloj listi izdvajamo tvrtku Drom frangrances.

– Izdvojili bismo i peticiju za zabranu plastičnih vrećica kako bismo zajedno došli do konačne zabrane tog, za okoliš štetnog i za životinje opasnog, otpada.

– U našem web katalogu sada možete naručiti i novi bedž i kompilaciju filmova broj 5. Na naslovnici ispunite novu anketu, te ne zaboravite pratiti promjene u rubrici Popusti za članove.

– Od nedavno Prijatelji životinja, osim na Facebooku, Twiteru, MySpaceu i YouTubekanalu, nalaze se i na kanalu vimeo pa vas pozivamo da nas i tamo posjetite.

– Pozvali smo građane da, ako imaju mogućnosti, udome pse iz azila Spirit koji zbog zatvaranja mora hitno udomiti sve pse koji se nalaze u skloništu.

– Nakon godišnje izborne skupštine koja je održana 22. siječnja u Internet klubu SublinK, organizirano je i druženje članova, aktivista i zainteresiranih za zaštitu i prava životinja.

– 28. siječnja prisustvovali smo obilježavanju desete obljetnice rada Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu.

– 29. siječnja pridružili smo se aktivistima u Grazu na prosvjedu protiv krzna – prosvjedna povorka u trosatnoj ruti obišla je svaku prodavaonicu s krznom i jasno iznijela svoje stavove i zahtjeve za konačnim prestankom prodaje krzna.

– Nikako nemojte zaboraviti i propustiti naš veliki godišnji prosvjed protiv krzna! Pridružite nam se 5. veljače u 11 sati na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, odakle će krenuti prosvjedna povorka.

– Ako još niste, posjetite Vegetarijanski centar Potok na Braču, koji vam širom otvara svoja vrata i tijekom ovih hladnijih mjeseci. Više informacija na www.vegpot.com.

– Ne zaboravite na članarinu za 2011. godinu, ako je još niste uplatili. Članarina iznosi minimalno 50 kuna godišnje, čime nam omogućujete daljnji rad i time izravno pomažete životinjama kojima je vaša pomoć prijeko potrebna. Ako niste član, to možete poslati ispunjenjem obrasca, a članarinu možete uplatiti ovdje.


Zahvaljujemo Vam na dosadašnjoj opetovanoj potpori i vjernosti, uz nadu da ćete i tijekom ove godine ostati s nama, podupirući naš rad i zajednička nastojanja. Kao i do sada, to možete učiniti članstvom u našoj udruzi, volontiranjem, donacijama ili pak kupnjom artikala iz našeg web kataloga.

Vaši Prijatelji životinja