Animalist br. 187

„Oči svih budućih genracija su na vama. I ako nas odlučite iznevjeriti, kažem vam – nikad vam nećemo oprostiti.
– Greta Thunberg

Vegansko kolinje u središtu Zagreba

Vegansko kolinje
16. studenoga na zagrebačkome Cvjetnom trgu posjetitelji našega štanda mogli su degustirati kobasice, pogačice s čvarcima, salenjake i svinjsku mast, i to sve na veganski način. Prolaznici su mogli vidjeti i cijeli proces izrade veganskih kobasica, a svinje kojima time spašavamo živote mogli su gledati žive, na okolnim fotografijama. Htjeli smo pokazati da se nitko ne mora odreći okusa na koje je naviknut, a da se istodobno može odreći krvoprolića.Obilježen Svjetski dan veganstva

dan veganstva
31. listopada obilježili smo Svjetski dan veganstva dojmljivim performansom s velikim vizualima životinja te porukom da ni bik Jerry ni ostale životinje ne žele završiti u klaonicama. Imali smo i prigodan štand gdje su se prolaznici mogli počastiti ukusnim veganskim kolačima, dobiti recepte slasnih veganskih jela, pogledati video „60 milijardi života”, potpisati aktualne peticije, saznati sve o dobrobitima veganstva i prijaviti se na Vege izazov. Fotogaleriju akcije možete pogledati ovdje.Svjetski dan hrane

Klimatske promjene
16. listopada obilježava se Svjetski dan hrane kojemu je cilj podizanje globalne svijesti o problemima krajnjeg siromaštva, nestašice hrane i zagađenja vode. Tim povodom uputili smo Hrvatskom saboru „Zahtjev za očuvanje planeta” kojim tražimo da se raspravom i glasanjem na sjednici Sabora proglasi alarmantno stanje što se tiče klimatskih promjena. Uz Zahtjev, pokrenuli smo i potpisivanje Peticije za proglašenje alarmantnog stanja u RH vezano za klimatske promjene, a možete ju potpisati ovdje.Joaquin Phoenix u PETA-inoj kampanji za životinje

Joaquin Phoenix
Poznati glumac Joaquin Phoenix, popularni borac za prava životinja, postao je zaštitno lice PETA-ine nove kampanje za borbu protiv specizma, koju smo proširili i u Hrvatskoj kroz jumbo plakate s upečatljivim vizualima koje nam je ustupila ova najpoznatija svjetska organizacija za prava životinja. Svojom glavnom porukom „Svi smo mi životinje” kampanja promiče suosjećajni život temeljen na veganskoj prehrani i poštovanju života svakog bića, bez obzira na vrstu. Phoenix na plakatima šalje jasnu poruku da životinjama najviše možemo pomoći tako da postanemo vegani.


Nekontrolirana prodaja pasa i mačaka

Svjetski dan borbe protiv bjesnoće
Upozorili smo na nekontroliranu prodaju pasa i mačaka, kao i na to da nadležne institucije ne reagiraju na očita kršenja zakona zbog čega pate životinje i oštećuje se državni proračun. Brojni uzgajivači otvoreno krše zakon, objavljuju nelegalne oglase za prodaju pasa i mačaka preko internetskih oglasnika i društvenih mreža. Pozivamo sve koji imaju uvjete za skrb o životinji da ne sudjeluju ni na koji način u trgovini životinjama, već da udome psa ili mačku i tako učine dobro djelo te pomognu životinjama i lokalnim zajednicama koje ih moraju zbrinjavati.


Kaznena prijava zbog mučenja kokoši

kokoš
Podigli smo kaznenu prijavu protiv nogometaša Ivana Gazdeka zbog kaznenog djela mučenja i ubijanja kokoši tijekom utakmice. Divljačko ponašanje nogometaša sankcionirao je jedino sudac crvenim kartonom, no razočaravajuće je što su iz njegova kluba izjavili da ga neće kazniti. Uputili smo i dopis Hrvatskom nogometnom savezu i zatražili da HNS nedvosmisleno osudi i sankcionira ponašanje nogometaša.
Posjet utočištu Plavi križ

svinja rozika
27. listopada vesela ekipa natjecatelja veganskog kulinarskog izazova s nama je posjetila utočište za životinje Plavi križ. Pomagalo se čišćenjem i popravljanjem životinjskih nastambi, hranjenjem životinja i ostalim popratnim poslovima koje voditeljice skloništa svakodnevno i uredno same obavljaju. Vremena je bilo i za druženje sa spašenim životinjama i zajednički roštilj na kojemu su se, uz gljive i povrće, pekli i popularni Beyond burgeri i kobasice.Sastanak Mreže za zaštitu životinja

sastanak mreže
Održali smo 18. sastanak Mreže za zaštitu životinja na kojemu se zaključilo da treba u većem obimu ići prema institucijama i prijavljivati svaku nepravilnost u primjeni Zakona o zaštiti životinja, a posebno one gradove i općine koji ne provode Zakon, nemaju ugovore sa skloništem, nisu donijeli Odluku o načinu i uvjetima držanja kućnih ljubimaca, nisu proveli kontrolu mikročipiranja pasa te ne vrše edukaciju i ne potiču udomljavanje životinja.Blic vijesti

 • Prijavite se za sudjelovanje u velikom performansu za životinje koji će se održati u subotu 14. 12. 2019. u 11 sati u Zagrebu.
 • Pogledajte novi video na našem Youtube kanalu.
 • Pročitajte novi članak o veganstvu na našoj web-stranici te pogledajte promjene na Top listi pozitivaca i negativaca.
 • Poslali smo dopis gradonačelniku Grada Koprivnice vezano za njihovu odluku o subvencioniranju udomljavanja napuštenih pasa.
 • Zatražili smo od trgovačkog lanca Konzum da zabrani držanje i prodaju živih riba u svojim poslovnicama.
 • Povodom Mjeseca hrvatske knjige, u zagrebačkoj knjižnici Ivane Brlić Mažuranić predstavili smo kuharicu „Zelena jela za plavo more”.
 • Pogledajte recepte koje smo zaprimili povodom Svjetskog dana vegetarijanstva i Svjetskog dana životinja s farma.
 • Luka Oman, predsjednik naše udruge, na sastanku u Virovitici razgovarao je s virovitičkim gradonačelnikom Kirinom i s dr. vet. med. Draženom Majetićem, voditeljem virovitičke veterinarske ambulante i skloništa, o obavezama jedinica lokalne samouprave u provođenju Zakona o zaštiti životinja.
 • Na N1 televiziji govorili smo o odbjeglom biku Jerryju.
 • Gostovali smo na Z1 televiziji gdje smo govorili protiv lova i sličnih aktivnosti.
 • Sudjelovali smo na konferenciji u Šibeniku na temu Civilno društvo 2030. godine, koju je organizirala Zaklada za razvoj civilnoga društva.
 • Pogledajte video krave s hrvatske farme koja pokazuje stereotipije zbog nemogućnosti življenja života svojstvenog njezinoj vrsti te pročitajte novi članak o mlijeku i veganstvu na našoj web-stranici.
 • Kako ovisimo o donacijama i članarinama naših podržavatelja_ica, još vas jednom potičemo da postanete naš član_ica ili nas podržite donacijom. Također, svi su uvijek dobrodošli sakupiti volonterske sate kod nas pa nas slobodno kontaktirajte ako ste zainteresirani za volontiranje.

Sa zahvalnošću i velikim pozdravima,
vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.