Animalist br. 178

„Stavio sam sebe u ježevu kožu. Mislio sam kako bi meni bilo da me neki divovi šutaju kao loptu, a mene boli.” – Učenik iz Splita koji je pomogao zlostavljanom ježu

Mit out na Meatout!

Izgovori za konzumaciju mesa
Pozivamo vas da obilježite Svjetski dan bez mesa, 20. ožujka! Pripremili smo i razbili 10+1 najčešćih mitova o mesu i veganskoj prehrani. Podijelite ih i pozovite sve da provedu ovaj dan bez mesa, započnu 30-dnevni Vege izazov na www.veganopolis.net ili odmah prestanu jesti životinje zauvijek.

x
x


Matiji nije mjesto u zoološkom vrtu

Spasimo medvjedića Matiju
Uputili smo dopis Ministarstvu poljoprivrede potaknuti zanimanjem građana za budućnost medvjedića Matije koji je prošli mjesec, nakon što je pronađen bez majke, smješten u zoološki vrt. Matija je odmah zadobio velike simpatije javnosti koja očekuje njegov oporavak i sretan povratak u prirodu, a ako to neće biti moguće, smještaj u utočište, no nikako ne trajni ostanak u zootvoru.

x


Klimatske promjene traže naše promjene

Prosvjed za klimu
Pružili smo podršku globalnom štrajku učenika za klimu, kojemu se pridružio i Zagreb. Inicijativu je pokrenula 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg. Greta je veganka i želi, između ostalog, raširiti informacije o golemom utjecaju mesne industrije na klimatske promjene. Pokrenula je lavinu te učenici u 75 zemalja petkom izlaze na prosvjede. Pogledajte fotogaleriju s održanog prosvjeda.

x


Psi i mačke umiru jer gradovi i općine ne provode Zakon

Ili žmiriš ili si za kastraciju
Upozorili smo na poražavajuću činjenicu da više od 300 gradova i općina još uvijek nije uskladilo svoje odluke s novim Zakonom o zaštiti životinja. To je neshvatljivo, s obzirom na to da bi propisivanje trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja pasa i mačaka rezultiralo uštedom u njihovim proračunima te bi smanjilo patnju životinja, a što je uvidjelo više od 150 lokalnih zajednica.

x


Žene u borbi za prava životinja

Dan žena
Povodom Dana žena, ukazali smo na povezanost borbe za prava žena i prava životinja. Naveli smo nekoliko žena zaslužnih za promjenu odnosa prema životinjama, poput dr. Jane Goodall, Melanie Joy, Carol J. Adams, Aleksandre Hampamer i drugih. Zbog činjenice da se mesna, mliječna i industrija jaja temelje na iskorištavanju ženskog reproduktivnog sustava i odnosa majke i djeteta, veganstvo i pokret za prava životinja neizostavni su dijelovi pokreta za prava žena.

x


U Hrvatskoj cvjeta nekontrolirani uzgoj pasa

Nekontrolirani uzgoj pasa
Ukazali smo na apsurd kažnjavanja bakice koja je pekla rakiju, dok se s druge strane u Hrvatskoj okreću milijuni na tržištu pasa. Ovo okrutno tržište je bez kontrole, bez plaćanja poreza, a najgore je što se radi o živim bićima svedenima na predmete želja. Njegove posljedice izravno pridonose povećanju problema neželjenih životinja i težem zbrinjavanju napuštenih.

x


Hrana za razmišljanje

Dan Richardson i veganstvo
Britanski glumac Dan Richardson objavio je trailer za dokumentarni film „Hrana za razmišljanje” koji je dijelom snimljen i u Hrvatskoj. Ponosni smo što su u svjetskom dokumentarcu prikazani i kadrovi s prošlogodišnjeg ZeGeVege festivala, hrvatske Veganmanije koja će se ponoviti i u rujnu ove godine.

x
x


Marš za životinje 2019.

Marš za životinje 2019.
Aktivno se pripremamo za nadolazeći Marš za životinje 13. travnja. Vjerujemo da ste spremni i da ćete ga podržati svojim dolaskom i dolaskom vaših najmilijih! Raširite vijest kako bismo bili što brojniji u još jednoj glasnoj povorci za životinje.

x
x
x


Blic vijesti

 • Mreža za zaštitu životinja sudjelovala je svojim štandom na Vau vikendu održanom u zagrebačkom King Crossu i širila poruku da se ljubav ne kupuje.
 • Pogledajte promjene na našoj top-listi pozitivaca i negativaca.
 • Reagirali smo na dojavu o korištenju konja za izvlačenje drvenih trupaca u Istri.
 • Sudjelovali smo na brojnim sastancima s gradonačelnicima i načelnicima općina kako bi se poduzeli konkretni koraci prema smanjenju broja napuštenih pasa i mačaka na njihovim područjima.
 • Novi pravni član: Sabra Kolor d.o.o. Neka i tvrtka u kojoj radite bude pravni član Prijatelja životinja.
 • Ponovili smo prijavu protiv osoba koje više godina koriste štence pasa za iznuđivanje novca.
 • Sudjelovali smo na skupštini Udruge općina na panel-raspravi pod nazivom „Zbrinjavanje životinja” te govorili o važnosti kontrole mikročipiranja i propisivanja trajne sterilizacije.
 • I dalje je aktivna inicijativa uvođenja veganskih obroka u studentske menze. Ako ju želite podržati, javite nam se kako bi se u svim institucijama ostvarilo pravo na obrok po izboru.
 • Kampanja protiv petardi još je uvijek aktualna – proširite peticiju!
 • Uvaženi su neki od naših komentara na javnoj raspravi za kurikulume u školama.
 • Primili smo još jedan odgovor političkih stranaka na temu programskog stava stranke o zaštiti i pravima životinja.
 • Želite pomoći udruzi volontiranjem ili tražite zaposlenje? Javite nam se jer životinje vas trebaju, mijenjajmo svijet zajedno.
 • Hvala svima koji podržavaju naš rad na bilo koji način! Vaše donacije i članarine neprocjenjiv su oblik podrške i omogućuju nam daljnje djelovanje za dobrobit životinja i održivo življenje!

Puno vas pozdravljaju,
vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.