Animalist br. 176

„Postati vegan je najvažnija i najutjecajnija promjena koju možemo odmah napraviti za spas planeta i svih živućih vrsta.” – Chris Hedges

Konji za izvlačenje drva na Marjanu?

Zlostavljanje konja
Reagirali smo na planirano korištenje konja za izvlačenje drvne mase na Marjanu, upozorivši na kršenje Zakona o zaštiti životinja.

x
x
x
x


Crna kronika 2018.

Crna kronika 2018.
Objavili smo pregled najpoznatijih slučajeva mučenja i ubijanja životinja u prošloj godini te upozorili na nužnost osnivanja inspekcije za zaštitu životinja i provedbe Zakona o zaštiti životinja odnosno provedbe kontrole razmnožavanja i propisivanja trajne sterilizacije. Pozivamo sve da prijavljuju slučajeve zanemarivanja ili mučenja životinja.

x


Sve meso koje se jede je bolesno

Bolesne krave u Poljskoj
Nakon što je javnost uznemirio slučaj klanja bolesnih krava u Poljskoj, ukazali smo na apsurd takvog izvještavanja s obzirom da je viđeno rutina u mesnoj industriji. Upozorili smo i da je svako meso iz uzgoja bolesno zbog niza razloga povezanih s uzgojem životinja za meso, mlijeko i jaja, kao i naša ravnodušnost na patnju koju prolaze sve životinje u uzgoju za hranu.

x


Fina, bogata veganska večera!

Besplatna veganska večera
VEGAN THUGZ i Prijatelji životinja organizirali su vegansku večeru za zainteresirane koji se još nisu upoznali s ovim životnim stilom. Slijedom ukusnih namirnica te uz interaktivno druženje, gosti su imali prilike vidjeti zašto se sve više ljudi u svijetu odlučuje na veganstvo.

x


Reakcija na planirani odstrel divljih svinja

Protiv odstrijela divljih svinja
Reagirali smo na naredbu o smanjenju brojnog stanja divljih svinja do koje je došlo zbog straha od pojave svinjske kuge koja još nije došla na naša područja te smo izrazili neslaganje s preventivnim masovnim ubijanjem divljih životinja.

x
x
x


Podrška zabrani petardi

Podrška zabrani petardi
Poslali smo zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova za hitnu izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima i zabranu upotrebe pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorija tijekom cijele godine. Podršku izmjeni zakonske odredbe dali su Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo turizma. Peticija za zabranu petardi je još uvijek aktualna i može se potpisati ovdje.

x


Marš za životinje 2019.

Marš za životinje 2019.
Pozivamo vas da se počnete pripremati za ovogodišnji Marš za životinje koji će se održati 13. travnja!

x


Blic vijesti

  • Sudjelovali smo na sastanku Koordinacijske radne skupine Istarske županije za provedbu Zakona o zaštiti životinja pojasnivši sve obveze i mogućnosti Zakona o zaštiti životinja.
  • Uputili smo prijedlog da u budućoj sljemenskoj žičari bude dozvoljen prijevoz kućnih ljubimaca, kao što je to slučaj sa tramvajima i autobusima u gradu Zagrebu.
  • Zatražili smo Ministarstvo poljoprivrede da pokrene nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti životinja od strane lokalnih jedinica, koje smo također podsjetili na njihove obaveze.
  • Sudjelovali smo na sastanku udruga u zagrebačkom skloništu u Dumovcu, na temu provedbe Zakona o zaštiti životinja u gradu Zagrebu.
  • Ostavili smo komentar na javnoj raspravi za Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele državne potpore za štete od raznih vrsta ptica i ostalih životinja na šaranskim ribnjacima u 2019. godini.
  • Pogledajte promjene na našoj Top listi pozitivaca i negativaca.
  • Pridružite nam se volontiranjem, prijavom za zaposlenje ili na drugi način prema vašoj želji i mogućnosti.
  • Hvala svima koji nas podržavaju na bilo koji način! Vaše donacije i članarine iznimno su važan oblik podrške te nam omogućuju daljnje djelovanje za dobrobit životinja!

Puno vas pozdravljaju,
vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.