Animalist br. 183

„Životinje zaslužuju poštovanje i suosjećanje – mislim da to svi znamo u našim srcima, i samo trebamo donositi odluke osjećajno. Govoreći o odlukama, nikada dosad nije bio bolji trenutak za odabir veganstva.“ – Evanna Lynch, glumica

Degustacija veganskih burgera

Tijela nisu za roštilj
22. lipnja zagrebačkim Cvjetnim trgom širio se miris veganskog burgera kojeg smo pripremali i nudili znatiželjnim građanima. Riječ je o prvom veganskom burgeru napravljenom od bjelančevina graška koji okusom, mirisom, teksturom i izgledom podsjeća na burger od životinjskoga mesa, a zbog svojeg je sastava ekološki i zdraviji te se zbog njega ne trebaju ubijati životinje.Ljubav se ne kupuje

Ne kupuj, udomi!
Organizirali smo manifestaciju „Ljubav se ne kupuje“ na kojoj je svoj rad na zbrinjavanju napuštenih životinja predstavilo dvadesetak udruga članica Mreže za zaštitu životinja. Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu posjetitelji su mogli upoznati neke od njihovih štićenika koji trebaju udomljenje te saznati sve o važnosti sterilizacije i mikročipiranja pasa. Poruka akcije je da uvijek treba udomljavati životinje, a ne kupovati ih i tako sudjelovati u okrutnosti prema njima.Pripreme za ZeGeVege festival

12. ZeGeVege festival
Najavili smo 12. ZeGeVege festival održivog življenja koji će se održati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu 6. i 7. rujna 2019. Očekujemo oko 50.000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva koji će u dva dana uživati u dobroj atmosferi Veganmanije te sigurno naći nešto zanimljivo za sebe i upoznati se s prednostima veganskoga načina života. Molimo, prijavite se za volontiranje već danas.Slavko Sobin za životinje

Obitelj na more, a pas na ulicu?!
17. godinu zaredom, kroz našu poznatu ljetnu kampanju „Obitelj na more, a pas na ulicu?!”, podsjetili smo da ljubav prema životinjama ne ide bez odgovornosti. Na simpatičnim plakatima po hrvatskim gradovima popularni glumac Slavko Sobin sa svojim psima BubaMarom širi poruku o važnosti udomljavanja, mikročipiranja i kastracije pasa i mačaka. Slavko Sobin predstavio je 29. 6. na zagrebačkome Cvjetnom trgu vizual kampanje pozivajući na udomljavanje umjesto kupnje životinja.Matija stigao u Kuterevo

Medvjedić Matija
Nakon što smo više puta apelirali da medvjedić Matija trajno ne ostane u zoološkom vrtu, konačno je pronašao svoj dom u utočištu Kuterevo. Medvjedić je imao težak životni početak ostavši bez majke, no stručnjaci vjeruju da će uz pomoć iskusnog osoblja problemi u njegovu razvoju biti prevladani. Nastavljamo i zalaganje za premještaj svih medvjeda iz privatnog zatočeništva u utočišta uključujući i medvjede kod restorana Macola.Podrška zabrani petardi

Zabranimo petarde
Tražimo Ministarstvo unutarnjih poslova da hitnom izmjenom zakonskih odredbi uvede zabranu korištenja pirotehničkih sredstava kategorija F2 i F3 tijekom cijele godine uključujući datume od 27. do 30. prosinca kada se ništa niti ne slavi. Uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo turizma i Ministarstvo zdravstva svoju podršku dalo je i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Potpišite i proširite peticiju.Farma strave u Francuskoj

Spriječimo uzgoj životinja radi krzna
Objavili smo snimke koje su istražitelji organizacije One Voice snimili na farmi strave u sjeverozapadnoj Francuskoj apelirajući da se uzgoj životinja radi krzna zabrani u cijeloj Europskoj uniji.

Kontrola provedbe kastracija

Kastracija pasa u Međimurju
S ciljem prevencije daljnjeg nekontroliranog razmnožavanja, zatražili smo hitan inspekcijski nadzor provedenog Projekta kastracije pasa u romskim naseljima u Međimurskoj županiji.

Okrutno iskorištavanje konja

Iskorištavanje konja
Nakon što se u medijima pojavilo još mučnih videosnimaka na kojima konji u Zagrebu tegle drva, upozorili smo Hrvatske šume da i one trebaju preuzeti odgovornost i ograditi se od svih oblika iskorištavanja konja.

Svaka donacija je dragocjena

Molba za podrškom
Zamolili smo za podršku kampanji protiv napuštanja životinja. Svaka vaša donacija može izravno utjecati na sudbinu pasa i mačaka koji pate zbog neodgovornog ljudskog ponašanja. Unaprijed hvala!

Blic vijesti

 • Zatražili smo inspekcijski nadzor kako bi se zabranila prodaja životinja kod zagrebačke tržnice Trešnjevka.
 • Nakon dojave zabrinutih građana o vidljivo lošem psihičkom stanju slonice Lanke u safari-parku NP Brijuni, poslali smo prijavu veterinarskoj ispekciji kako bi se provjerili uvjeti i način njezina držanja.
 • U medijima smo govorili o važnosti mikročipiranja, sterilizacije i udomljavanja, poveznici fitnessa i veganstva, ekologiji i važnosti prihvaćanja prehrane na biljnoj osnovi zbog životinja.
 • Brodsko-posavskoj županiji ponudili smo savjete za kvalitetniji rad skloništa za životinje, čija je izgradnja u tijeku.
 • Sudjelovali smo na sastanku s predstavnicima Udruge gradova na kojemu smo razgovarali o implementaciji Zakona o zaštiti životinja.
 • Na sastanku u Sisačko-moslavačkoj županiji, zamolili smo za podršku Gradu Kutini u realizaciji izgradnje skloništa za napuštene životinje.
 • Sastali smo se s gradonačelnicom Siska i razgovarali o provedbi kontrole mikročipiranja. Grad Sisak propisao je trajnu sterilizaciju kao metodu kontrole razmnožavanja i omogućuje subvencije kastracija.
 • Dali smo intervju u kojem govorimo o važnosti udomljavanja i kastracije i ponovili poruku da životinje nisu predmeti i ne bi smjeli biti dio trgovine. Pogledajte i gostovanje vezano za probleme životinja i lokanih zajednica zbog ljudske neodgovornosti.
 • Na top-listu pozitivaca uvrstili smo riječke vatrogasce koji su spasili mačića iz kanalizacije. Pogledajte i promjene na top-listi negativaca.
 • Na listu poznatih vegana dodali smo mladu pjevačicu Billie Eilish.
 • Zahvaljujemo svima koji su uplatili članarinu za 2019. godinu. Dobitnica poklon-paketa web-trgovine Be Pure je članica Vlatka Medvedec. Podržavajte nas i dalje i budimo skupa ponosni prijatelji životinja.

Sa zahvalnošću i velikim pozdravima,
vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.