građani, članice Mreže i psi pozvali na provedbu Zakona

AnimaList br. 169

„Doći će vrijeme kad će ljudi slični meni gledati na ubojstvo životinja kao što danas gledaju na ubojstvo ljudi.˝ – Leonardo Da Vinci

Poziv na događanja u listopadu u Zagrebu

listopad u Zagrebu
Povodom Međunarodnog dana zaštite životinja, sudjelujemo 6. listopada 2018. na događanju grada Zagreba na Bundeku. Bit ćemo prisutni svojim štandom, moći ćete naći i štand Mreže za zaštitu životinja, a nipošto ne propustite ni Vege piknik s ponudom ukusne veganske hrane. Nešto kasnije, u petak 12. listopada, pozivamo vas u prostor naše udruge u Jurišićevoj 25 gdje će od 18 sati predavanje održati dr. Will Tuttle, autor knjige „Hrana za mir”. Svi su dobrodošli!

x


Najava dva predavanja u Splitu

Will Tuttle i Vedran Romac
Zahvaljujući aktivistima za prava životinja iz Splita, u njihovu gradu održat će se dva zanimljiva predavanja. Autor i predavač dr. Will Tuttle gostovat će u Splitu u četvrtak 11. listopada 2018. u 19 sati (WIP Co-Working Space, Velebitska 147). U predavanju temeljenom na njegovoj knjizi „Hrana za mir” pojasnit će skrivene aspekte našeg odnosa prema hrani i sustavu proizvodnje hrane. Još jedan sjajan predavač i predani aktivist za prava životinja, Vedran Romac, gostovat će prvi put u Splitu 13. listopada 2018. u 18 sati, u Centru za kulturu Zlatna vrata gdje će održati nadahnuto predavanje pod nazivom „Nevidljivi ljudi, nevidljive životinje”.


Slavimo ljubav prema životinjama i biljnoj prehrani

povrtna košarica
Povodom Svjetskog dana vegetarijanstva 1. 10., najavili smo zeleni listopad, mjesec u kojemu se slavi dobrobit biljne prehrane za životinje, zdravlje i okoliš. Tim povodom pozivamo sve da se prijave na tridesetodnevni Vege izazov i na taj način obilježe i Svjetski dan životinja s farma (2. 10.), dan kada se skreće pozornost na strahovitu patnju i smrt milijarda zatočenih životinja. Zeleni mjesec završit će Svjetskim danom veganstva 1. studenoga.

x


Milijun kuna lovcima za ubijanje lisica i čagljeva?

lisica
Mreža za zaštitu životinja uputila je dopis ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću povodom objave Ministarstva poljoprivrede da je raspisalo Natječaj za sufinanciranje smanjenja brojnog stanja divljači predatora u 2018. godini. Članice Mreže, kao i brojne građane, neugodno je iznenadilo što Ministarstvo kroz natječaj planira financirati lovce kako bi ubijanjem smanjili broj lisica i čagljeva.

x


Osuda manifestacije „Puharska noć”

puh na grabljama
Poslali smo prigovor turističkoj zajednici i predstavnicima grada Čabra u ime Mreže za zaštitu životinja upozoravajući na neetičnost i nezakonitost događanja pod nazivom „Puharska noć” te tražeći da se takvo događanje otkaže. U najavi događanja poziva se na puholov i nudi posebna nagrada „za najbrže oguljenog puha”, a organiziranjem takva događanja potiče se krivolov i kršenje zakona, dok životinje ubijaju i muče pravdajući to nastavljanjem tradicije.

x


Infocentar spaja ljude i životinje

Infocentar spaja ljude i životinje
U subotu 22. rujna 2018., na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, održana je tradicionalna akcija „Udomljavanje je fora”. Tema događanja bio je infocentar koji spaja ljude i životinje – služba pomoću koje se može prijaviti pronađena životinja kako bi se što prije pronašao skrbnik i koja omogućava skrbnicima da brže pronađu svojeg izgubljenog psa ili mačku. Prijavu za pronađenu ili izgubljenu životinju na području grada Zagreba treba napraviti putem internetske stranice ili telefona 01 2008 354, a nadamo se skorijoj uspostavi Jedinstvenog informativnog centra za područje cijele Hrvatske.


Mreža i psi pozvali na provedbu Zakona

članice Mreže i psi pozvali na provedbu Zakona
U sklopu kampanje „Ili žmiriš ili si za kastraciju”, 15. rujna 2018. na zagrebačkome Trgu bana Jelačića održano je javno okupljanje s ciljem ukazivanja na nužnost provedbe Zakona o zaštiti životinja. Mreža za zaštitu životinja i građani, u društvu udomljenih pasa i onih koji još čekaju dom, snažnim porukama pozvali su pojedince koji brinu o psima i mačkama da kastriraju i mikročipiraju svoje životinje. Također, pozvali su sve lokalne zajednice koje to još nisu učinile da na svojemu području što prije provedu kontrolu mikročipiranja pasa i da slijede pozitivan primjer više od 90 općina i gradova koji su propisali trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka.


Fotogalerija 11. ZeGeVege festivala

ZeGeVege festival
7. i 8. rujna 2018. na glavnome zagrebačkom trgu održan je 11. ZeGeVege festival. I ove godine predstavljeni su brojni izlagači, predavači i gosti koji, uz veliku posjećenost i pozitivnu atmosferu, čine ovaj veganski festival najvećim u ovome dijelu Europe. Pogledajte prvi i drugi dio fotogalerije.

x
x


Biljna prehrana djece vrtićke dobi

vege prehrana za djecu
Nutricionistica Ivana Šimić na ovogodišnjem ZeGeVege festivalu predstavila je prvo stručno štivo o veganskoj prehrani djece u Hrvatskoj pod nazivom „Biljna prehrana djece vrtićke dobi“. Knjiga je prvenstveno namijenjena djelatnicima u vrtićima, ali i roditeljima. Donosi mnoštvo korisnih informacija te sažete smjernice i recepte za prehranu djece vegana.

x
x


Burberry odbacio krzno, Prada pozvana da učini isto

Burberry odbacio krzno
Uoči početka Tjedana mode u New Yorku, Londonu, Milanu i Parizu, tema korištenja životinjskog krzna postala je ponovno iznimno aktualna. Modna kuća Burberry najavila je da odbacuje krzno iz svojih modnih kolekcija, organizatori Tjedna mode u Londonu izjavili da će biti prvo značajno događanje tijekom kojeg nijedan modni dizajner neće prikazati kolekcije s krznom, a potrošači diljem svijeta aktivno pozivali modnu kuću Prada da trajno izbaci krzno iz svojih kolekcija. U našem susjedstvu, zabrana uzgoja radi krzna treba stupiti na snagu u Srbiji 1. 1. 2019.


Najbolja morska jela su ona bez riba

Zelena jela za plavo more
U sklopu kampanje „Poštujmo naše more”, objavili smo besplatnu kuharicu s 14 recepata, pod nazivom „Zelena jela za plavo more”. Saznajte kako napraviti: ukusnu morsku paštetu, sendvič od hladne slanutkove salate à la tuna ili pak veganski sushi. Autorica recepata i fotografija Ana Mihalić želi nas podučiti kako mnoga jela možemo jednostavno prilagoditi tako da ne uključuju ribe i ostale živuće stanovnike voda.

x


Blic vijesti

 • Raspršite predrasude o lisicama u gradu i drugim naseljenim područjima.
 • Predsjednik Udruge Luka Oman, ujedno savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja, bio je 6. rujna 2018. u Rapcu na savjetovanju koje je organizirala Udruga gradova, a na kojemu je predstavio prisutnim gradonačelnicima, pročelnicima i komunalnim redarima obaveze i zakonske mogućnosti za lokalne zajednice.
 • Nove knjige na popisu literature: „Kako postati vegan”, Dr. Michael Greger – „Kako ne umrijeti” i Gaz Oakley – „VEGAN 100”.
 • Dali smo podršku inicijativi „Glas za njuškica spas” koja ima za cilj potaknuti Grad Koprivnicu da odmah propiše trajnu sterilizaciju za pse i mačke, provede detaljnu kontrolu mikročipiranja pasa i izgradi sklonište.
 • Luka Oman sudjelovao je 1. listopada 2018. u Beogradu na tribini u organizaciji EU info centra i udruge Sloboda za životinje, a povodom zabrane uzgoja životinja radi krzna, koja u Srbiji stupa na snagu 1. 1. 2019.
 • Planiramo i javno okupljanje povodom godine dana od stupanja na snagu Zakona o zaštiti životinja, što će se održati 26. listopada 2018. pred Saborom.
 • Drugi po redu Marš za životinje u Hrvatskoj održat će se 8. prosinca 2018. u Zagrebu. Pozivamo sve koji žele podržati životinje na bilo koji način da nam se pridruže. 🙂
 • Tražimo zaposlenike i volontere za rad u uredu zbog sve većeg intenziviranja naših aktivnosti, posebice zbog poticanja provedbe Zakona o zaštite životinja. Prijavite se i postanite dio našeg tima!
 • Volonteri su nam nužni za pripremu i postavljanje Vege piknika na Bundeku 5. i 6. listopada pa vas molimo da nam se javite ako možete pomoći.
 • Shoe Be Do uveo je na hrvatsko tržište vegansku liniju svojih poznatih čizama, a dio prihoda od prodaje donirat će skloništu Noina arka.
 • Molimo Vas i za nužnu financijsku pomoć kako bi se i dalje mogli boriti za drage nam životinje. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine i pomozite da zajedno uspijemo ovaj svijet učiniti ljepšim mjestom. Dovoljno je i da žrtvujete jednu kavu mjesečno u korist dobrobiti životinja!

Unaprijed hvala,

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTubeu.