AnimaList newsletter specijal 2021.

U posebnom izdanju AnimaLista predstavljamo godišnji pregled naših aktivnosti i postignuća u 2021. godini.

Velike kampanje

Za Hrvatsku bez pasa na lancu

Ove godine jedna od naših najznačajnijih kampanja svakako je „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” Njome smo zatražili hitnu izmjenu postojećeg Zakona o zaštiti životinja uvođenjem potpune zabrane držanja pasa na lancu koja je dobila golemu podršku javnosti, ali i brojnih institucija kao što je Hrvatska veterinarska komora, Udruga gradova, Hrvatska zajednica županija i mnoge poznate osobe poput Saše Lozara koji je jasno poručio da pas na lancu nije alarmni uređaj. HGSS i vatrogasci su u svojoj podršci istaknuli da su često svjedočili okrutnostima držanja pasa na lancu, a veterinari su ukazali da takvi psi nerijetko lancem prevrnu posudu s vodom pa je često prazna, neredovito se vode veterinaru i izloženi su vrlo velikim temperaturnim promjenama. Smatramo da o psima na lancu treba odlučivati ministar, a ne gradovi i općine te smo zamolili građane da skupa s nama pišu Vladi i ministrici poljoprivrede. Na javnoj raspravi ostavljeno je više od 600 komentara u smjeru nužne izmjene Zakona o zaštiti životinja zbog zabrane držanja pasa na lancu, a Peta je pozvala premijera Plenkovića da podrži zabranu. Kampanja je urodila plodom, Ministarstvo je izjavilo da je cilj prestanak držanja pasa na lancu. Ne bismo to mogli bez podrške udruga u Mreži i vaše podrške, zajedno nastavljamo borbu!

Proizvodimo održivo, jedimo zeleno!

Proizvodimo održivo, jedimo zeleno” naziv je našeg projekta kojim se poticalo domaće proizvođače da proizvode i plasiraju na tržište nove veganske proizvode. Pobjedu je odnio brand Vegefino sa svojim proizvodom kajgana od tofua koja je predstavljena na 13. ZeGeVege festivalu. Vegefino je s veganskim ćevapčićima ujedno završio među tri finalista prestižne Međunarodne nagrade V-label u kategoriji Positive impact. Podsjećamo da od svakog pakiranja vegefino ćevapčića jedna kuna ide našoj udruzi! Projekt, inače podržan od strane Ministarstva poljoprivrede, završio je postavljanjem plakata: „Zalogaj po zalogaj za velike promjene. Zato biram veganske proizvode.

Zaobiđi Zoološki

U ovo doba pandemije podsjetili smo da životinjama u zoološkim vrtovima cjepivo neće pomoći da izađu iz izolacije. Ovo je jedinstvena prilika da se pokušamo staviti u njihov položaj zbog čega smo pokrenuli kampanju „Zaobiđi zoološki” u suradnji s agencijom Spellcaster. U sklopu kampanje objavili smo plakate s portretima majmuna i lava iza rešetaka i koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Prvo im oduzmemo njihovo prirodno stanište, a zatim ih zatvaramo u male kaveze gdje će većinu svojega života provesti sami, u doživotnoj izolaciji. Vjerujemo da svatko u srcu zna koliko su zoološki vrtovi pogrešni i sramotni, stoga ne posjećujte zoološke vrtove.

Napuštanje životinja je kazneno djelo

Potaknuti brojnim slučajevima teških posljedica napuštanja životinja pokrenuli smo peticiju sa zahtjevom da se čin napuštanja životinja tretira kao kazneno djelo i sankcionira zatvorskom kaznom. U samo tjedan dana više od 10 000 građana potpisalo je peticiju i time poručilo da im je dosta neadekvatnog kažnjavanja napuštanja životinja.



Odgovorno skrbništvo

Ljubav se ne kupuje

Mreža za zaštitu životinja organizirala je virtualnu šetnju skloništima radi promocije udomljavanje životinja u sklopu kampanje „Ljubav se ne kupuje“. Zašto je udomljavanje plemenito i društveno odgovorno ponašanje objasnili smo i povodom Međunarodnog dana životinja bez doma te smo uoči blagdana podsjetili da se u Hrvatskoj godišnje napusti više od 10 000 životinja, a da ujedno na tisuće pasa i mačaka trenutno čeka na udomljenje. Kroz godinu smo više puta apelirali na sve da ne kupuju, već udomljuju pse i mačke kao što je to učinio i trenutačni predsjednik SAD-a, Joe Biden.

Udomljavanje kao tvoje najveće životno djelo

Legendarna pjevačica Zdenka Kovačiček ove godine je bila zaštitno lice kampanje „Obitelj na more, a pas na ulicu?!”. Na vizualima s porukom „Udomljavanje – Tvoje najveće životno djelo”, pozvala je sve da umjesto kupnje životinja odaberu udomljavanje pasa i mačaka, a posebno se osvrnula na tzv. teže udomljive pse – one starije životne dobi, hendikepirane, crne i traumatizirane.


Kastracijom sprječavamo patnju životinja

Povodom Svjetskog dana kastracije naglasili smo da je upravo prekomjerno razmnožavanje pasa i mačaka glavni uzrok napuštanja životinja. Podsjetili smo da se nekontroliranim razmnožavanjem među životinjama prenose i mnoge bolesti na što je ukazala i veterinarka Svjetlana Prodanović u informativnom razgovoru. Ove smo godine svim gradovima i općinama poslali novu edukativnu brošuru – „Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka”. Cilj nam je konkretnim savjetima u brošuri pomoći da se smanji broj napuštenih životinja.

Cijepljenje i mikročipiranje pasa je zakonska obaveza

Nakon što smo prije četiri godine pokrenuli peticiju i opetovano apelirali da cijepljenje protiv bjesnoće bude obavezno u trajanju određenom uputama proizvođača cjepiva, a ne svakih godinu dana, pozdravili smo odluku koju je donijelo Ministarstvo poljoprivrede kojom se to propisalo. Povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće upozorili smo sve da velik broj pasa nikada nije cijepljen, niti označen mikročipom. O zakonskim obavezama skrbnika pasa i mačaka pročitajte u novom letku.

Sve o legislativi

Potres pokazao problem s provedbom Zakona

Veliki broj necijepljenih, ne mikročipiranih pasa te nekastriranih pasa i mačaka u područjima pogođenim potresom pokazao je stanje oko (ne)provedbe Zakona o zaštiti životinja u cijeloj Hrvatskoj. Uputili smo dopis Veterinarskoj inspekciji tražeći da organiziraju obilazak na područjima pogođenim potresom kako bi pregledala i provjerila držanje životinja i zamolili Ministarstvo poljoprivrede na konkretnu financijsku i logističku pomoć za kastraciju, mikročipiranje i cijepljenje pasa. Pozvali smo sve stanovnike Sisačko-moslavačke županije koji ranije nisu ispunili svoje zakonske obaveze da iskoriste priliku i što prije besplatno cijepe protiv bjesnoće i mikročipiraju svoje pse, a pse i mačke besplatno kastriraju.

Prijedlozi za pravilnike

Insistirali smo da se u novom Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje stavi naglasak na otvorenost i transparentnost prema javnosti i olakša osnivanje skloništa lokalnim zajednicama i udrugama. Kako bi se pse zaštitilo od užasne prakse iskorištavanja za borbe zatražili smo od Ministarstva poljoprivrede da u Pravilniku o opasnim psima za terijere tipa bull i njihove križance iz nekontroliranog uzgoja obavezno ostane obaveza kastracije, socijalizacije i školovanja, i ostale mjere. Izrazili smo naše nezadovoljstvo pravilnikom o radu hotela za životinje i ostavili komentare na javnoj raspravi.

Izmjena Zakona o zaštiti životinja

Uputili smo Ministarstvu poljoprivrede dopise kojima tražimo pokretanje izmjena Zakona o zaštiti životinja. Dosta članaka, uključujući onaj vezan za zabranu držanja pasa na lancu, nema prekršajnu odredbu, što je nelogično i onemogućava kažnjavanje. Ostavili smo komentare na javnoj raspravi gdje smo naveli argumentirane zahtjeve za potpunu zabranu držanja pasa na lancu; potpunu zabranu držanja i nastupa životinja u cirkusima; zabranu držanja tigrova i drugih pripadnika reda zvijeri u zatočeništvu privatnih osoba i propisivanje tzv. Pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce. Podsjetili smo da ne postoji obveza na uzimanje na skrb bilo koje životinje te da za one koji nemaju uvjete treba postojati mogućnost zabrane držanja. Pred kraj godine Ministarstvo je najavilo da procedura Izmjene Zakona o zaštiti životinja počinje sljedeće godine!

Velika analiza provedbe Zakona o zaštiti životinja

Napravili smo analizu provedbe Zakona o zaštiti životinja u 2020. godini u Hrvatskoj. To je prvo temeljito i relevantno istraživanje s obzirom da su obuhvaćeni podaci više od 97 % JLS.ova. Ogroman trud smo uložili na poticanje provedbe zakonskih odredbi i suradnju s lokalnim zajednicama. Pogledajte analizu s više od 20 pitanja koja je obuhvatila 540 gradova i općina.


Zakon o zdravlju životinja

Ostavili smo komentare na javnoj raspravi o prijedlogu Zakona o zdravlju životinja. Naši prijedlozi odnose se na označavanje mikročipom pasa, mačaka i konja te obavezu zaštitnog cijepljenja životinja kako bi se zaštitilo zdravlje životinja i smanjilo napuštanje životinja.



Veganstvo

Veganuary svake godine ruši nove rekorde

U sklopu Veganuary-ja na koji se prošle godine prijavilo preko 500 000 ljudi pozvali smo sve da odaberu veganstvo putem našeg Vege izazova. Krajem godine smo podsjetili da je to najbolja novogodišnja odluka i objasnili zašto. Pridružite se i vi i pozovite svoje poznate na Vege izazov na www.veganopolis.net.



Jubilarni VegeSajam

U lipnju smo održali jubilarni VegeSajam. Na 10. VegeSajmu mogli su se kupiti kozmetički proizvodi koji nisu testirani na životinjama, fina klopa, degustirati najfiniji veganski ćevapčići, dobiti savjeti o veganstvu i pravima životinja i brojne druge stvari. Fotogaleriju možete vidjeti ovdje.



Održan 13. ZeGeVege

Početkom rujna svi su mogli uživati u jedinstvenom, edukativnom i zabavnom, 13. po redu ZeGeVege festivalu održivog življenja. Osim što su se mogli upoznati sa šarolikom ponudom veganske hrane, edukativnih knjiga i odjeće i obuće od neživotinjskih materijala, event je u ponudi imao i namirnice čije pakiranje je kompostabilno. Održani su inspirativni i dinamični razgovori s različitim govornicima na pozornici. ZeGeVege ohrabruje pojedince da mijenjaju sebe kako bi promijenili svijet. Pogledajte fotogaleriju.

Umjesto kalorija, brojimo spašene živote

Igor Barberić autor je slogana i zaštitno lice kampanje „Umjesto kalorija, brojim spašene živote” u sklopu koje je izjavio da je iznimno ponosan na činjenicu da je u 11 godina isključivo biljne prehrane uspio spasiti živote čak 4015 životinja. Pridružile su mu se i food blogerice Marie Wasler i Nataša Rajčević koje su povodom Svjetskog dana bez mesa (MeatOut Day), pokazale kako se sve može pripremiti biljno meso i ispričale kako je život bez životinjskoga mesa uljepšao živote i njima i tisućama njihovih pratitelja.

Uživajmo u burgerima i sladoledu bez grižnje savjesti

5. lipnja obilježili smo Dan biljnih burgera koji su ukusni i, za razliku od mesnog burgera radi kojeg je potrebno ubiti životinju i utrošiti mnogo vode i zemljišta, ekološki održivi. Također smo podsjetili da se na tržištu nalazi sve više veganskih sladoleda koji su jednako ukusni i zdraviji od onih napravljenih s kravljim mlijekom. Ne samo da hlade nas, već i naš planet.


Biljna mlijeka doista osvajaju svijet

Osmislili smo i objavili vodič za povećanje veganske ponude u ugostiteljskim objektima „Biljna mlijeka osvajaju svijet”. Poslali smo je na preko 1500 adresa kafića, pekara, slastičarni i restorana i u njoj objasnili sve prednosti biljnih mlijeka što se tiče zdravlja, zaštite okoliša i zaustavljanja klimatskih promjena. Što je najvažnije, tim odabirom izbjegava se masovna eksploatacija krava. Također smo organizirali radionicu izrade biljnih mlijeka putem naše Facebook-stranice koju je vodila dugogodišnja veganka i iskusna kuharica Nikolina Plenar Jeličić, a 22. kolovoza obilježili Svjetski dan biljnih mlijeka uz velikodušnu pomoć Igora Barberića, Nataše Rajčević i Marie Wasler.

Veganski blagdani

Zaželjeli smo svima sretno Valentinovo i zamolili da tog datuma suosjećajnim izborom pokažu ljubav prema sebi, svojim bližnjima, životinjama i planetu. Predložili smo neke načine obilježavanja Valentinova kao i recepte koje možete pročitati ovdje.

Za Uskrs smo pozvali građane da šunku, kajganu, pincu, kao i razne kolače naprave u veganskoj varijanti kako bi time pomogli životinjama, okolišu, ali i svom zdravlju. Također smo predložili da za ukras oboje drvena jaja te da ne kupuju kuniće i ostale životinje već da ih udome ako imaju mogućnosti i želje.

Redizajnirani plakati s kokom Sašom uoči Božićnih blagdana još jednom su poslali poruke suosjećanja i mira. Podsjetili smo da se lako mogu naći razna veganska jela za blagdanski stol: fiš, pečenku, mlince, sarmu, francusku salatu, kremšnitu, orahnjaču i sl.

Veganstvo, zdravlje i sport

  • Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini podsjetili smo da u Hrvatskoj svaka druga osoba starija od 18 godina ima prekomjernu tjelesnu masu, a da je svako treće dijete u dobi od osam godina pretilo. Istaknuli smo da istraživanja dokazuju da se veganskom prehranom mogu spriječiti i liječiti srčane bolesti, rak debelog crijeva i pluća, osteoporoza, zatajenje bubrega, hipertenzija, pretilost i niz drugih oboljenja.
  • Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti podsjetili smo da je veganska prehrana djelotvorna u prevenciji liječenju od dijabetesa.
  • Podaci nove ankete pokazali su da su biljni pripravci poput bjelančevina graška, riže ili krumpira izrazito privlačni potrošačima proizvoda sportske hrane te da preferiraju proizvode s certifikatom kao što je V-oznaka.
  • Organizirali smo edukativno izlaganje o prednostima biljnih bjelančevina, koje se održalo na našoj Facebook-stranici, a koje su vodili Marko Samardžija i Ivana Martinec.
  • Ana Štefulj oduševila je sve u Kijevu donijevši Hrvatskoj pobjedu na Prvenstvu Balkana u maratonu u jednom od najbržih vremena u povijesti utrke. Uz ranije uspjehe, i ovaj sjajan rezultat Ana je postigla na veganskoj prehrani kojoj i pripisuje zahvale.

Klima i ekologija

Povodom Dana planeta Zemlje 22. travnja, pozvali smo sve da pogledaju novi dokumentarac „Seaspiracy”, prijave se na Vege izazov i isprobaju novi jelovnik. Zastrašujući je podatak da uzgoj životinja radi mesa, jaja i mlijeka utječe na globalno zatopljenje više nego sav promet ovoga svijeta. Na Svjetski dan zaštite okoliša poslali smo svim saborskim zastupnicima brošuru „Hrana i ekologija” s ciljem poticanja na konkretno zauzimanje za očuvanje okoliša, životinja i prirode te sprječavanje klimatskih promjena.

Pridružili smo se inicijativi imena Diet Change Not Climate Change (Promijenimo prehranu, a ne klimu). Cilj ove kampanje je potaknuti što više ljudi da prisegnu na promjenu prehrane u svrhu sprječavanja klimatskih promjena. Podsjetili smo da katastrofalne poplave 2021. u Njemačkoj, Belgiji, ali i kod nas, imaju direktne veze s klimatskim promjenama. Uzgoj životinja za meso, jaja i mlijeko ima razarajući učinak na okoliš i prirodne resurse. Ujedno smo sudjelovali na Klimatskom maršu za opstanak u organizaciji Fridays For Future Hrvatska i Extinction Rebellion Zagreb.

Prijave inspekcijama

Regulirati držanje divljih životinja

Zatražili smo reviziju nalaza veterinarske inspekcije, koja je utvrdila da su uvjeti držanja životinja na gospodarstvu ugostitelja Ivana Gospodnetića u Hvaru, poznatog i po prijevozu tigra trajektom ovog ljeta, „u skladu s potrebama svake vrste te na zadovoljavajućoj razini” unatoč tome što mještani Hvara tvrde drugačije i mjesto nazivaju „Auschwitzem od farme”. Ponovno smo naglasili da je apsurdno da je držanje divljih i egzotičnih životinja zakonski neregulirano te smo zatražili uvođenje Pozitivne liste.

Praksa odstrela napuštenih životinja

Izrazili smo zgražanje rješenjima Ministarstva poljoprivrede o odstrelu domaćih životinja na Pagu koje lutaju bez nadzora, zbog čega smo zatražili reviziju tih rješenja. Izrazili smo zabrinutost jer nam se čini da postaje ustaljena praksa države da ‘zbrinjava’ odlutale zanemarene i zlostavljane životinje pucanjem po njima umjesto da im pronađe novi dom i sankcionira neodgovorne skrbnike. Pisali smo ministrici poljoprivrede i tražili da povuče rješenje o odstrelu domaćih životinja u okolici Opuzena i da donese novo kako bi lokalna zajednica oglasila napuštene životinje i predala ih zainteresiranima. Ujedno smo podnijeli opširnu prijavu protiv Dragana Bezera zbog napuštanja životinja i zatražili da se ubuduće neodgovorni pojedinci na vrijeme kazne.

Sve naše prijave od ove godine možete pogledati ovdje.

Ostale aktivnosti

Najtoplija priča 2021.

U gomili nesretnih vijesti o tužnim sudbinama životinja s područja pogođenih potresom, tri svinje i trudna krava Šarava spašeni su i našli novi dom u utočištu Farmica u Našicama. Spašena krava Šarava ubrzo je donijela na svijet malenog Bornu! Neodoljivo tele, prvo rođeno na slobodi u Hrvatskoj, osvaja sva srca, a svojom veselom osobnošću oduševio je i nas prilikom posjete Farmici. Dražesna velika beba otad kontinuirano podiže svijest o okrutnim praksama mesne i mliječne industrije te poziva na veganski način života.

Dočekana zabrana petardi

Nakon što je stupila na snagu zabrana petardi, zamolili smo građane koji posjeduju petarde i redenike da ih predaju MUP-u ili vrate u trgovine. Uoči Nove godine podsjetili smo na zabranu, pozvali građane da svaku prodaju i uporabu zabranjene pirotehnike prijave policiji, a gradove i općine smo zamolili da ne koriste glasnu pirotehniku već da se, kao mnogi europski gradovi, okrenu ekološkim, a ujedno efektinijim i štedljivijim načinima proslave.

Neizbježna propast industrije krzna

Početkom godine smo javili da se adidas obvezao na budućnost bez krzna i pridružio se globalnom programu „Trgovine bez krzna”. Dobre vijesti smo nastavili objavama da su Estonija i Italija zabranile uzgoj životinja radi krzna, a Izrael je zabranio čak i prodaju krzna. Čak je i jedan od najozloglašenijih modnih brendova Canada Goose, konačno je pristao prestati nabavljati nova krzna od lovaca. Na kraju smo sa srećom priopćili da je u Hrvatskoj potvrđen nastavak zabrane uvoza kože i proizvode od kože mladunaca određenih vrsta tuljana u komercijalne svrhe.

Pokusi na životinjama

Iako je prije osam godina u Europskoj uniji zabranjeno testiranje kozmetike na životinjama, kao i prodaja kozmetike koja se oslanja na takve testove, skrenuli smo pozornost da se kozmetički sastojci i dalje ispituju na životinjama! Javili smo da više od 10,5 milijuna životinja korištenih u pokusima u europskim laboratorijima trpi najveće razine boli te da i Hrvatska sudjeluje u tome. Pridružili smo se organizacijama za prava životinja diljem Europe koje su obilježile Tjedan akcije u znak prosvjeda protiv okrutnih testiranjima botoksa na životinjama. Pozvali smo sve da pogledaju kratki animirani film „Save Ralph” i da kupuju samo vegansku kozmetiku koja nije testirana na životinjama.

Obilježeni bitni datumi

  • Obilježili smo Međunarodni dan zabrane prijevoza živih životinja i upozorili da je i Hrvatska upetljana u lanac ovog odvratnog iživljavanja nad životinjama.
  • Povodom Svjetskog dan vegetarijanstva i Svjetskog dana životinja s farma postavili smo informativni štand kako bi potaknuli ljude da razmisle o etičkim, ekološkim, zdravstvenim i ostalim prednostima suosjećajnog načina života i prehrane.
  • Povodom Međunarodnog dana prava životinja slikovitim performansom skrenuli smo pozornost na činjenicu da sve životinje zaslužuju obzir i suosjećanje. Tvoreći oblik srca svojim tijelima i dirljivim fotografijama životinja poslali smo poruku: „Imajmo srce za životinje!
  • Međunarodni dan zaštite životinja ove godine obilježili smo u Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu i pozvali sve da zajedno provedu vrijeme uz napuštene pse i obilje dobre veganske hrane na Vege pikniku.
  • Pozvali smo sve građane da se pridruže obilježavanju Svjetskog dana veganstva 1. 11. Povodom toga dana postavili smo 18 veganskih zastava u Zagrebu i njih još 39 u Opatiji, Makarskoj, Puli, Samoboru, Čakovcu i Krapini kako bi sve podsjetili na suosjećanje i održivost, što je glavna poruka boja veganske zastave.

Postignuti uspjesi!

  • Javili smo da se divlje i egzotične životinje više neće uvoziti i držati u Italiji te smo pozdravili ovu odluku i uputili apel nadležnim tijelima da i Hrvatska uvede tzv. Pozitivnu listu životinja
  • U EU više neće biti uzgoja životinja u kavezima! Europska komisija obavezala se do 2027. godine na ukidanje kaveza u uzgoju životinja na farmama. Ovo je golema pobjeda za životinje i veliki korak u našoj borbi za potpuni prestanak iskorištavanja i ubijanja životinja!
  • Pozdravili smo presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu i sutkinje Jasne Zoretić Rendulić, koja je spasila pravdu i ugled Hrvatske i koja je Ivoru Ivaniševiću zbog seksualnog zlostavljanja pasa dosudila maksimalnu kaznu zatvora za kazneno djelo mučenja životinja.
  • Povodom prvog čitanja u Saboru prijedloga novog Zakona o gospodarenju otpadom uputili smo saborskim zastupnicima poziv da podrže zabranu jednokratne plastike i laganih plastičnih vrećica. Mjesec dana poslije sretno smo izvjestili da je Hrvatski sabor izglasao navedeni zakon i zabranio plastične vrećice za nošenje. Zalagali smo se i za zabranu najtanjih jednokratnih plastičnih vrećica, što nije prihvaćeno, te apeliramo da se one riješe obavezom naplate i jasnom regulacijom u podzakonskim aktima.
  • 2021. godine obilježili smo 20 godina udruge! Od svojeg osnivanja davne 2001. godine, svim snagama zalažemo se za pravedniji svijet za sva bića. Pogledajte video i infografiku s vremenskom crtom, koji otkrivaju koliko se toga promijenilo u korist životinja u tom razdoblju, ali i koliko je odricanja i borbe za sve to trebalo te koliko nam znači podrška građana.

Buduće borbe

Na Međunarodni dan protiv lova podsjetili smo na činjenicu da iza svakog lova ostaje izmučena, prestravljena i kukavički ubijena životinja. Fotografije nedavno ubijenog medvjeda na otoku Krku jasno pokazuju što je lov i da ga se treba zabraniti.

Iako se mnogi zgražaju zbog klanja pasa ususret Festivalu Yulin ili ubijanja dupina na Farskim otocima, ne vide jednako nasilje u Hrvatskoj tijekom sezone kolinja. Naglasili smo da je klanje uvijek klanje, a patnja uvijek patnja, neovisno je li u pitanju pas, dupin, svinja, čovjek ili neka druga životinja.

Blic

  • Obratili smo se svim kandidatima lokalnih izbora apelirajući na njih da kao dio svojeg programa obavezno uključe područje zaštite životinja.
  • Podsjetili smo na marljivi rad Mreže za zaštitu životinja koju možete podržati uplatom na žiro račun: HR9524020061500072860, preko aplikacije Keks Pay i QR kodom.
  • Reagirali smo povodom vijesti da se na jednoj farmi u Slavoniji krave iskorištavaju do krajnjih granica i smrti. Svakodnevno vađenje čak i 50 litara mlijeka iz njihovih gnojnih i krvavih vimena, iako bi tele sisalo tri do pet litara, nema veze s prirodom koja im je mlijeko dala za njihovu djecu, kao i nama za našu.
  • Ustupili smo filmove za kurikulum nastavnog predmeta Etika
  • „Naši postupci su naša budućnost” bio je slogan Svjetskog dana hrane povodom čeka smo podsjetili da odabir namirnica koje svaki dan konzumiramo utječe ne samo na naše zdravlje nego i na naš opstanak na planetu.
  • Reagirali smo na slučaj napada pasa te objasnili zašto je dobro da se za određene snažne pasmine i njihove križance iz nekontroliranog uzgoja mora osigurati kastracija.
  • Užasan prizor mrtvoga psa vezanog za lanac potaknuo nas je da još glasnije tražimo zakonsku zabranu držanja pasa na lancu i veće kazne za mučenje životinja.
  • Početkom ljeta smo upozorili da se psi ne mogu znojiti, već se hlade dahtanjem, pa su za njih ekstremne vrućine vrlo opasne. Psi i mačke uvijek moraju imati pristup svježoj vodi, a možete ostaviti malo vode i vani gdje do nje mogu doći ptice i druge divlje životinje kojima je to potrebno za preživljavanje.
  • Pogledajte sve naše reakcije i zahtjeve od ove godine.

Videi na našem Youtube kanalu

Ovim putem želimo zahvaliti svim udrugama, pojedincima i našim vrijednim volonterkama i volonterima kao i svim podržavateljima koji su nam pomogli da ova godina bude ovako uspješna i puna aktivnosti! Ne bismo mogli bez vas!