Animalist br. 214

„Ne sumnjam da je sudbina ljudskog roda, u njegovom postupnom poboljšanju, prestanak jedenja životinja, baš kao što su kanibalska plemena prestala jesti ljudsko meso kad su došli u dodir s civiliziranijim društvima.” – Henry David Thoreau

Privremeno čuvanje pasa i mačaka treba jasno propisane uvjete

Napuštanje psa ili mačke prije godišnjeg odmora je ne samo iznimno okrutno nego i kažnjivo Zakonom no to ne znači da je sve bolje od toga pa da to može opravdati ostavljanje na lancu psa kojega susjedi obiđu kada se sjete, kao ni davanje psa i mačke na čuvanje smještajima koji ne pružaju dobre uvjete. Također smo naglasili da se uvjeti u privremenom smještaju ne smiju prepustiti samim hotelima, već je nužno da ih jasno i pažljivo propišu nadležne institucije te da propisani uvjeti trebaju biti stroži od onih za skloništa.


Ne propustite 13. ZeGeVege festival u rujnu!

U samome srcu Zagreba, na Trgu bana Jelačića, u petak 3. rujna od 8 do 21 sati i u subotu, 4. rujna 2021. od 8 do 20 sati, svi će moći uživati u jedinstvenom, edukativnom i zabavnom, 13. po redu ZeGeVege festivalu održivog življenja. Pridružite nam se u ovoj veseloj proslavi zdravlja, očuvanja planeta i poštovanja života svih bića, a ako imate vremena i volje pomozite nam volontiranjem u organizaciji i postavljanju ove veganske oaze.


Gotovo polovica životinja u Europi trpi najviše razine boli u pokusima

Podsjetili smo da su 21. srpnja 2005. godine oslobođeni i udomljeni biglovi nezakonito korišteni u pokusima na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu. Nažalost, broj pasa koji se koristi u pokusima u porastu je, što potvrđuje najnoviji izvještaj Europske komisije. Ukupan broj životinja korištenih u pokusima u europskim laboratorijima veći je od 10,5 milijuna, od čega je 2018. godine u Hrvatskoj korišteno gotovo 26 tisuća životinja! Zabrinjava i povećanje korištenja primata u EU-u. Peticiju za zabranu pokusa na primatima možete potpisati ovdje.


Poplave imaju veze s proizvodnjom mesa, jaja i mlijeka

Podsjetili smo da nedavne katastrofalne poplave u Njemačkoj, Belgiji, ali i kod nas, imaju direktne veze s klimatskim promjenama. Uzgoj životinja za meso, jaja i mlijeko ima razarajući učinak na okoliš i prirodne resurse te u golemoj mjeri utječe na klimatske promjene. Zastrašujući je podatak da uzgoj životinja radi mesa, jaja i mlijeka utječe na globalno zatopljenje više nego sav promet ovoga svijeta. Rješenje je doslovno u našim tanjurima, stoga pozivamo da promoviraju veganske proizvode kako bismo spasili svoj život i živote drugih kao i naš planet.


Borna napunio šest mjeseci!

Telić Borna, prvo tele u Hrvatskoj rođeno na slobodi, napunio je šest mjeseci na radost svih svojih fanova, a najviše mame Šarave kojoj je Borna prvo tele koje joj nije oduzeto kako bi završilo u klaonici. Baš kada je napunio šest mjeseci ekstremne kiše poplavile su Farmicu u tolikoj mjeri da su morali njega i mnoge druge životinje premjestiti više u šumu. No u trenutku kada je situacija postala najgora te se više nije moglo prići Farmici, kiša je stala i sve se smirilo, pa dražesna velika beba može i dalje ispunjavati svoj poziv – pozivati na veganski način života.


Ugostitelji zatoče divlje životinje, inspekcija sve legalizira

Zatražili smo reviziju prošlotjednog nalaza veterinarske inspekcije, koja je utvrdila da su uvjeti držanja životinja na gospodarstvu ugostitelja Ivana Gospodnetića u Hvaru, poznatog i po nedavnom prijevozu tigra trajektom, „u skladu s potrebama svake vrste te na zadovoljavajućoj razini”. Mještani Hvara pak tvrde da je lokalna veterinarska inspekcija pristrana i da svojim pozitivnim nalazima Gospodnetiću omogućava držanje i nabavljanje novih životinja na, kako tvrde, „Auschwitzu od farme”. Uputili smo desetak vrlo konkretnih pitanja, no nažalost očekujemo daljnje legaliziranje i pozivamo sve da osude držanje životinja u bilo kojem obliku zatočeništva.


Na ZeGeVegeu jestive žlice i kompostabilna ambalaža

Osim što se na 13. ZeGeVege festivalu svi mogu upoznati sa šarolikom ponudom veganske hrane, edukativnih knjiga i odjeće i obuće od neživotinjskih materijala, ovaj svima drag dvodnevni event u ponudi će imati i namirnice čije pakiranje je kompostabilno, a o čemu će se više moći saznati na štandu bio&bio trgovina. Već godinama na ZeGeVegeu se ne koristi jednokratna plastična ambalaža, kao ni plastične vrećice. Posjetitelji će tako moći izabrati i artikle poput višestrukih platnenih uložaka i pelena, jestivih slamki i žlica te kozmetike bez ambalaže.


Blic vijesti


Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.