Animalist br. 213

„Čovjek je jedina životinja koja može ostati u prijateljskim odnosima sa svojim budućim žrtvama sve dok ih ne pojede.” – Samuel Butler

Hrvatska zabranila plastične vrećice za nošenje!

Hrvatski sabor izglasao je novi Zakon o gospodarenju otpadom kojim se, između ostalog, zabranjuju plastične vrećice za nošenje. Još smo 2008. godine pokrenuli kampanju i peticiju za zabranu plastičnih vrećica i sretni smo na ovoj pobjedi, odnosno što je zabrana napokon izglasana. Zalagali smo se i za zabranu najtanjih jednokratnih plastičnih vrećica, što nije prihvaćeno, te apeliramo da se one riješe obavezom naplate i jasnom regulacijom u podzakonskim aktima. Napomenuli smo da ovo treba biti samo jedna u nizu dobrih odredbi vezanih za zaštitu okoliša i životinja.


Ugostitelji i hobisti, prestanite spašavati tigrove uzgojem i zatočavanjem!

Oni koji zatočavaju tigrove nisu njihovi spašavatelji ni dobročinitelji. Apsurdno je i okrutno namjerno pariti i uzgajati tigrove i druge divlje životinje znajući da se nikada neće moći vratiti u divljinu. Velik problem je izostanak djelovanja inspekcija i nedostatak jasne zakonske zabrane držanja divljih životinja od strane privatnih osoba. Hrvatska nema nikakvu zakonsku regulativu trgovine egzotičnim životinjama kao kućnim ljubimcima, zbog čega smo predlagali uvođenje tzv. Pozitivne liste, odnosno popisa vrsta koje se mogu držati kao kućni ljubimci. Pozivamo da pišete Ministarstvu poljoprivrede i Vladi da se uvede Pozitivna lista i konkretne zakonske zabrane.


Zar Hrvatska postaje zemlja zatočenih i izmučenih tigrova i drugih divljih životinja

Nedavna scena tigra na trajektu simbolizira groznu stvarnost po pitanju zaštite divljih životinja u Hrvatskoj. Teško je odrediti je li gore ako se radi o nelegalnoj radnji ili radnji odobrenoj od nadležnih institucija. Tigru zaista svejedno, a i za Hrvatsku jednako sramotno. Njega bez obzira na destinaciju čeka psihičko zlostavljanje zatočeništvom, a na raspolaganju će imati 18 tisuća puta manje prostora nego što bi ga koristio u svojem prirodom okolišu. Pročitajte više o životinjama koje cijeli život provedu u zatočeništvu, podržite kampanju Zaobiđi zoo (www.zaobidi.net) i podijelite s prijateljima.


Psi mogu umrijeti od pregrijavanja

Povodom sve učestalijih i jačih toplinskih valova koji pogađaju Hrvatsku, ali i druge dijelove svijeta, napomenuli smo da se psi ne mogu znojiti, već se hlade dahtanjem, pa su za njih ekstremne vrućine vrlo opasne. Psi i mačke uvijek moraju imati pristup svježoj vodi, a možete ostaviti malo vode i vani gdje do nje mogu doći ptice i druge divlje životinje kojima je to potrebno za preživljavanje.Vatrogasci: Svjedočili smo okrutnostima držanja pasa na lancu!

Nakon Hrvatske gorske službe spašavanja, i Hrvatska vatrogasna zajednica podržala je nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu”. U dopisu navode da podupiru „ovu hvalevrijednu inicijativu kojom se psima, kao čovjekovom vjernom pratitelju i pomagaču, omogućava slobodan i dostojanstven život”. „Vatrogasci svakodnevno sudjeluju u spašavanju kako ljudi i imovina tako i životinja iz raznih pogibeljnih situacija. Nažalost, u brojnim su slučajevima svjedočili okrutnostima zbog kojih su životinje trajno zavezane za lanac bile u nemogućnosti da se spase”, kažu iz HVZ-a.


Poznati brend prestat će nabavljati krzno divljih životinja

Javili smo da je nakon godina prosvjeda, akcija i kampanja koje je PETA vodila protiv jednog od najozloglašenijih modnih brendova Canada Goose, tvrtka konačno pristala prestati nabavljati nova krzna od lovaca. Objavila je da od kraja ove godine prestaju kupovati krzno od lovaca, a od kraja 2022. godine planiraju prestati koristiti nova krzna kojota na svim svojim proizvodima. Pozivamo sve da ne kupuju proizvode koji sadrže krzno, kožu, perje i svilu.


Blic vijesti


Pogledajte nove videe na našem youtube kanalu:


Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.