Animalist br. 210

„Naš odnos s prirodom je narušen. Ali odnosi se mogu popraviti. Kada štitimo prirodu – mi smo dio prirode koja štiti sebe.” – Greta Thunberg

O psima na lancu treba odlučivati ministar, a ne gradovi i općine

Uz Hrvatsku udrugu gradova, zabranu držanja pasa na lancu podržala i Hrvatska zajednica županija, kao i stručnjaci. Zakon o zaštiti životinja određuje da je zabranjeno držati pse stalno vezane što odredbu čini vrlo nejasnom. Prof. dr. sc. Boris Bakota pojašnjava da je u praksi nemoguće provjeriti drži li netko pse stalno vezane ili ne te napominje da će različiti ljudi na različite načine tumačiti riječ “stalno”. Zaključuje da je nužno iz Zakona izbrisati riječ „stalno” te da se pravilnikom urede uvjeti i način držanja kućnih ljubimaca, a ne da to bude obaveza JLS-ova.


Lokalni izbori trebaju pridonijeti boljoj zaštiti životinja

Obratili smo se svim kandidatima apelirajući na njih da kao dio svojeg programa obavezno uključe područje zaštite životinja. Pozvali smo građane da biraju one kandidate koji će na njihovu području provoditi Zakon o zaštiti životinja i unaprijediti postojeće stanje. Naglasili smo da za mnoge bitne promjene često nije potreban veliki novac, već samo malo dobre volje.Italija zabranjuje uvoz i trgovinu divljim i egzotičnim životinjama

Javili smo da se divlje i egzotične životinje više neće uvoziti i držati u Italiji te smo pozdravili ovu odluku. Italija je time napravila velik i konkretan korak naprijed za zaštitu životinja i ljudskoga zdravlja, kao i prema sprječavanju epidemija i pandemija. Već dugo vremena apeliramo nadležna tijela da i Hrvatska uvede tzv. Bijelu listu životinja koje se mogu držati kao kućni ljubimci. Životinje iznimno pate u uzgoju, trgovini, prijevozu i, na kraju, u zatočeništvu.


Raskoš veganskih proizvoda na 10. VegeSajamu

Najavili smo da je u tijeku priprema jubilarnog VegeSajma. Posjetite nas u utorak 15. lipnja 2021., od 8 do 20 sati, na Trgu bana Jelačića gdje ćete uživati u raznim veganskim delicijama, koje su namijenjene svima. Osim prehrambenih proizvoda, na 10.VegeSajmu moći će se kupiti i kozmetički proizvodi koji nisu testirani na životinjama, a posjetitelji će moći i dobiti savjete i proširiti svoje znanje o veganstvu i pravima životinja na našem edukativnom štandu.


Blic vijesti

 • Pročitajte što smo izjavili vezano za lov i krivolov.
 • Poslali smo poziv za proizvodnju novih veganskih proizvoda raznim proizvođačima.
 • Ostavili smo svoje komentare u Savjetovanju s javnošću vezano za Školsku prehranu.
 • PETA je pozvala Premijera Plenkovića da zabrani vezanje pasa na lanacu.
 • Podsjećamo da nam donacije možete uplatiti i QR kodom putem Keks aplikacije. Ostale suradnje s drugim tvrtkama pogledajte ovdje.
 • Dali smo izjavu o testiranju kozmetičkih proizvoda na životinjama za prilog Eko zone.
 • Novi nositelj V-oznake je odnedavno postala tvrtka First In d.o.o., za proizvode Almond & Fig Nut Bar, Hazelnut & Plum Nut Bar, Very Sour Cherry Nut Bar, Protein Nut Bar, Kokos Enjoy i Kakao Enjoy.
 • Certificirali smo V-oznakom novu liniju proizvoda tvrtke Zvijezda plus d.o.o. koju čine sljedeći proizvodi: Planet of plants ulje, Planet of plants kockica, Planet of plants namaz, Planet plant majoneza i Planet plant umak.
 • Tvrtka MioBio d.o.o dobila je certifikat V-oznake za svoj novi proizvod Bio snack pločica Lješnjak – cvijet soli.
 • Sudjelovali smo na Vau vikendu u King Crossu gdje smo promovirali udomljavanje životinja i odgovorno skrbništvo.
 • Dali smo izjavu o plastičnim maskama i vrećicama za HRT ”Kod nas doma”.

Pogledajte nova videa na našem youtube kanalu:


Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.