Animalist br. 212

„Tek nakon što sam se aktivirala za ženska prava, shvatila sam da je i veganstvo povezano s time. Mliječni proizvodi i jaja ne potječu samo od ženskih jedinki krava i kokoši. Iskorištavamo ženska tijela i zloupotrebljavamo biološke funkcije ženskih životinja da bismo konzumirali jaja i mlijeko.” – Natalie Portman

Estonija zabranila uzgoj životinja radi krzna!

Parlament Estonije izglasao je zabranu uzgoja životinja radi krzna. U Hrvatskoj je uzgoj krznaša već dugo zabranjen, a ovime se Estonija svrstala na sve veći popis država koje su odlučile zauvijek zaustaviti tu brutalnu i nepotrebnu industriju. Farme krzna izrazito zagađuju okoliš i nemilosrdno troše resurse, a životinje završavaju živote lomljenjem vratova i elektrokucijom, pa i žive oderane. Pozdravljamo ovu pobjedu i pozivamo sve da ne kupuju i ne nose odjeću i obuću od životinjske kože i krzna.


Put strave budućih odrezaka

Obilježili smo Međunarodni dan zabrane prijevoza živih životinja. Upozorili smo da je i Hrvatska upetljana u lanac ovog odvratnog iživljavanja nad životinjama. U više navrata u luci Raši dokumentirani su prizori mučnog ukrcaja. Po dolasku na brod životinje su već gladne, žedne i potpuno malaksale, a nakon dugog puta u kaminima tek im predstoji višednevna agonija na pučini. Veganska prehrana najučinkovitiji je način spašavanja životinja iz agonije prijevoza, o čemu saznajte više na www.whyveg.com/hr.


VegeSajam – mjesto dobrih odluka

10. po redu VegeSajam, kao jednodnevna najava najvećeg veganskog festivala u regiji – ZeGeVege festivala, i ove se godine održao na glavnom zagrebačkom trgu 15. lipnja 2021. Na VegeSajmu su se mogle isprobati prefine palačinke, wrapovi, burgeri i druga jela, popiti najbolja kava s biljnim mlijekom i ohladiti se voćnim napitcima i veganskim sladoledom. Na našem štandu se moglo informirati o suosjećajnom načinu života i održivoj prehrani te dobiti recepte, preporuke i savjete što ne propustiti od ponude jubilarnog VegeSajma. Fotogaleriju možete vidjeti ovdje.


Smrt ubrizgavanjem botoksa u trbuh

Kao članica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE), pridružili smo se organizacijama za prava životinja diljem Europe koje su od 21. do 26. lipnja obilježile Tjedan akcije u znak prosvjeda protiv iznimno okrutnih testiranjima botoksa na životinjama. Neprihvatljivo je da su osjećajne životinje i dalje podvrgnute mučnoj smrti unatoč tome što su na raspolaganju testovi za koje se ne koriste životinje.V-label nagrade

V-label, čiji smo mi nositelji u Hrvatskoj, dodjeljuje međunarodne nagrade za proizvode biljnog porijekla kako bi dodatno istakli trud koji tvrtke ulažu u stvaranje pozitivnog utjecaja na okoliš, svoje zajednice te dobrobit životinja. Nagrade će biti dodijeljene u 9 različitih kategorija. Prijaviti se mogu sve tvrtke koje imaju V-oznaku na svojim proizvodima do 31. srpnja.Izrael je zabranio prodaju krzna

Izrael je postao prva država na svijetu koja je zabranila i prodaju krzna! Ova povijesna odluka rezultat je dugogodišnjih napora međunarodne koalicije i lokalnih organizacija, što pokazuje da svijet nezaustavljivo korača prema okončanju stravičnog mučenja i ubijanja životinja zbog njihova krzna.
HGSS: Ultimativno JESMO za Hrvatsku bez pasa na lancu

Podršku kampanji Za Hrvatsku bez krzna dala je i Hrvatska gorska služba spašavanja riječima: „Snažno podupiremo ovu i svaku inicijativu u smislu zaštite dostojanstva životinja, prava na zdrav i primjeren način života te potrebne zakonske izmjene i dopune primjerene civiliziranom i dobrohotnom demokratskom društvu.”. Molimo vas da pišete vladi i nadležnom ministarstvu, sve upute nalaze se na www.zabranimolanac.net.


Njima cjepivo neće pomoći

Vrijeme je pandemije, izolacije, pa tako i cjepiva koje bi nas trebalo izvući iz onoga što smatramo „zatočeništvom”. No životinjama u zoološkim vrtovima cjepivo neće pomoći da izađu iz njega, stoga je ovo jedinstvena prilika da se pokušamo staviti u njihov položaj. Iz tog razloga pokrenuli smo kampanju „Zaobiđi zoološki” u suradnji s agencijom Spellcaster. Cilj nam je da u Hrvatskoj osvanu plakati koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a za to nam je potrebna pomoć. Svaka kuna je dragocjena i pridonosi cilju i pomaže životinjama. Stoga pozivamo sve da prošire vijest i doniraju prema mogućnosti. Posjetite stranicu www.zaobidi.net.


Neka udomljavanje bude tvoje najveće životno djelo

Legendarna pjevačica Zdenka Kovačiček, dobitnica Porina za životno djelo, zaštitno je lice kampanje „Obitelj na more, a pas na ulicu?!”. Pred objektivom fotografa Domagoja Kunića, koji je i sam udomio kujicu spašenu iz potresa, naša glazbena diva pozirala je sa psima iz skloništa Dumovec i udruge Noina Arka. Na vizualima s porukom „Udomljavanje – Tvoje najveće životno djelo”, Zdenka poziva sve da umjesto kupnje životinja odaberu udomljavanje pasa i mačaka. Pogledajte sve vizuale i fotografije s predstavljanja.


U EU više neće biti uzgoja životinja u kavezima

170 europskih udruga, među kojima smo i mi, slavi povijesnu pobjedu! Europska komisija obavezala se do 2027. godine na ukidanje kaveza u uzgoju životinja na farmama. Predstavnica naše udruge pratila je izravan prijenos tiskovne konferencije Europske komisije. Svi zajedno plakali smo od ganuća. Ovo je golema pobjeda za životinje i veliki korak u našoj borbi za potpuni prestanak iskorištavanja i ubijanja životinja. Udruga Pobjede prikupljala je potpise hrvatskih građana. U cijeloj EU prikupljeno je čak 1,4 milijuna potpisa u samo godinu dana te je ovo prva uspješna građanska inicijativa za dobrobit životinja u Europskoj uniji.


Blic vijesti

  • Pročitajte intervju sa Spar Veggie koji je na VegeSajmu podijelio velike količine svojih veganskih sladoleda na zadovoljstvo svih posjetitelja.
  • Novi nositelj V-oznake je odnedavno postala tvrtka Nutty factory d.o.o., za proizvode Nutty BARica vegan i NUTTY BARica Chiarin tanjurić.
  • OPG Diana Prpić dobili su certifikate V-oznake za svoje nove proizvode: Ekstra džem od jagoda, Ekstra džem od malina, Ekstra džem od šljiva, Slatki namaz od butternut tikve, Slatki namaz od butternut tikve i čokolade, Slatki namaz od butternut tikve i grožđa.
  • Poslali smo prijavu vezanu za pothranjenog psa u Šibeniku i ponovili prijavu za pse koje se iskorištava za uzgoj u Medulićevoj u Zagrebu.
  • Približava nam se 13. ZeGeVege! Prijavite se za volontiranje na najvećem festivalu veganstva i održivog življenja na ovim područjima.
  • Posjetili smo utočište Plavi križ, pomogli oko trupaca za štalicu za ovce koju tek treba napraviti te se družili sa svim štićenicima.

Pogledajte nove videe na našem youtube kanalu:


Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.