Animalist br. 220

„Veganska prehrana nema negativnih strana. Osjećam se samo pozitivno, psihički i fizički. Volim to. Osjećam da to također ima neku vrstu domino efekta na ostatak mog života.” – Liam Hemsworth

Tigrovi nisu ljubimci i ne smiju služiti zabavi!

Ponovili smo prijavu zbog dugogodišnjeg držanja i uzgoja tigrova. Apsurdno je što takvo držanje životinja u Hrvatskoj nije uopće zakonski regulirano, što je još jedan razlog zašto je nužno sljedeće godine pokrenuti izmjene Zakona o zaštiti životinja.





Onome tko nema uvjete treba zabraniti držanje životinja!

Pozvali smo sve da sudjeluju na javnoj raspravi koja se odnosi na plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede za 2022. godinu. Smatramo nužnim potpuno zabraniti držanje pasa na lancu i iskorištavanje svih vrsta životinja u cirkusima, regulirati držanje i trgovinu divljim i egzotičnim životinjama te općenito poboljšati zakonsku zaštitu životinja u Hrvatskoj. Podsjetili smo da ne postoji obveza na uzimanje na skrb bilo koje životinje te da za one koji nemaju uvjete treba postojati mogućnost zabrane držanja.


Kaznite podivljale ljude, a ne “podivljale” životinje!

Podnijeli smo opširnu prijavu protiv Dragana Bezera zbog napuštanja životinja, za koje je Ministarstvo poljoprivrede naredilo odstrel, a mi i drugi se tome jasno usprotivili. U prijavi zbog napuštanja, zanemarivanja, mučenja i ubijanja životinja te ugrožavanja njihove dobrobiti, nabrajaju se brojni utvrđeni prekršaji koje je počinio, što rezultira i štetama za ljude i patnjom životinja.



Promijenimo prehranu, a ne klimu

Pridružili smo se međunarodnoj inicijativi „Promijenimo prehranu, a ne klimu”. Cilj inicijative je potaknuti što više ljudi na promjenu prehrane, odnosno da zamjene meso, mlijeko i jaja ukusnim, hranjivim i svuda dostupnim biljnim namirnicama. Jedna od ambasadorica ove inicijative jest primatologinja i veganka dr. Jane Goodall. Pogledajte web stanicu inicijative koju smo preveli na hrvatski jezik.



Napuštanje životinja je za zatvorsku kaznu

Potaknuti brojnim slučajevima teških posljedica napuštanja životinja pokrenuli smo peticiju sa zahtjevom da se čin napuštanja životinja tretira kao kazneno djelo i sankcionira zatvorskom kaznom. Tražimo izmjene Kaznenog zakona i kako bi se povećale kazne za ubijanje ili mučenje životinja. Molimo Vas da proširite vijest i pomognete skupiti što više potpisa.



Marš za opstanak

Povodom zadnjeg dana konferencije na kojoj države svijeta odlučuju o svojim klimatskim politikama pozvali smo i sudjelovali na Klimatskom maršu za opstanak u organizaciji Fridays For Future Hrvatska i Extinction Rebellion Zagreb. Naglasili smo da je uzgoj životinja jedan od najvećih uzroka klimatskih promjena, uništavanja planeta, sječe šuma, iskorištavanja tla, nestašice vode i gladi u svijetu.



Svjetski dan šećerne bolesti

Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti podsjetili smo da je veganska prehrana djelotvorna u prevenciji liječenju od dijabetesa. Oboljelima od dijabetesa tipa 1 veganska prehrana može omogućiti minimalno doziranje i smanjiti rizik od komplikacija. Kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 bolest se može i potpuno ukloniti, što potvrđuju znanstvena istraživanja.



Zalogaj po zalogaj za velike promjene

Novim jumbo plakatima s porukom: „Zalogaj po zalogaj za velike promjene. Zato biram veganske proizvode.” pozvali smo sve na odgovornu kupovinu namirnica kako bi malim koracima započeli veliku revoluciju. Izborom veganskih namirnica dajemo glas za održivu poljoprivredu, činimo svijet boljim za sve njegove stanovnike, činimo dobro za vlastito zdravlje, ali i zdravlje cijelog planeta.



Biljni proteini umjesto životinjskih

Podaci ankete iz 18 europskih zemalja pokazali su da su biljni pripravci poput bjelančevina graška, riže ili krumpira izrazito privlačni potrošačima proizvoda sportske hrane, bjelančevina i raznih drugih dodataka prehrani. Tim podacima potvrdili su da im je biljna verzija proteina draža od onog dobivenog iz sirutke kao i to da potrošači preferiraju proizvode s certifikatom kao što je V-oznaka.



Blic vijesti

  • Poslali smo dopis ministrici Vučković vezano za nastavak provedbenog plana kontrole razmnožavanja napuštenih pasa na području Međimurske županije
  • Sudjelovali smo na sastanku s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja na temu laganih plastičnih vrećica.
  • Bili smo na sastanku s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom vezanom za pravilnik o opasnim psima i nužnost propisivanja preventivnih mjera, potrebe regulacije mobilnih veterinarskih ambulanti i drugih tema.
  • Održali smo štand 1.11. povodom Svjetskog dana veganstva na Trgu bana Jelačića.
  • Sudjelovali smo na sastanku s glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulićem vezano za nužnost bolje provedbe Zakona o zaštiti životinja i potrebe reforme veterinarske inspekcije.
  • Bili smo na sastanku s ministricom Marijom Vučković vezano za zabranu držanja pasa na lancu, nužnosti humanog zbrinjavanja napuštenih životinja te drugih tema vezanih za zaštitu životinja.
  • Dali smo izjavu vezano za utjecaj stočarstva na klimatske promjene i zagađenje okoliša.
  • Pročitajte tekst o dodacima u veganskoj prehrani pasa i članak “10 stvari koje treba znati o uzgoju ribe
  • Poslali smo dopis hrvatskim EU parlamentarcima da glasaju za zabranu cirkusa s divljim životinjama.
  • Otisnuli smo 65.000 letaka ‘Psi i mačke traže odgovornost svih nas’ za općine koje nemaju mogućnosti financiranja tiska letka te ih pozvali da nam se jave
  • Dali smo izjavu vezano za provedbu Zakona i o nedostatku psećih parkova.
  • Sudjelovali smo na godišnjoj Aquatic Life konferenciji vezanoj za dobrobit riba.
  • Dobili smo odgovor veterinarske inspekcije za slučaj psa Nere.
  • Napravili smo Top listu pozitivaca i negativaca za listopad.
  • Poslali smo dopis ministru Ćoriću vezano za izmjene Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži.
  • Održali smo 28. sastanak Mreže za zaštitu životinja.
  • Komentirali smo nedavan slučaj napada pasa.
  • Dali smo intervju vezano za napuštanje domaćih životinja.
  • Sudjelovali na sastanku Čistoće Zagreb vezano za dogovor oko promocije udomljavanja pasa i mačaka.

Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.