Animalist br. 211

„Veganstvo mi je pomoglo da shvatim kako mogu reći i raditi ono što smatram ispravnim. To je moćno.” -Alicia Silverstone

Najinovativniji veganski proizvod!

Proizvodimo održivo, jedimo zeleno” naziv je našeg novoga projekta kojim se želi potaknuti domaće proizvođače da proizvode i plasiraju na tržište nove veganske proizvode. Ministarstvo poljoprivrede je prepoznalo važnost veganskih proizvoda za održivi razvoj te je dalo podršku ovome projektu. Prijaviti se mogu svi zainteresirani proizvođači, a odabir najboljeg novog proizvoda planiramo za ovogodišnji ZeGeVege koji će se održati 3. i 4. rujna.


Drukčiji burgeri za drukčiji svijet

5. lipnja obilježava se Dan biljnih burgera, a cilj mu je promocija burgera i ostalih biljnih proizvoda koji zbog svojeg inovativnog, nutricionistički vrijednog i ekološki održivog sastava mogu spasiti svijet. Pozivali smo restorane, uvoznike i proizvođače da taj dan obilježe uvođenjem, promocijom i degustacijom biljnih burgera i informiranjem o njihovim prednostima. Napomenuli smo da je za proizvodnju mesnog burgera potrebno ubiti životinju te je potrebno značajno više vode i zemljišta od proizvodnje biljnog burgera.


Mreža za zaštitu životinja okuplja 55 udruga

Na nedavno održanom 26. sastanku Mreže za zaštitu životinja koja okuplja više od 50 udruga, raspravljalo se o novim potezima koji bi vodili u smjeru zabrane držanja pasa na lancu, poticanju lokalnih zajednica na provedbu Zakona o zaštiti životinja, registraciji novih skloništa i programima kastracije pasa i mačaka. Rad Mreže može se podržati uplatom na žiro račun: HR9524020061500072860, preko aplikacije Keks Pay i QR kodom.


Svi imamo ulogu u sprječavanju klimatskih promjena!

Povodom Svjetskog dan zaštite okoliša koji se obilježava 5. lipnja, poslali smo svim saborskim zastupnicima brošuru „Hrana i ekologija” s ciljem poticanja na konkretno zauzimanje za očuvanje okoliša, životinja i prirode te sprječavanje klimatskih promjena. U brošuri se na pristupačan način objašnjava povezanost uzgoja životinja za hranu s gorućim problemima poput gladi u svijetu, globalnog zatopljenja, potrošnje vode i krčenja šuma.


I Vegefino ćevapčići na VegeSajmu

Na 10. VegeSajmu, koji će se održati 15. lipnja 2021. na glavnom zagrebačkom trgu, najavljuje se i degustacija najfinijih gotovih veganskih ćevapčića dostupnih na hrvatskome tržištu. Ovi ćevapčići bolji su od mesnih jer su napravljeni bez cijene nečijeg života i namijenjeni svima. Svojim okusom, izgledom, mirisom, bojom i teksturom podsjećaju na ćevape od životinjskoga mesa te se tako i konzumiraju, najbolje uz lepinju, luk i ajvar. Kao i od svake Stelline kobasice koja će također biti dostupna na VegeSajmu i od svakog pakiranja Vegefino ćevapčića jedna kuna se donira Prijateljima životinja.


Ne dopustimo uništavanje Hrvatske plastičnim vrećicama!

Povodom prvog čitanja u Saboru prijedloga novog Zakona o gospodarenju otpadom uputili smo saborskim zastupnicima poziv da podrže zabranu jednokratne plastike i laganih plastičnih vrećica. Goleme količine plastičnih vrećica završavaju u morima i okolišu, gdje predstavljaju opasnost za brojne životinje koje se u njih mogu zapetljati ili ih progutati. Mikroplastika koja nastaje razgradnjom vrećica završava u organizmima životinja i ljudi, dok su radnici u proizvodnji plastičnih vrećica izloženi toksičnim kemikalijama. Sve argumente protiv jednokratne plastike pročitajte ovdje.


Blic vijesti

 • Dali smo izjavu vezano za napade vrana u Zagrebu.
 • Dobili smo odgovor za provedbu Zakona o zaštiti životinja u Općini Drenovci.
 • Primili smo odgovor Ministarstva poljoprivrede vezano za javno savjetovanje o školskoj prehrani.
 • Zatražili smo nadzor nad Općinom Župa dubrovačka vezano za provedbu Zakona.
 • Pročitajte kuharicu Seksi salate.
 • Pozivali smo sve na volontiranje na VegeSajmu te ponavljamo poziv jer svaki par ruku je dragocjen.
 • Napisali smo kaznenu prijavu za mučenje kokoši.
 • Pogledajte ovogodišnje izlagače na VegeSajmu (lista se nadopunjuje).
 • Poslali smo dopis ministru Mariću vezano za regulaciju trgovine životinja.
 • Pročitajte intervju s Tvornicom Zdrave Hrane.
 • Poslali smo dopis dobrodošlice novoizabranim gradonačelnicima/načelnicima/županima u kojem smo naglasili da provedba Zakona o zaštiti životinja leži u njihovim rukama te da im stojimo na raspolaganju za pomoć vezano za provedbu Zakona i odgovornog skrbništva.

Pogledajte novi video na našem youtube kanalu:


Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.