Animalist br. 206

„Sad te mogu gledati u miru; više te ne jedem.” – Franz Kafka

Nacionalna kampanja za Hrvatsku bez pasa na lancu

Da nije bilo jezivih fotografija koje su gorjele društvenim mrežama, a nad kojima se većina hrvatskoga stanovništva zgražala, s prizorima zjapećih rana pasa netom skinutih s lanaca iz potresom pogođenih područja i mučnih priča volonterki i volontera koji su ih spašavali, možda ne bi bilo ni tolikog interesa za kampanju koju smo pokrenuli s udrugom Pobjede i Skloništem Prijatelji Čakovec te s drugim članicama Mreže za zaštitu životinja. U sklopu Nacionalne kampanje „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” tražimo hitnu izmjenu postojećeg Zakona o zaštiti životinja uvođenjem potpune zabrane držanja pasa na lancu.


Biljno mlijeko: Široka mu primjena, a najbolja je zamjena

Pozvali smo sve zainteresirane koji žele saznati o dobrobiti biljnih zamjena za mliječne proizvode da nam se pridruže na besplatnoj radionici izrade biljnih mlijeka koja se emitirala uživo preko naše Facebook-stranice. Radionicu je vodila dugogodišnja veganka i iskusna kuharica Nikolina Plenar Jeličić koja je ujedno pričala o važnosti biljnih zamjena mliječnim proizvodima. Pogledajte kako u domaćoj radinosti napraviti zobeno, bademovo ili lješnjakovo mlijeko te na koji način produktivno iskoristiti i sve sastojke koji ostanu nakon izrade pripremajući veganske slastice.


Gotovo 30 000 ljudi samo za vikend potpisalo peticiju Zabranimo lanac!

Otkad je pokrenuta peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu, u samo dva dana potpisalo ju je gotovo 30 000 ljudi! Ova kampanja za uvođenje potpune zakonske zabrane držanja pasa na lancu potaknuta je brojnim iskustvima udruga za zaštitu životinja iz cijele Hrvatske, čija svakodnevica svjedoči o posljedicama nepostojanja adekvatne zakonske zaštite za životinje i nužnosti njezine uspostave i primjene.Unatoč zabrani, na životinjama i dalje testiraju kozmetičke sastojke

Iako je prije osam godina u Europskoj uniji zabranjeno testiranje kozmetike na životinjama, kao i prodaja kozmetike koja se oslanja na takve testove, skrenuli smo pozornost da se kozmetički sastojci i dalje ispituju na životinjama! Zajedno s krovnim organizacijama za zaštitu životinja pozvali smo vlasti EU-a da opozovu nove zahtjeve za ispitivanja na životinjama i omoguće sigurnost kozmetike i kozmetičkih sastojaka korištenjem isključivo neživotinjskih metoda. Pozvali smo sve da koriste isključivo vegansku kozmetiku čiji sastojci nisu testirani na životinjama.


Veterinari za zabranu držanja pasa na lancu

Potpora kampanji „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” pristigla je i od najvažnijih strukovnih udruga doktora veterinarske medicine – Hrvatske veterinarske komore i Odjela veterinara male prakse Hrvatske te mnogih privatnih veterinarskih praksi. Ukazali su da se takvi psi često ne hrane redovito, lancem prevrnu posudu s vodom pa je često prazna, rijetko se vode veterinaru i izloženi su vrlo velikim temperaturnim promjenama. Napominju da je dobrobit takvih pasa vrlo niska jer nemaju ni dovoljno igre i aktivnosti. Mnogi veterinari svjedočili su strahovitoj patnji, pa i teškim ranama pasa na lancu. Osim što psi na lancu imaju psihičke poremećaje, kod njih fizički dolazi do vidljivih i učestalijih ortopedskih problema te problema s kukovima, kralježnicom i mišićima.


Flash news


Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.