Animalist br. 218

„Najveći izazov u zagovaranju prava životinja nije navesti ljude da vide njihovu patnju, nego ih navesti da se ne okrenu od toga što su vidjeli.” – Jo-Anne McArthur, fotografkinja

Doživotni zatočenici na plakatima diljem Hrvatske

Diljem Hrvatske na jumbo plakatima mogu se vidjeti poruke koje povezuju neugodan osjećaj nemoći zbog oduzete slobode, koji smo svi osjetili prilikom lockdowna, sa sudbinom životinja u zoološkim vrtovima kojima, za razliku od nas, taj osjećaj neće nikada proći. Vizuali s portretima majmuna i lava iza rešetaka, koji su nastali u suradnji s agencijom Spellcaster, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Pozivamo sve da donacijom ili podjelom vizuala na društvenim mrežama podrže kampanju „Zaobiđi zoološki” .


U Hrvatskoj oko 20 posto neoznačenih i necijepljenih pasa

Povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće upozorili smo sve da velik broj pasa nikada nije cijepljen, iako je cijepljenje protiv bjesnoće obavezno kao i označavanje mikročipom. Naša peticija urodila je plodom i psi se više ne moraju cijepiti svakih godinu dana, nego u skladu s uputom proizvođača cjepiva. Pozvali smo nadležne lokalne i državne institucije na hitnu sustavnu kontrolu mikročipiranja i cijepljenja svih pasa. O zakonskim obavezama skrbnika pasa i mačaka pročitajte u novom letku .


Veterinarka poručuje: Kastracijom sprječavamo veliku patnju životinja!

Kako još uvijek postoje zablude vezane za kastraciju pasa i mačaka, objavili smo razgovor novinarke Mirne Dvoršćak s doktoricom veterinarske medicine Svjetlanom Prodanović. Povod razgovoru su napori udruga za zaštitu životinja, koje godinama upozoravaju da se kastracijom pasa i mačaka sprječava nekontrolirano povećanje populacije životinja, a time i nasilno gašenje njihovih života te rađanje neželjenih štenaca i mačića.


Zagrizite u listopad bez mesa, mlijeka i jaja

Povodom Svjetskog dan vegetarijanstva i Svjetskog dana životinja s farma, koji se obilježava na rođendan Mahatme Gandhija, postavili smo informativni štand kako bi potaknuli ljude da razmisle o etičkim, ekološkim, zdravstvenim i ostalim prednostima suosjećajnog načina života i prehrane. Pozivali smo na priključivanje Vege izazovu i djelili veganske recepte. Isti dan od 19 sati aktivisti su se okupili u „Kocki istine”.


Vege Piknik u skloništu Dumovec

Međunarodni dan zaštite životinja ove godine obilježili smo u Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu. Pozvali smo sve da zajedno provedu vrijeme uz napuštene pse, udruge za zaštitu životinja, program obilaska skloništa i obilje dobre veganske hrane na Vege pikniku. Ukazali smo na to da se životinjama treba pomoći prelaskom na vegansku prehranu, prestankom nošenja kože i krzna, kupnjom proizvoda koji nisu testirani na životinjama, izbjegavanjem cirkusa i zoo vrtova te udomljavanjem pasa i mačaka.


Ustupili smo filmove za kurikulum nastavnog predmeta Etika

Budući da su u kurikulum nastavnog predmeta Etika za 4. razred uvrštene teme prava životinja i veganstvo, izradili smo i ustupili svim srednjim školama dva edukativna kratka filma o navedenim temama. Oba filma koncipirana su na način da budu objektivni i edukativni te pružaju osnovne informacije o navedenim temama. Filmovi ne daju upute, već ostavljaju izbor, a potiču i na raspravu i zanimanje za daljnje informiranje. Naratorica je Petra Bartulović, a dinamični isječci prilagođeni su za školski uzrast.


Blic vijesti

 • Reagirali smo na zlostavljanje veprića u Pomorskoj školi Bakar.
 • Dobili smo odgovor na prijavu neadekvatnog držanja životinja na gospodarstvu Ivana Gospodnetića na Hvaru.
 • Obratili smo se svim lovačkim savezima i društvima slijedom više slučajeva ubojstava pasa od strane lovaca.
 • Pozivamo sve da potpišu peticiju #EUforAnimals kako bi se dobrobiti životinja pridao veći značaj na razini EU.
 • Povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće upozorili smo sve JLS-ove na važnost kontrole mikročipiranja pasa.
 • Ministarstvu poljoprivrede poslali smo primjer novog grčkog Zakona o zaštiti životinja koji je propisao obveznu kastraciju za sve pse i mačke na državnoj razini te time olakšao provođenje zakona.
 • Zamolili smo sve JLS-ove da obilježe Međunarodni dan zaštite životinja osiguravanjem sredstava za provedbu Zakona o zaštiti životinja u proračunu za sljedeću godinu
 • Poslali smo Ministarstvu financija i Vladi zahtjev za regulacijom tržišta kućnih ljubimaca.
 • Svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave poslali smo prijedloge i ponudili pomoć za zaustavljanje klimatskih promjena.
 • Predstavili smo novi projekt Primorsko-goranske županije: vodič za vlasnike pasa „Šapicama po Primorsko-goranskoj županiji“.
 • Objavili smo članak „Životinje i putovanja” sa savjetima za ugodan i kvalitetan godišnji odmor ili putovanje s četveronošcima.

Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.