Animalist br. 221

„Ljudi često kažu da smo oduvijek jeli životinje, kao da je to opravdanje za nastavak prakse. Po toj logici ne trebamo pokušavati spriječiti ljude da ubijaju druge ljude, jer se to također radilo od najstarijih vremena.” – Isaac Bashevis Singer

Za strože kažnjavanje napuštanja životinja

Pokrenuli smo peticiju sa zahtjevom da se čin napuštanja životinja tretira kao kazneno djelo i sankcionira zatvorskom kaznom. Tražimo da se izmjenama Kaznenog zakona ujedno povećaju kazne za kaznena djela ubijanja ili mučenja životinja. U samo tjedan dana više od 10 000 građana potpisalo je peticiju i time poručilo da im je dosta neadekvatnog kažnjavanja napuštanja životinja. Pozivamo sve, koji još nisu, da prošire vijest i pomognu skupiti što više potpisa. Peticija se nalazi OVDJE.


Krvava dvorišta i sramotni običaj

Iako se mnogi zgražaju zbog klanja pasa ususret Festivalu Yulin ili ubijanja dupina na Farskim otocima, ne vide jednako nasilje u Hrvatskoj kada se kolju životinje koje su po svojoj inteligenciji, društvenosti te sposobnosti za empatiju i privrženosti dokazano superiorne psima. Naglasili smo da je klanje uvijek klanje, a patnja uvijek patnja, neovisno je li u pitanju pas, dupin, svinja, čovjek ili neka druga životinja.Početak kraja držanju pasa na lancu

Na javnoj raspravi ostavljeno je više od 600 komentara u smjeru nužne izmjene Zakona o zaštiti životinja zbog zabrane držanja pasa na lancu i svima smo zahvalni na tome. Nakon dodatnih pregovora Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da će u 2022. godini započeti s procedurom izmjene Zakona o zaštiti životinja. Ne bismo to mogli bez podrške udruga u Mreži i vaše podrške, nastavljamo zajedno borbu.Biljna mlijeka osvajaju svijet

Osmislili smo i objavili vodič za povećanje veganske ponude u ugostiteljskim objektima „Biljna mlijeka osvajaju svijet”. Poslali smo je na preko 1500 adresa kafića, pekara, slastičarni i restorana. Promociji vodiča priključilo se 13 caffe barova i slastičarnica iz Zagreba, Osijeka, Varaždina, Dubrovnika i Rijeke, koji su dijelili kave s biljnim mlijekom. Pogledajte ovaj odličan vodič i pomozite nam slanjem i prosljeđivanjem online verzije da dođe do što većeg broja ugostitelja.


Velika analiza provedbe Zakona o zaštiti životinja

Napravili smo analizu provedbe Zakona o zaštiti životinja u 2020. godini u Hrvatskoj. To je prvo temeljito i relevantno istraživanje s obzirom da su obuhvaćeni podaci više od 97 % JLS.ova. Ogorman trud smo uložili na poticanje provedbe zakonskih odredbi i suradnju s lokalnim zajednicama, a trebalo je i vremena da sakupimo sve podatke. Pogledajte analizu s više od 20 pitanja koja je obuhvatila 540 gradova i općina.Prijavite policiji korištenje pirotehnike

Ove godine stupila je na snagu zabrana nabave i uporabe petardi i redenika iz kategorija F2 i F3. Ostala pirotehnika iz navedenih kategorija, poput raketa i vatrometa, ne smije se koristiti prije 27. prosinca. Kako bi razjasnili što su točno petarde i redenici te što je od toga zabranjeno, a za što ne, napravili smo tablicu s pojašnjenjem. Svaku prodaju i uporabu zabranjene pirotehnike svakako prijavite policiji!Zabrana lova je budućnost

Na Međunarodni dan protiv lova podsjetili smo na činjenicu da iza svakog lova ostaje izmučena, prestravljena i kukavički ubijena životinja, koju je netko čekao u zasjedi kako bi ju ustrijelio ili joj je postavio zamku kako bi skončala u mukama. Fotografije nedavno ubijenog medvjeda na otoku Krku jasno pokazuju što je lov i da ga se treba zabraniti.
Blic vijesti

 • Dali smo intervju vezano za lov i lovstvo.
 • Poslali smo svim veterinarskim stanicama dopis vezano za označavanje kastriranih slobodnoživućih mačaka.
 • Obratili smo se Ministarstvu poljoprivrede s konkretnim prijedlogom suradnje u korist bolje provedbe Zakona o zaštiti životinja u Republici Hrvatskoj.
 • Poslali smo rezultate analize provedbe Zakona svim relevantnim institucijama.
 • Dobili smo odgovor na prijavu za bolesnu kravu na Pelješcu.
 • Naši članovi i članice sada imaju pogodnosti i na sljedećim mjestima: SuperHeraw, Barcode Mitra i HospiVet.
 • Poslali smo dopis Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja vezano za mjere za niskougljičnu strategiju i promicanje veganskih proizvoda.
 • Zamolili smo gradonačelnika Rovinja da obavijesti sve nadležne institucije o sve češćim slučajevima trovanja slobodnoživućih mačaka kako bi bili prijavljeni policiji.
 • Pročitajte recept za napraviti vegansku mast.
 • Pogledajte Top-listu pozitivaca i negativaca za studeni.
 • Poslali teme za sastanak s pročelnicima Grada Zagreba vezane za unapređenje zaštite životinja i održivo življenje te ponovili zamolbu za termin sastanka s gradonačelnikom Tomaševićem.
 • Spremamo performans povodom Dana prava životinja 11. 12. 2021. pa proširite vijest kako bi nam se javili preko prijavnice svi zainteresirani za sudjelovanje.

Pogledajte novi video na našem youtube kanalu:


Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.