Animalist br. 217

„Neki od nas imaju mnogo izbora, dok ga neki uopće nemaju. Oni s najvećom moći imaju najveću odgovornost. I većina nas može učiniti bar nešto. Što ćete vi učiniti?” – Greta Thunberg

Održan 13. ZeGeVege festival održivog življenja

3. i 4. rujna na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, nakon prošlogodišnje pauze, trinaesti put zaredom održala se najveća veganska proslava i nezaobilazan dio turističke, gospodarske, gastronomske, ekološke i kulturne ponude Hrvatske u ovome dijelu Europe – ZeGeVege festival održivog življenja. Svatko od nas može paziti da ostavi što manji ekološki otisak, da misli na pitku vodu, spriječi glad u svijetu, zaustavi daljnje globalno zatopljenje i spašava životinje. ZeGeVege ohrabruje pojedince da mijenjaju sebe kako bi promijenili svijet. Pogledajte fotogaleriju.


Godinu dana zatvora za silovatelja pasa

Pozdravili smo presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu i sutkinje Jasne Zoretić Rendulić, koja je spasila pravdu i ugled Hrvatske i koja je Ivoru Ivaniševiću zbog seksualnog zlostavljanja pasa dosudila maksimalnu kaznu zatvora od godinu dana za kazneno djelo mučenja životinja. Kazna od godinu dana zatvora nije ni približno adekvatna boli i patnji koju su psi pretrpjeli, no ova presuda vrlo je važna zbog sprječavanja sličnih kaznenih djela i zaštite žrtava koje se ne mogu same obraniti.


Hrvatska ne sudjeluje u pokolju tuljana već 15 godina

Javili smo da je potvrđen nastavak zabrane uvoza kože i proizvode od kože mladunaca određenih vrsta tuljana u komercijalne svrhe nedavnim stupanjem na snagu novoga pravilnika. Podsjetili smo da je kanadski komercijalni lov na tuljane najveći pokolj morskih sisavaca na planetu. Ne pate samo tuljani – milijuni krava, svinja, ovaca i koza su svake godine ubijeni zbog kože i zato pozivamo sve da kažu Ne proizvodima iza kojih stoji golema količina patnje.


Pas umirao na lancu od gladi

Užasan prizor mrtvoga psa vezanog za lanac u selu Turčinovići nedaleko Svetog Petra u Šumi u središnjoj Istri slomio je srce volontera Udruge SNOOPY iz Pule, koji su na dojavu turista htjeli pomoći psu, no već je umro. Slučaj je prijavljen policiji, a mi nastavljamo s kampanjom Zabranimo lanac kojim tražimo zakonsku zabranu držanja pasa na lancu i veće kazne za mučenje životinja. Peticiju možete potpisati na www.zabranimolanac.net.


Promijenimo prehranu, a ne klimu

Pridružili smo se inicijativi imena Diet Change Not Climate Change (Promjena prehrane, a ne klimatske promjene). Cilj ove kampanje je potaknuti što više ljudi da prisegnu na promjenu prehrane u svrhu spriječavanja klimatskih promjena. Ako ste zabrinuti zbog klimatskih promjena zanima vas koliko biljna prehrana može pomoći Zemlji, napravite korak dalje i prisegnite na pozitivne promjene. Nadamo se da će vas na odluku prema prisegi ohrabriti činjenice koje ovdje možete saznati.


Snažna kampanja o doživotnim zatočenicima

U sklopu kampanje Zaobiđi zološki objavili smo plakate s portretima majmuna i lava iza rešetaka koje će se moći vidjeti u brojnim hrvatskim gradovima i koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Iako je naš lockdown imao početak i kraj, za životinje nema nade, nema cjepiva, ni mogućnosti ukidanja mjera… Prvo im oduzmemo njihovo prirodno stanište, a zatim ih zatvaramo u male kaveze gdje će većinu svojega života provesti sami, u doživotinoj izolaciji. Vjerujemo da svatko u srcu zna koliko su zoološki vrtovi pogrešni i sramotni, a više informacija o tome možete saznati na www.zaobidi.net.


Blic vijesti

  • Zatražili smo inspekcijski nadzor povodom ubijanja koza u naselju Metajna.
  • Održali smo 27. Sastanak Mreže za zaštitu životinja.
  • Javili smo da je Europski parlament pozvao Europsku komisiju da uspostavi akcijski plan kojim će se postupno ukinuti korištenje životinja za pokuse na razini cijele EU.
  • Napravljen je i poslan novi, treći po redu, edukativni letak JLS/JRS-ovima.
  • Pozivamo sve da potpišu peticiju Inicijative „Save Bees and Farmers!” čiji je cilj postupno ukidanje sintetičkih pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji u EU do 2035., uvođenje mjera za ponovno uspostavljanje bioraznolikosti.
  • Novi nositelji V-oznake odnedavno su postale tvrtke Fru Chef d.o.o. (za proizvode: Fruit Moons jabuka s lješnjacima, Fruit Moons jabuka s lješnjakom i cimetom, Fruit Moons šljiva s lješnjacima, Fruit Moons jabuka s lješnjacima i mentom), tvrtka Melli Aromatica (za proizvode: Eko deterdžent za rublje COTTON i Eko omekšivač za rublje COTTON) te Opg Hržica Marina (za proizvode: Ulje konoplje 3% koncentracije, Ulje konoplje 5% koncentracije , Ulje konoplje 7% koncentracije, Čaj konoplje mljeven , Čaj konoplje vrlo mljeven , Čaj konoplje nemljeven).

Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.