Animalist br. 219

„Životinje pate koliko i mi. Prava ljudskost ne dopušta da im nametnemo takve patnje. Naša je dužnost da cijeli svijet to prepozna.” – Albert Schweitzer

Veganskom prehranom do budućnosti bez gladi

„Naši postupci su naša budućnost” slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane. Podsjetili smo da odabir namirnica koje svaki dan konzumiramo utječe ne samo na naše zdravlje nego i na naš opstanak na planetu i stoga još jednom pozivamo sve na prelazak na vegansku prehranu.
Hrvatski veganski ćevapčići finalisti za prestižnu međunarodnu nagradu!

Međunarodna oznaka V-label ove godine prvi put dodjeljuje međunarodne nagrade proizvodima s V-oznakom kako bi nagradila trud koji tvrtke ulažu u stvaranje pozitivnog utjecaja na okoliš, svoje zajednice i dobrobit životinja. Među tri finalista od 577 prijava iz 36 različitih država odabrani su upravo veganski ćevapčići hrvatskog brenda Vegefino! Podsjećamo da od svakog pakiranja vegefino ćevapčića jedna kuna ide našoj udruzi!


Turisti ih mazili, a Ministarstvo naredilo njihov odstrel

Izrazili smo zgražanje rješenjima Ministarstva poljoprivrede o odstrelu domaćih životinja koje lutaju bez nadzora, zbog čega smo zatražili reviziju tih rješenja. Izrazili smo zabrinutost jer nam se čini da postaje ustaljena praksa države da ‘zbrinjava’ odlutale zanemarene i zlostavljane životinje pucanjem po njima umjesto da im pronađe novi dom i sankcionira neodgovorne skrbnike.Nisu krive što su napuštene i gladne!

Ponovno smo pisali ministrici poljoprivrede i tražilii da povuče rješenje o odstrelu domaćih životinja u okolici Opuzena i da donese novo rješenje kako bi, umjesto odstrela, lokalna zajednica oglasila napuštene životinje i predala ih zainteresiranima. Slažemo se da postupanje prema životinjama treba biti u skladu sa zakonom, ali zakoni se ne smiju provoditi selektivno, i to birajući najbrutalnija rješenja.Zabraniti pse na lancu i tigrove kao ljubimce!

Uputili smo Ministarstvu poljoprivrede dopise kojima tražimo pokretanje izmjena Zakona o zaštiti životinja. Dosta članaka, uključujući onaj vezan za zabranu držanja pasa na lancu, nema prekršajnu odredbu, što je nelogično i onemogućava kažnjavanje. Naši prijedlozi rezultat su konkretnih problema koje smo uočili u praksi i koji se ne mogu riješiti postojećim zakonodavnim okvirom.Dosta je mučenja životinja

Ostavili smo komentare na javnoj raspravi koja se odnosi na plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede za 2022. godinu. Tamo smo naveli argumentirane zahtjeve za potpunu zabranu držanja pasa na lancu; potpunu zabranu držanja i nastupa životinja u cirkusima; zabranu držanja tigrova i drugih pripadnika reda zvijeri u zatočeništvu privatnih osoba i propisivanje tzv. Pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce. Sudjelujte na javnoj raspravi i svojim riječima zatražite izmjenu Zakona te podržite naše zahtjeve.


Hrvatski gradovi u veganskim bojama

Pozvali smo sve građane diljem lijepe naše da se pridruže obilježavanju Svjetskog dana veganstva 1. 11. Povodom toga dana postavili smo 18 veganskih zastava u Zagrebu i njih još 39 u Opatiji, Makarskoj, Puli, Samoboru, Čakovcu i Krapini kako bi sve podsjetili na suosjećanje i održivost, što je glavna poruka boja veganske zastave.
Blic vijesti

  • Zaprimili smo odgovor policijske uprave vezan za ubijanje koza na Pagu i udaranje veprića od strane profesora Pomorske škole bakar.
  • Zatražili smo izmjene Zakona o zaštiti životinja – psi na lancu, cirkusi sa svim životinjama, Pozitivna lista kućnih ljubimaca i velike zvijeri u zatočeništvu.
  • Uputili smo JLS-ovima zamolbu da podrže i zalažu se za uvođenje regulacije trgovine životinjama, koja je u Hrvatskoj raširena i bez nadzora.
  • Poslali smo dopis Ministarstu poljoprivrede vezano za njihova nedavna rješenja za odstrel domaćih životinja.
  • Održali smo predavanja u školama vezano za zaštitu životinja i veganstvo.
  • Pozivamo sve da 12.11.2021. u 18 sati sudjeluju na Klimatskom Maršu za opstanak kojeg organizira Fridays For Future Croatia i Extinction Rebellion Zagreb.
  • Ovdje možete vidjeti kupnjom kojih sve proizvoda možete pomoći našem radu, kao što je Stellina kobasica.
  • Ponovno krećemo s večernjim štandovima koji će se u studenom održati 05., 12., 19. i 26. Ako želite sudjelovati slobodno se javite na pz@prijatelji-zivotinja.hr

Pogledajte nove videe na našem youtube kanalu:


Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.