Animalist br. 223

„Čini se da je ova pandemija proizašla zbog toga što ljudi jedu životinje i sve je očitije da jedenje mesa nije najbolja stvar za naše zdravlje. Postati vegan bila je samo odluka i nisam propovijedao o tome, ali sada, kada smo vidjeli kako nas jedenje životinja može unazaditi kao vrstu, mislim da je vrijeme da preispitamo naš svijet da ne zlostavljamo druge vrste.” – Brian May

2022. bez plastičnih vrećica!

Početkom ove godine na snagu je stupila zabrana laganih plastičnih vrećica te plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu. Dugoočekivana zabrana rezultat je naših dugogodišnjih napora od 2008. godine, ali i ostalih organizacija koje godinama ukazuju na katastrofalne posljedice zagađenja plastikom. Zalažemo se da sljedeći korak bude naplata najtanjih jednokratnih plastičnih vrećica za robu u rinfuzi koje se nemilosrdno troše i ne bi trebale biti besplatne.


Veganuary – za dobar početak godine

Za sve one željne dobre klope i pozitivnih promjena, prvi mjesec ima dublje značenje, a ono se krije u igri riječi i popularnom izazovu – Veganuaryju. Veganstvo ima dalekosežni utjecaj na život pojedinca, druga bića i svijet u kojemu živimo. Sve one koji žele isprobati veganstvo u siječnju, pozvali smo na hrvatsku verziju izazova – Vege izazov na www.veganopolis.net i dali pet odličnih savjeta uz koje su promjene lake. Ako još niste pozovite sve svoje da se predbilježe sa svojim e-mailom.


Trgovine pirotehnikom kršile zabranu prodaje petardi!

Uputili smo dopis MUP-u kojemu smo naveli da se potpuna zabrana petardi u sve dane u godini pokazala vrlo ispravnom, nužnom i korisnom. Napomenuli smo i da su nam građani dojavljivali kršenja zakonske zabrane prodaje i korištenja petardi za osobnu uporabu. Smatramo da je krajem 2022. nužna pojačana kontrola policije, a važno je kontrolirati i trgovine koje prodaju pirotehnička sredstva. Ponovili smo apel da se sljedećim zakonskim izmjenama uporaba ostalih pirotehničkih sredstava iz kategorija F2 i F3 zabrani od 27. do 30. prosinca.


Nero usmrćen nakon dugogodišnje patnje na lancu

Samo tri sata nakon što smo objavili priču o psu Neru iz Krapine, koji se s bolnim tumorom na anusu smrzavao na lancu zbog mišljenja veterinarske inspekcije da su to primjereni uvjeti držanja, Državni inspektorat javio nam je da ga je vlasnica dala usmrtiti. Tužan kraj nesretnoga psa, samo je još jedan primjer da veterinarska inspekcija ne voli životinje, i izazvao na društvenim mrežama nepodijeljenu osudu držanja pasa na lancu i potrebu za reformom veterinarske inspekcije. Pročitajte punu prijavu, njihov odgovor kao i našu žalbu.


Prijavi se na Vege izazov i osvoji besplatni ručak!

Svake 2,5 sekunde netko se prijavi na Veganuary, odnosno učini prvi korak prema iskušavanju veganstva u siječnju! Kako bismo potaknuli građane na što više prijava u suradnji s 24 veganska restorana iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Rijeke, Karlovca, Opatije i Šibenika, odlučili smo nagraditi one koje se prijave na hrvatsku verziju izazova – Vege izazov. Ako se do kraja siječnja prijavite na Vege izazov na www.veganopolis.net, osim podrške u vidu savjeta, recepata i korisnih informacija, postoji velika mogućnost i da ćete biti počašćeni besplatnim ručkom. Proširite dobru vijest.


Obolimo zato što ih jedemo, pa im uzmemo srce

Reagirali smo povodom nedavnog presađivanja srca genetski modificirane svinje čovjeku i objasnili apsurd da, s jedne strane, obolijevamo od bolesti srca, koje su rezultat jedenja svinja, a istodobno transplantiramo čovjeku srce svinje. Podsjetili smo da postoji etična alternativa, a to je razvoj tkiva srčanog mišića i drugih organa iz ljudskih matičnih stanica, što ima potencijal za spašavanje tisuća života.Daj svoj glas za spas životinja od okrutnosti pokusa!

Još 2013. godine u EU zabranjeno je prodaja kozmetike i kozmetičkih sastojaka testiranih na životinjama. No, životinje i dalje pate i umiru zbog pravne zavrzlame između dviju odredbi. Krovne europske organizacije za zaštitu životinja udružile su snage kako bi pozvale vlasti EU-a da naprave potrebne zakonske izmjene kako bi se zabrana napokon u potpunosti sprovela. Svaki glas je bitan, molimo vas da proširite link na ovu važnu peticiju.


Vegani imaju 73 posto manju šansu za teži oblik COVID-19

Najnovije istraživanje pokazuje da pojedinci koji slijede biljnu prehranu imaju 73 % manju šansu za razvijanje umjerenih do teških simptoma bolesti COVID-19. Cilj ove opširne studije bio je istražiti povezanost načina prehrane i ozbiljnosti simptoma oboljelih od koronavirusa. Prema Studiji oni koji prakticiraju prehranu bogatu bjelančevinama životinjskog podrijetla imali su gotovo četiri puta veću vjerojatnost da će doživjeti umjeren ili težak oblik bolesti COVID-19.


Svake minute ubiju stotinu morskih pasa radi juhe od peraja!

U posljednjih 50 godina više od 70 posto morskih pasa izbrisano je s lica zemlje. Najčešće ih ubijaju kao slučajni ulov tijekom izlova riba ili zbog peraja, koje u Aziji smatraju delikatesom. Kad ih ulove, živima im režu peraje, a potom ih bacaju u more gdje umru od šoka ili utapanja. To je svake godine brutalna sudbina više od 100 milijuna morskih pasa. Upravo zato nastala je europska građanska inicijativa „Stop rezanju peraja – stop trgovini” u sklopu koje se još samo do kraja siječnja skupljaju potpisi građana Europske unije.


Blic vijesti

  • Poslali smo zamolbu bolnici Sveti Ivan u Jankomiru za uvažavanjem zahtjeva za veganski obrok.
  • Pročitajte članak o povezanosti veganske prehrane i smanjenog rizika od oboljenja od COVID-19.
  • Prema UN-ovim stručnjacima, prelazak na biljnu prehranu direktno pomaže u borbi protiv klimatskih promjena.
  • Studije su pokazale da se vegane diskriminira.
  • Pročitajte intervjue i članke vezano za 20 godina rada Udruge.
  • Dobili smo odgovor na našu prijavu vezano za pranje psa miniwashem.
  • Poslali smo zamolbu Gradu Zagrebu vezano za održavanje vatrometa za Novu Godinu.
  • Zahvalni smo svim članovima koji su uplatili članarinu <3. Odsad imaju popuste i u sljedećim restoranima i dućanima: BioROOT, Tvornica zdrave hrane i Veganko.
  • Poslali smo prijavu MUP-u vezano za kršenje zabrane prodaje i uporabe petardi.
  • Zahvaljujemo ugostiteljskim objektima s kojima smo sklopili suradnju u kampanji Vege izazov : bio&bio, Sana delikatese, Kraljevi restorani (Burger King), Arepera Maracay, Pusti otok, Summarum fitness i restoranima Oaza Joyful Kitchen, Br00m 44, Vegehop, Zrno bio bistro, Sve najbolje, VeganKO, Falafel etc., Green Point, Barcode Mitra, Simple Green by Jelena, Zeleni Vaal, Kokolach, Soul Food, BEG’S Plant Based, Kuća tete Ane i Smoothiekaša iz Zagreba, VEG Plant based meals i Kavana UpCafe iz Splita, Priroda&Društvo iz Rijeke, Vege Klub Chandra iz Karlovca, O.DA iz Šibenika, Urban & Veggie iz Dubrovnika i Urban Garden Juice & Smoothie Bar iz Opatije.

Pogledajte nove videe na našem youtube kanalu:


Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.