Animalist br. 228

„Spašavanje jednog psa neće promijeniti svijet, ali sigurno će se svijet tog psa promijeniti zauvijek.” – Karen Davison

Međunarodni dan biološke raznolikosti

Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti, koji se svake godine obilježava 22. svibnja, iznijeli smo neke od šokantnih podataka koji ukazuju da ono što jedemo ima direktnu povezanost sa sudbinom životinjskih vrsta. Uzgoj životinja zahtijeva ogromne resurse te oduzima ili zagađuje prostor prijeko potreban divljim životinjama.
Vrijeme je za Europu bez krzna!

Međunarodna koalicija Fur Free Alliance pokrenula je Europsku građansku inicijativu „Europa bez krzna”. U suradnji s raznim organizacijama za zaštitu životinja diljem Europe, uključujući i nas, na www.furfreealliance.com godinu dana prikupljat će se potpisi građana EU-a koji podržavaju potpunu zabranu uzgoja životinja radi krzna u Europskoj uniji. Stanite na pravu stranu povijesti i potpišite i vi.Zabranom koća do oporavka Jadrana

Pozvali smo građane da sudjeluju na javnom savjetovanju za „Prijedlog pravilnika o izdavanju Odobrenja za obavljanje gospodarskog ribolova na moru pridnenom povlačnom mrežom – koćom”. Zamolili smo sve da podrže hitnu i potpunu zabranu koćarenja u Jadranskome moru. Ujedno smo pokrenuli novu kampanju i web-stranicu www.zabranimo-koce.net o razornom djelovanju pridnenih koća u Jadranskom moru. Podršku smo dobili od raznih institucija i udruga te zahvaljujemo svima koji su ostavili svoj komentar.


Ispraznimo azil na Žarkovici!

Zajedno s Udrugom Pobjede i skloništem Prijatelji iz Čakovca intenzivno smo se angažirali kako bismo pomogli psima na Žarkovici koje treba spasiti. Situacija je alarmantna i zbog situacije u kojoj se nalaze kao i zbog rješenja veterinarske inspekcije koje možete pročitati i u kojoj se nalaže udomljavanje svih pasa u roku od 15 dana. Proširite vijest o web stranici www.adopt-zarkovica.eu i o 204 psa kojima hitno treba promijeniti sudbinu.


Uhvati, kastriraj i vrati: spas za ulične mačke

Povodom Međunarodnog dana kastracije slobodnoživućih mačaka, uputili smo dopis svim gradovima i općinama pozivajući ih na aktivnu provedbu programa „Uhvati-Kastriraj-Vrati”. U Hrvatskoj dosta gradova i općina provodi kastracije slobodnoživućih mačaka upravo po istoj metodi, a Grad Zagreb donio je gradsku odluku, pravilnik i poziv vezano za organiziranje hranilišta za slobodnoživuće mačke, no cjelokupna situacija je još daleko od dobre.


Dan biljnih burgera

Povodom Dana biljnih burgera organizirali smo štand na kojem smo prolaznicima nudili netom pečene biljne burgere na bazi proteina graška poslužene u ukusnom pecivu sa svježim dodatcima i umacima. Reakcije su bile zaista pozitivne i uvjereni smo da bi se velika promjena napravila kad bi svi probali biljni burger te saznali koliko je ukusan i koliko znatno manje štete čini zdravlju, okolišu i životinjama.Tehnologija proizvodnje mesa bez klaonica!

Pridružili smo se međunarodnoj građanskoj inicijativi kojoj je krajnji cilj prikupiti milijun potpisa da se u Europi počne više ulagati u spasonosnu tehnologiju proizvodnje mesa bez životinja. Saznajte zašto je nužno razvijati tehnologije biljnog i kultivirano mesa. Iznimno je bitno da svi ostave potpis i daju svoj glas na eci.ec.europa.eu. Više o tome pročitajte u našim člancima o kultiviranom mesu.Zaljubiti se u vege hranu na VegeSajmu!

Održao se 11. VegeSajam na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. Posjetitelje su dočekale promocije, degustacije, odlično vrijeme te šarolika i isključivo veganska ponuda pod sjenicama raznih izlagača, uz mnoštvo edukacije. Svi su mogli na licu mjesta pročitati s edukativnih panoa i čuti s mikrofona voditeljice Sare Mešin informacije o veganstvu na koji se svakim danom odlučuje sve više ljudi. Pogledajte fotografije odlične atmosfere VegeSajma.


Napuštene životinje ne padaju s neba!

Tarik Filipović je ovogodišnje je zaštitno lice kampanje „Obitelj na more, a pas na ulicu?!” kojom već 20. godinu zaredom educiramo o odgovornoj skrbi za pse i mačke. Pred objektivom fotografa Domagoja Kunića, koji je i sam udomio kujicu spašenu iz potresa, poznati glumac i televizijski voditelj pozirao je s Melindom i Smokijem, neodoljivim psima iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu. Porukom na vizualima: „Kastriraj, ne filozofiraj! Jer napuštene životinje ne padaju s neba.” ukazuje na važnost kastracije u sprječavanju napuštanja neželjenih štenaca i mačića.


Blic vijesti


Pročitajte zanimljive članke o biljnom i kultiviranom mesu:


Pogledajte novi video na našem youtube kanalu:


Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.