Animalist br. 231

„ Laž ne postaje istina, nepravda ne postaje pravda i zlo ne postaje dobro samo zato što je prihvaćeno od većine.” – Booker T. Washington

Kazne za fotografiranja s životinjama

Tijekom srpnja i kolovoza poslali smo Državnom inspektoratu prijave o dojavama da u središtu Zadra nepoznate osobe naplaćuju turistima fotografiranje s majmunom i sovama. Primili su odgovor nadležne veterinarske inspekcije u kojemu se navodi da je počiniteljima izrečena mjera zabrane izlaganja životinja te su podignuti optužni prijedlozi po kojima je Općinski sud u Zadru prekršiteljima izrekao propisane novčane kazne.


Održan 14. ZeGeVege festival

14. ZeGeVege festival se ove godine održao 23. i 24. rujna 2022. na Trgu bana Jelačića. Održivo življenje u srcu grada privuklo je veliki broj posjetitelja. Glavni zagrebački trg zašarenili smo na dva puna dana te ga ispunili primamljivim mirisima i bogatom i raznovrsnom ponudom izlagača veganske hrane i kozmetike koja nije testirana na životinjama, a sve u svrhu edukacije. Vjerujemo da su zanimljivi razgovori na pozornici te radinice za najmlađe dodatno zainteresirali mnoge za veganski način života. Pogledajte fotogaleriju ZeGeVege-a i pohvalite ga Gradu Zagrebu te zahvalite na dozvoli održavanja.


150 000 mrtvih zbog pohlepe

Nakon što je u jajima s farme Lukač pronađena salmonela te zbog najave da će ubiti čak 150 000 kokoši, komentirali smo njihove izjave o sumnjama da im podmeću konkurenti. Naglasili smo ironiju kako ne sumnjaju u moralnost zatočavanja svjesnih životinja u prenapučenom prostoru, ubijanje tek rođenih pilića i oduzimanje svih prirodnih potreba nevinim bićima. Štetu broje u milijunima, a ne u životima, koje bi i bez proboja salmonele prerano ugasili.


Mjesec slavlja ljubavi prema životinjama

Listopad je poznat kao mjesec u kojemu se slavi ljubav prema životinjama! Počinje Svjetskim danom vegetarijanstva, a zatim slijedi Svjetski dan životinja s farma, koji skreće pozornost na strahovitu patnju i smrt milijarda životinja s farma. Tijekom listopada potiče se razmišljanje o našem odnosu prema životinjama i navikama kojima utječemo na njihovu sudbinu. Stoga smo pozvali sve da potpišu građansku inicijativu „Okončajmo doba klaonica” kojoj je cilj prikupiti milijun potpisa da se u Europi počne ulagati u tehnologiju proizvodnje biljnog i kultiviranog mesa, odnosno mesa za koje ne stradavaju životinje i okoliš.


Međunarodni dan zaštite životinja

Ove godine imamo posebno dobar razlog za proslavu Međunarodnog dana zaštite životinja, koji se diljem svijeta obilježava 4. listopada. Naime, upravo je u tijeku osnivanje Povjerenstva za nadolazeće izmjene Zakona o zaštiti životinja. Na stranici www.boljizakon.net detaljno obrazlažemo prijedloge da se zakonskim izmjenama propišu: potpuna zabrana držanja pasa na lancu, uvođenje tzv. Pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce, zabrana držanja divljih životinja u privatnom zatočeništvu, potpuna zabrana životinja u cirkusima, uvođenje obavezne kastracije pasa i mačaka i druge izmjene.


Vege piknik

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana zaštite životinja, u organizaciji Grada Zagreba u subotu 8. 10. 2022., od 10 do 16 sati na jezeru Bundek, posjetitelji mogu očekivati zanimljiva veganska jela i proizvode iz šarolike ponude Vege piknika kao i posjetiti informativne štandove raznih udruga za zaštitu životinja s njihovim štićenicima koji traže dom. Najmlađe će posebno razveseliti veganske palačinke, kao i dječji kutak pun veselih štenaca, koje će dovesti Sklonište za nezbrinute životinje Dumovec.


Blic vijesti

 • Dali smo komentar o Peta-inoj novoj kampanji.
 • Pogledajte prilog o Bojanu i Ani – veganima maratoncima u emisiji Kod nas doma.
 • Poslali smo požurnicu Veterinarskoj inspekciji da provjeri jesu li svi uzgajivači članovi Hrvatskog kinološkog saveza registrirani pri Ministarstvu poljoprivrede.
 • Dali smo izjavu vezano za porast trenda napuštanja životinja radi povećanja životnih troškova.
 • Podsjetili smo općinu Ravna Gora da nam dostavi podatke za analizu provedbe Zakona o zaštiti životinja.
 • Poslali smo dopise svim JLS-ovima vezano za osiguranje proračunskih stavki za provedbu Zakona o zaštiti životinja u 2023. godini, prvenstveno kontrole mikročipiranja pasa i financiranja kastracije skrbničkih pasa i mačaka.
 • Komentirali smo slučaj ilegalne prodaje štenaca.
 • Dali smo izjavu vezano za Međunarodni dan zaštite životinja i osnivanje povjerenstva za Izmjene Zakona o zaštiti životinja.
 • Provjerite koje sve tvrtke nam doniraju kunu od svojeg proizvoda i na taj način pomažu našem radu.
 • Sudjelovali smo na Maršu za životinje u Beogradu.
 • Pridružite nam se sutra (8.10.2022.) na Vegepikniku na Bundeku povodom obilježavanja Međunarodno dana zaštite životinja.

Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.