Animalist br. 224

„Ako vam se ne sviđaju slike okrutnosti prema životinjama u klaonicama koje se objavljuju na društvenim mrežama, morate pomoći zaustaviti okrutnost, a ne slike. Trebalo bi vas smetati što se to događa, a ne što ste vi to vidjeli.” – Marie Sarantakis

Smanjite svoj ugljični Bigfoot otisak!

U kratkom animiranom filmu „Smanjite svoj ugljični Bigfoot otisak!” Igor Barberić, ambasador Vege izazova daje glas simpatičnom liku mitskog Bigfoota i poziva sve na veganstvo. Priča o Bigfootu je legenda, no borba protiv klimatskih promjena vrlo je realna i zastrašujuća. Jedenje veganske hrane umjesto životinjskih namirnica najbolji je način da svatko od nas smanji svoj ugljični otisak, a dobro je i za zdravlje i spašava životinje. Na Vege izazov može se prijaviti tijekom cijele godine putem www.veganopolis.net.


Dolce & Gabbana odbacuje životinjsko krzno!

Organizacija Fur Free Alliance i njezinih gotovo 50 članica diljem svijeta, među kojima smo i mi, objavila je odličnu vijest da talijanski luksuzni brend Dolce & Gabbana više neće koristiti životinjsko krzno ni u jednoj svojoj kolekciji! Hrvatska i deseci drugih država već zabranom uzgoja životinja za krzno štite kune, činčile i druge krznaše. Natrpavanje bolesnih životinja u nehigijenske uvjete na farmama krzna stvara i uvjete za stvaranje smrtonosnih bolesti poput COVID-19. Pozivamo sve da ne kupuju i ne nose proizvode koji sadrže krzno, kožu, perje i svilu, već da se okrenu sveprisutnim etičkim i ekološkim alternativama.


Dupla kuna za spas pasa i mačaka s Banovine

Pozivamo sve pojedince i tvrtke da se tijekom veljače 2022. priključe akciji „Dupla kuna za dupli spas” za pomoć životinjama s potresom pogođenom području. Cilj je prikupiti financijska sredstva za 1000 pasa i mačaka. Donacije se mogu uplatiti na račun broj HR9524020061500072860 (Prijatelji životinja, Mreža za zaštitu životinja), svrha uplate: Dupli spas. Termin kastracije potrebno je dogovoriti pozivom radnim danom od 9 do 16 sati na broj 095 4 254 254, a na isti broj mogu se javiti mještani koji mogu pomoći volonterski.


Paul McCartney poručio: ‘Come together’ za životinje

Bivši član legendarnih Beatlesa Paul McCartney javno je istupio za europsku građansku inicijativu „Spasite kozmetiku proizvedenu bez okrutnosti – obvežite se na Europu u kojoj nema ispitivanja na životinjama”. Inicijativu su pokrenuli međunarodna organizacija PETA i Dove, Body Shop i više od 100 organizacija za zaštitu životinja, među kojima smo i mi. Svaki potpis je važan da zauvijek iza sebe zatvorimo poglavlje sakaćenja, osljepljivanja, izgladnjivanja i psihičkog mučenja životinja zbog kozmetike.


Poznati se pridružili pomoći životinjama s Banovine

Matea Frajsberger, Zdenka Kovačiček, Marija Omaljev, Miraj Grbić, Mario Valentić i Dunja Vejzović samo su neke od poznatih osoba koje su se priključile akciji „Dupla kuna za dupli spas”. Zanimanje za besplatne kastracije je toliko veliko da telefon ne prestaje zvoniti pa bude više od 150 poziva dnevno te molimo za strpljenje. Kastracije se obavljaju u veterinarskim ambulantama u Sisku, Petrinji i Glini. Proširite informacije o načinu uplate donacija kako bi svi zajedno uspjeli postići zadani cilj.


Svjetski dan kastracije pasa i mačaka

Pozvali smo sve da udomljavaju pse i mačke umjesto da ih kupuju i da kastriraju svoje kućne ljubimce, ali i slobodnoživuće mačke, te da odgovornim ponašanjem pridonose dobrobiti i životinja i ljudi. Napomenuli da je važno da lokalne zajednice propišu kastraciju kao obavezni način kontrole razmnožavanja skrbničkih pasa i mačaka, uz evidentirane izuzetke, financiraju kastracije i potiču građane na kastraciju


Brutalno postupanje sa životinjama u klaonicama!

Slovenska udruga AETP (Animal Enterprise Transparency Project) u javnost je lansirala snimke koje otkrivaju stravično maltretiranje svinja na farmi Ljutomerčan, a nekoliko mjeseci kasnije objavila je i tajne snimke iz mariborske klaonice Košaki, zabilježene 2020. godine. Podsjetili smo da ne postoji humano klanje. Svi koji su zgroženi ovim potresnim snimkama trebali bi razmisliti o svojom prehrambenim navikama i iskušati vegansku prehranu, koja je dobra za sve.


Blic vijesti

 • Poslali smo molbu trgovinama da ne prodaju pirotehniku.
 • Zamolili smo Grad Zagreb za otkaz vatrometa tijekom Nove godine kako bi se čuvao okoliš i životinje, uštedio novac i ne ponovio se opasan incidendent poput onog prošle godine.
 • Poslali smo molbu Gradu Zagrebu da se zaposli još veterinara u ambulanti u Dumovcu jer se na termin za kastraciju slobodnoživućih mačaka čeka po više mjeseci.
 • Zatražili smo od Državnog inspektorata da provjere jesu li svi članovi Hrvatskog kinološkog saveza ujedno registrirani pri Ministarstvu poljoprivrede.
 • Poslali smo brošure Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka i svim veterinarskim ispektorima.
 • Dali smo izjavu vezano za uklanjanje gnijezda vrana u Zagrebu.
 • Reagirali smo povodom slučaja preudomljavanja kujice Kike od bivše predsjednice Grabar – Kitarović.
 • Komentirali smo nedavan slučaj ponovnog trovanja mačaka u gradu Rovinj.
 • Uz pomoć brojnih ugostitelja i tvrtki nagradili smo mnoge od prijavljenih na Vege izazov!
 • Naši članovi koji su uplatili članarinu za 2022. Odsad imaju pogodnosti i u sljedećim objektima: Oaza Joyful Place dvorana, The Old Lock Up Escape Rooms, Burger King, Hotel Kaj.
 • Održali smo sastanak u Ministarstvu poljoprivrede kao i u Državnom inspektoratu vezano za nastavak projekta kastracije pasa u romskim naseljima Međimurske županije i nužnosti vršenja detaljne kontrole od strane veterinarske inspekcije te drugih tema vezanih za zaštitu životinja.
 • Danas i sutra održava se radionica kuhanja Nikoline Plenar Jeličić, prijaviti se možete na mail megita.vegan@gmail.com

Pogledajte nove videe na našem youtube kanalu:


Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.