Animalist br. 234

Ne treba čekati da nas na promjenu prehrane natjeraju nestašica hrane i vode te neimaština, već suosjećanje i razum! Neka budućnost prehrane bude već sada usađena u vašu novogodišnju odluku – izaberite veganstvo.

Brojni gradovi odustali od vatrometa

Više od 20 hrvatskih gradova neće imati vatromet u vlastitoj organizaciji, a mnogi od njih zamijenit će ga ekološkim i atraktivnim svjetlosnim senzacijama. Među njima su Labin, Rovinj, Čazma, Opatija, Samobor, Rijeka, Pula, Zabok, Sukošan, Lovran, Gornja Stubica, Duga Resa, Oroslavje, Varaždin, Osijek, Poreč i mnogi drugi! Tu su odluku donijeli nakon našeg apela da se zaštite životinje i okoliš od negativnih posljedica vatrometa. Pohvalili smo sve koji su odbacili vatromet za sigurnost ljudi, životinja i okoliša, kao i trgovine bez pirotehnike.


Grad Zagreb bez vatrometa!

Iz Grada Zagreba u zadnji tren odustali su od organizacije novogodišnjeg vatrometa. Umjesto toga, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu sugrađani će u novu godinu ući uz šarene konfete, vizualne efekte, te bogati glazbeni program. “Iako smo još prošli tjedan komunicirali da idemo s novogodišnjim vatrometom jer je on već bio ugovoren, ipak smo ovaj tjedan uspjeli pronaći drugo rješenje.”, izjavili su u svojemu priopćenju. Zahvalimo smo Gradu Zagrebu, a slobodno im zahvalite i sami.


Lanac nije za psa, a tigar nije za dvorište!

Dok podvlačimo crtu na sve postignuto u ovoj godini, ne prestajemo ni na koncu 2022. intenzivno lobirati za zaštitu životinja! Na ulicama Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita postavili smo uistinu dojmljive plakate. Porukama: „Lanac nije za psa. Držanje pasa na lancu treba zabraniti.”; „Majmun nije za stan. Egzotične životinje su za egzotične šume.”; „Tigar nije za dvorište. Divlje životinje pripadaju divljini.” saželi smo svoje prijedloge za izmjene Zakona o zaštiti životinja.


Ne želimo mrtve životinje, ratno stanje i zagađen okoliš!

Od 27. 12. do 1. 1. dopušteno je korištenje pirotehnike, osim petardi i redenika kategorija F2 i F3, čija je nabava i uporaba potpuno zabranjena! Zamolili smo građane da ne koriste niti dozvoljenu pirotehniku, jer je sva pirotehnika opasna, uznemiruje ljude i životinje, zagađuje zrak i stvara smeće po ulicama. Pozovite i vi sve da pozivom na 112 ili na broj lokalne policijske postaje prijave one koji i dalje koriste petarde i redenike. Prijavom mogu spasiti živote.


Suosjećanje kao najljepši blagdanski dar

Podsjetili smo da je najbolji dar koji možemo pokloniti sebi i drugima onaj bez cijene, a to je suosjećanje. Za blagdanske dane pozvali smo sve da ih uistinu provedu u miru i blagostanju, bez ubijenih životinja na blagdanskim stolovima i bez kupnje životinja. Uputili smo sve i na činjenicu da životinje nisu darovi za pod bor jer zahtijevaju dugogodišnju odgovornu skrb i svakodnevnu brigu i predanost. Stoga suživot s njima mora biti rezultat promišljene odluke cijele obitelji, a ne nametnut i neželjen poklon.


Sabor izglasao Zakon o zdravlju životinja

Saborski zastupnici su izglasali Zakon o zdravlju životinja. Pozitivna novost iz Zakona odnosi se na obavezu označavanja pasa mikročipom „prije premještanja u svrhu promjene vlasništva”. To znači da svako štene, neovisno udomljava li se ili prodaje, mora prije toga biti mikročipirano i od početka se mogu pratiti njegovi skrbnici.
To je iznimno važno zato što svaki neoznačeni pas prije ili kasnije može završiti na ulici i onda je nemoguće pronaći njegova skrbnika.


Iživljavanje u klaonicama za koje ne žele da se vidi

Slovenska udruga AETP prošle godine u javnost je lansirala snimke koje otkrivaju stravično maltretiranje životinja u Mariborskoj klaonici Košaki. Nove snimke pokazuju da zloglasna klaonica Košaki nije rijedak primjer već rutinska praksa. U klaonici Rače koja je izgrađena prema suvremenim europskim smjernicama, snimke pokazuju da radnici redovito zlostavljaju životinje palicama i udarcima, a omamljivanje životinja prije klanja je manjkavo ili se uopće ne provodi. Molimo vas da širite vijest o tome da humano klanje ne postoji i pozovite sve da ne jedu životinje.


Blic vijesti


Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.