Animalist br. 230

„Život je život – bilo mačji, pseći ili ljudski. Nema razlike između života mačke i čovjeka. Ideja različitosti je ljudski koncept koji ide u njegovu korist.” – Sri Aurobindo

Za kozmetiku bez pokusa na životinjama

Pozvali smo na potpisivanje građanske inicijative za Europu bez pokusa na životinjama zbog kozmetike i zahvaljujući svima vama uspjeli pomoći desetcima milijuna životinja koje još uvijek pate radi kozmetičkih proizvoda ili njihovih sastojaka odnosno skupljeno je preko milijun potrebnih potpisa kako bi se krenulo u proceduru zakonske izmjene.
Guštaj i ti na 14. ZeGeVegeu

Najavili smo 14. po redu ZeGeVege festival održivog življenja koji će se održati u petak 23. i subotu 24. rujna 2022. na Trgu bana Jelačića. Uz bogat edukativni i zabavni program, i ove godine glavni zagrebački trg dva puna dana mamit će prolaznike raznovrsnom ponudom izlagača isključivo biljne zdrave hrane, ekoproizvoda i kozmetike koja nije testirana na životinjama. Pozivamo i volontere da nam se te dane priključe i pomognu s organizacijom.


Na lancu umiru od toplotnog udara

Izradili smo novu web-stranicu www.boljizakon.net gdje smo detaljno obrazložili prijedloge da se zakonskim izmjenama propišu potpuna zabrana držanja pasa na lancu, uvođenje tzv. Pozitivne liste, zabrana držanja divljih životinja u privatnom zatočeništvu, potpuna zabrana životinja u cirkusima, uvođenje obavezne kastracije pasa i mačaka i druge izmjene. Podsjetili smo kako bešćutni pojedinci vežu pse na lanac kako bi “čuvali” polje i ostavljaju ih da trpe nesnosne vrućine.


Peticija za zabranu pridnenih koća

Iako su nas na javnoj raspravi vezano za korištenje koća podržali brojni građani gdje smo tražili hitnu i potpunu zabranu koćarenja u Jadranskom moru, Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je produžiti rok važenja Odobrenja čak do 1. ožujka 2024. godine i time osudilo Jadransko more na nastavak uništenja morskog dna i istrebljenja morskih životinja. Stoga smo pokrenuli na www.zabranimo-koce.net da ukinemo ovu okrutnu i razornu ribolovnu metodu koja iza sebe ostavlja pustoš i ogromnu štetu.


Biljno mlijeko okusa kao kravlje

Povodom Svjetskog dana biljnih mlijeka koji se obilježava 22. kolovoza organizirali smo dijeljenje besplatnih kava s raznim vrstama biljnog mlijeka na Trgu bana Jelačića. Predstavili smo i novo punomasno biljno mlijeko okusa kao kravljeg, a prolaznici su mogli saznati o velikim prednostima biljnih mlijeka s prigodnih vizuala.
Na duge staze biraju veganstvo

Sportaši Bojan Kuljić, Ana Štefulj i Igor Drašković pozvali su na 14. ZeGeVege festival održivog življenja putem najavnih plakata kampanje. Sloganom „Na duge staze biramo veganstvo”, naglašavaju da su jednako uporni i ustrajni i u veganstvu i u trčanju te pozvali sve da se dolaskom na ZeGeVege uvjere da je veganska hrana ultrahrana za ultraizdržljivost. Naglasili su da bi se svi trebali odlučiti na takvu prehranu, zbog sebe i životinja, ali i dok nas nisu prestigle klimatske promjene.


Zaustavimo specizam

Povodom Svjetskog dana za ukidanje specizma prošetali smo središtem Zagreba s transparentom na kojemu je bila istaknuta poruka „Birajmo hranu koja nije imala oči”. Specizam je diskriminacija na osnovi vrste kojoj se može pružiti otpor suosjećajnim načinom života i veganstvom. Kao što naše društvo želi okončati seksizam i rasizam, na isti način treba djelovati i prema specizmu.Međunarodni dan pasa

Obilježili smo Međunarodni dan pasa s ciljem podizanja svijesti o nužnosti poboljšanja brige za pse. Pozvali smo gradove i općine da taj dan obilježe provedbom kontrole mikročipiranja pasa obilaskom svih kućanstva, što im je jedna od zakonskih obveza, te financiranjem kastracija skrbničkih pasa. Također smo podsjetili sve da udomljuju pse, umjesto da ih kupuju te da o njima odgovorno brinu.Blic vijesti

  • Poslali smo dopis Gradu Dubrovniku vezano za nužnu hitnu provedbu Zakona o zaštiti životinja.
  • Dali smo intervju vezano za kultivirano meso i budućnost prehrane. Potpiši i ti peticiju za svijet bez klaonica.
  • Poslali smo prijavu za držanje ptica u svrhu ukrašavanja kafića te požurnicu za naplaćivanje fotografiranja majmuna i sova u Zadru.
  • Sudjelovali smo na Veganmaniji u Ljubljani i Beču.
  • Poslali smo dopis novom ministru financija vezano za novi Pravilnik o uzgojima i oporezivanje trgovine kućnim ljubimcima.
  • Došla je odgoda roka do kada psi sa Žarkovice moraju biti premješteni i udomljeni. Pomozite im šeranjem priča sa web stranice adopt-zarkovica.eu.
  • Sudjelovali smo na sastanku s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede na temu zabrane pridnenih koća.
  • Dali smo izjavu o sigurnosti hrane, pesticidima, hormonima i antibioticima u mesu, mlijeku i jajima te prednostima biljne prehrane; kako za okoliš, tako i za ljudsko zdravlje.
  • Kroz kampanju Dupla kuna za dupli spas dosad je kastrirano više od 800 pasa i mačaka u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Pogledajte nove videe na našem youtube kanalu:


Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.