Animalist br. 233

„Ribe imaju impresivno dobro razvijeno dugoročno pamćenje, vještine rješavanja problema i sofisticirane socijalne strukture.”

Krv nije moda

Uz pomoć agencije Kontra kroz kampanju „Krv nije moda” pozvali smo sve da na www.krvnijemoda.eu potpišu Europsku građansku za zabranu uzgoja životinja za krzno u EU. Životinje uzgajane za krzno cijeli život provedu zatočene u skučenim žičanim kavezima, zatrpane prljavštinom i izmetom te su neprestano izložene ekstremnim vremenskim uvjetima, stresu i kanibalizmu. Na kraju bivaju ubijene na najgore moguće načine. Proširi peticiju i spriječi njihovu patnju!


Zaštita životinja kasni više od 15 godina

Uputili smo dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u kojem molimo da se riješi problem manjka djelatnika za zaštitu životinja u Ministarstvu poljoprivrede. Predložili smo i osnivanje Sektora za zaštitu životinja. Od osam povjerenstava za pravilnike koji trebaju regulirati zaštitu životinja niti jedno nije počelo s radom. Nije počelo s radom ni Povjerenstvo za zaštitu životinja iako je propisano još Zakonom o zaštiti životinja iz 2006. godine, dakle, prije 16 godina!


Suosjećajna alternativa kolinju

Iz godine u godinu u ovo vrijeme po seoskim dvorištima ponavljaju isti prizori – čuju se nesnosni prestravljeni krikovi, na travi se vide tragovi opiranja nesretnih životinja, a lokve krvi otapaju smrznuto tlo. Kolinje nije simpatična tradicija, već najgore nasilje i zlostavljanje inteligentnih i osjećajnih životinja. Smatramo da u 21. stoljeću nema mjesta tradicijama koje počivaju na klanju već da trebaju evoluirati u običaje koja će se temeljiti na suosjećanju. Možeš pomoći potpisivanjem ove PETICIJE.


Besplatno kastrirano više od 1000 životinja

Javili smo da je kujica Aleksandra tisućita životinja koja je kastrirana od veljače do danas kroz projekt besplatne kastracije pasa i mačaka na potresom pogođenim područjima. Ovaj projekt pokazuje koliko je kastracija važna. Gradovi i opčine trebaju aktivno raditi na financiranju kastracija skrbničkih pasa i mačaka. Predlažemo da izmjenama zakona regulira obavezna kastracija uz evidentirane izuzetke kako kako bi se spriječila patnja i smrt, o čemu možete saznati više na www.boljizakon.net.


Potrebna jača kontrola prodaje i korištenja petardi

Poslali smo dopis ministru unutarnjih poslova i svim policijskim upravama u kojem smo apelirali da policija tijekom prosinca pojača kontrole zabrane prodaje i korištenja petardi, na način da se oforme dodatne policijske patrole. Uporaba petardi potpuno je zabranjena tijekom cijele godine uključujući povode kao što su sportska natjecanja. S obzirom na to da se zna kada se održavaju utakmicei pomogla bi upozorenja policije kako bi se proslave sportskih uspjeha odvijale bez korištenja pirotehničkih sredstava.


Međunarodni dan prava životinja

Na zagrebačkome Trgu bana Jelačića, obilježili smo Međunarodni dan prava životinja dojmnljivim performansom te skrenuli pozornost na činjenicu da sve životinje pa tako i ribe zaslužuju obzir i suosjećanje, kao i život bez iskorištavanja. Ujedno smo dali jasne poruke za nužnost zabrane pridnenih koća te pozivamo sve da prošire peticiju za njihovu zabranu koja se nalazti na www.zabranimo-koce.net. Pogledajte video i fotografije sa performansa.


Proslava Nove godine bez vatrometa

Podsjetili smo da novogodišnji vatromet nije niti nužan niti nezamjenjiv način proslave i pozvali sve gradove i općine da budu dio pozitivnih promjena i obilježe Novu godinu na ekološki osviješten i moderan način. Čazma, Rovinj, Labin i Opatija su se odazvali ovoj akciji na čemu im zahvaljujemo. Pozivamo sve građane da ne kupuju i ne koriste nikakvu pirotehniku pa tako ni vatromete kako bi što manje štetili okolišu i životinjama.Osnovali smo društveno poduzeće!

S velikim ponosom i veseljem javljamo o otvorenju vlastite web-trgovine www.shop.prijatelji-zivotinja.hr, našeg društvenog poduzeća kojeg smo osnovali s ciljem podrške neprofitnom radu Udruge. Sva prikupljena sredstva idu na kampanje, akcije i rad udruge za prava i zaštitu životinja, o čemu više možete saznati ovdje.
Blic vijesti

  • Dobili smo odgovor veterinarske inspekcije vezano za nadzor općine Župa dubrovačka i općine Draž vezan za neprovedbu zakonske odredbe ubrinjavanja napuštenih životinja.
  • Moj gruntek i Pepito pridružili su se tvrtkama koje daju popuste našim članovima. Postanite i tii ponosni član Prijatelja životinja.
  • Reagirali smo na objavu fotografije mrtvoga vuka, kojega je netko objesio ispod table na ulazu u mjesto Unešić i osudli ovaj barbarizam.
  • Obilježili smo Svjetski dan kućnih ljubimaca i pozvali na udomljavanje onih koje u skloništima još čekaju na svoj zauvijek dom.
  • Organizirali smo druženje volontera uz razgovor o štetnosti ribarskih mreža koje ubijaju i kad su odbačene u moru. Bilo je i fine veganske hrane za sve prisutne. Pogledajte kako nam je bilo.
  • Pomogli smo s prijevozom dviju kozica do utočišta Sunčani bregec!
  • Zahvalili smo Croatia osiguranju na donaciji kasko osiguranja za našu Daciju koja prenosi donacije, prevozi volontere na akcije u i izvan Hrvatske te prati mnoge životinjice u bolji život!
  • Komentirali smo rad nadležnih institucija u vezi zlostavljanja i zanemarivanja životinja.
  • Sudjelovali smo na sastanku s veterinarskom inspekcijom pri Državnom inspektoratu vezano za niz prijava koje se odnose na kršenje propisa iz područja zaštite životinja i prošli niz važnih tema.
  • Večernji štand s video projekcijom održava se i dalje. Pozivamo sve koji žele i mogu pomoći da se jave za volontiranje. Održava se srijedom kod zagrebačkog glavnog željezničkog kolodvora.

Pogledajte novi video na našem youtube kanalu:


Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.