AnimaList newsletter specijal 2022.

U posebnom izdanju AnimaLista predstavljamo godišnji pregled naših aktivnosti i postignuća u 2022. godini.

Velike kampanje

Europa bez testiranja na životinjama

Ove godine priključili smo se velikoj europskoj građanskoj inicijativi (ECI) „Spasite kozmetiku proizvedenu bez okrutnosti – obvežite se na Europu u kojoj nema ispitivanja na životinjama”. Prikupljanje potpisa započelo je 31. kolovoza 2021., a cilj je bio prikupiti milijun potpisa građana EU-u. Inicijativu je podržao Paul McCartney i ukazao kako u laboratorijima diljem Europe više od 10 milijuna životinja svake godine izgubi život na užasan način radi nepotrebnih testiranja kozmetičkih preparata. Cilj je postignut početkom kolovoza 2022. godine te će Europska komisija morati predložiti novi propis kojim će osigurati zabranu okrutnih pokusa.

Bolja zakonska zaštita životinja

U travnju 2022. poslali smo zahtjev Ministarstvu poljoprivrede da se čim prije osnuje Povjerenstvo za izmjene Zakona o zaštiti životinja, što su naposljetku obećali nakon javne rasprave o Prijedlogu plana zakonodavnih aktivnosti za 2023. godinu. U sklopu kampanje izradili smo web-stranicu www.boljizakon.net da pobliže objasnimo što očekujemo od novog Zakona. Osim što želimo zabraniti držanje pasa na lancu i uvesti Pozitivnu listu, smatramo nužnim zabraniti držanje velikih mačaka i drugih divljih životinja u privatnom zatočeništvu, nastupanje životinja u cirkusima te uvesti obaveznu kastraciju pasa i mačaka. Također, izradili smo plakate kako bismo čim više podigli vidljivost te problematike i nužnosti rješavanja manjkavosti Zakona.

Besplatne kastracije na Banovini

Zbog velikog interesa za projekt besplatne kastracije pasa i mačaka na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije, prošle godine pokrenuli smo kampanju „Dupla kuna za dupli spas”. Cilj je bio udvostručiti velikodušnu donaciju tvrtke Astra poslovni inženjering i prikupiti dodatnih 150 000 kuna za kastraciju 1000 pasa i mačaka. Brojne poznate osobe priključile su se akciji i pozvale na kastraciju pasa i mačaka i na donaciju. Sredstva su uspješno prikupljena te je do kraja studenoga 2022. kastrirano više od 1000 životinja.  Zahvalili smo i mnogim volonterima koji su uložili golem trud kako bi uhvatili i kastrirali mačke da spriječe patnju te naglasili važnost edukacije što se tiče kontrole razmnožavanja životinja.

Zabranimo koće

Pozvali smo na sudjelovanje u javnoj raspravi za „Prijedlog pravilnika o izdavanju Odobrenja za obavljanje gospodarskog ribolova na moru pridnenom povlačnom mrežom – koćom”. Na raspravi smo ostavili komentar u kojem detaljno obrazlažemo zašto su i koliko pridnene koće štetne za bioraznolikost i okoliš. Kako bismo podigli svijest o tome, pokrenuli smo kampanju i web-stranicu www.zabranimo-koce.net s ciljem informiranja o njihovu razornom djelovanju na Jadransko more i s ciljem njihove potpune zabrane. Dosad smo prikupili oko 3 000 potpisa za njihovu zabranu. Usto smo obilježili Svjetski dan za okončanje ribolova te smo povodom Međunarodnog dana prava životinja organizirali performans kojim smo skrenuli pozornost na to da i ribe imaju prava.

Europa bez klaonica

2022. godine pokrenuta je europska građanska inicijativa za ulaganje u inovativni razvoj proizvodnje hrane kojoj smo se i mi priključili. Cilj je do lipnja 2023. prikupiti milijun potpisa da se u Europi počne ulagati u spasonosnu tehnologiju proizvodnje mesa bez životinja. Najmanje sedam država članica treba prijeći zadani prag da bi se ovaj prijedlog iznio pred Europsku komisiju. Prikupljanje potpisa još traje, a peticija se nalazi OVDJE. O zdravstvenim blagodatima biljnog i kultiviranog mesa, kako ono može pomoći našem planetu i što o njemu kažu kardiolozi, možete pročitati ovdje.

Krv nije moda

Priključili smo se velikoj građanskoj inicijativi „Europa bez krzna” za zabranu uzgoja životinja radi krzna u EU-u. U sklopu kampanje izradili smo web-stranicu „Krv nije moda” na kojoj se mogu doznati zastrašujući podaci o broju ubijenih životinja radi krzna i o njihovoj patnji. Ove godine Latvija, Malta i Irska priključile su se državama koje su zabranile uzgoj životinja radi krzna, a Dolce & Gabbana objavili su da odbacuju životinjsko krzno u svojim kolekcijama. Prikupljanje potpisa traje do lipnja 2023. godine.

Zaobiđi zoo

Nastavili smo s našom kampanjom „Zaobiđi zoo”. Upozorili smo da gradovi troše milijune na iskorištavanje životinja u zoo-vrtovima. Mnogi nisu svjesni da je ljudima zoo kratka zabava, ali životinjama patnja do smrti te smo pozvali na edukaciju javnosti o realnosti zooloških vrtova. Zašto je i kako potrebno transformirati zoološke vrtove, objasnili smo u novom članku.Odgovorno skrbništvo

Sve o kastraciji

Putem projekta povoljnijih kastracija i prošle godine obavljen je zavidan broj kastracija pasa i mačaka, čak njih 728. Budući da se u Skloništu za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu obavlja mnogo kastracija, pa se na nju treba čekati i mjesecima, poslali smo Prijedlog za poboljšanje provedbe Zakona o zaštiti životinja Gradu Zagrebu i zamolili da se u Dumovcu oformi dodatan tim za kastracije napuštenih pasa i slobodnoživućih mačaka.

Napuštene životinje ne padaju s neba

Obilježili smo Svjetski dan kastracije pasa i mačaka, a u svibnju smo obilježili i mjesec kastracije pasa i mačaka. Tim povodom, dogovorili smo s više od 100 veterinarskih stanica povoljnije cijene kastracija tijekom svibnja. Pozvali smo JLS-ove da obilježe Međunarodni dan kastracije slobodnoživućih mačaka, a kastracija je bila i glavna tema naše dugogodišnje kampanje „Obitelj na more, pas na ulicu?!” Zaštitno lice kampanje bio je Tarik Filipović, koji je s plakata poručio da napuštene životinje ne padaju s neba.

Ostale aktivnosti

 • Početkom godine izvijestili smo da je veterinarska inspekcija ponovno krenula u kontrolu u romskim naseljima radi uspostavljanja kontrole razmnožavanja pasa. Cilj je da se svi psi kastriraju, mikročipiraju, cijepe pa da se nakon toga vrate u naselja ili smjeste u sklonište radi liječenja i udomljavanja. Veterinarska inspekcija najavila je da će i u drugim romskim naseljima učiniti sve da se navedeno i dogodi do zadnjeg psa.
 • Reagirali smo na slučaj nelegalne trgovine kućnim ljubimcima i upozorili da uzgoj životinja značajno pridonosi broju napuštenih životinja.
 • Krajem godine još jednom pozvali smo na suosjećajne blagdane te da se životinje ne kupuju za pod bor, nego da ih se udomi ako se za njih ima uvjeta.

Sve o legislativi

Novi zakoni i pravilnici

 • Nakon pet godina čekanja, stupio je na snagu novi Pravilnik o uzgoju kućnih ljubimaca. Njime se propisalo da se svi uzgajivači moraju registrirati, iako ne prodaju, nego navodno poklanjanju životinje.
 • Izvijestili smo i da je Sabor izglasao Zakon o zdravlju životinja – najveća pozitivna novost je obaveza označavanja pasa mikročipom „prije premještanja u svrhu promjene vlasništva”.
 • Sudjelovali smo na Javnoj raspravi o Prijedlogu pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži te predložili zabranu vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje. Gradu Dubrovniku poslali smo dopis vezano za provedbu Zakona o zaštiti životinja i podsjetili ih na bitne korake koje moraju poduzeti kako bi mogli izvršavati svoje zakonske obaveze.
 • Na kraju godine upozorili smo da zaštita životinja kasni više od 15 godina zbog manjka ljudi te poslali dopis Vladi da povećaju broj zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede na području zaštite životinja.

Veganstvo

Veganuary

Kao i obično, siječanj smo započeli s pozivom na Veganuary i naš Vege izazov. Imali smo i nagradnu igru i slučajnim odabirom najsretnije nagradili besplatnim ručkom u nekom od restorana koji su sudjelovali u našoj kampanji. Ambasador hrvatske verzije Veganuaryja, Igor Barberić, dao je glas glavnom liku u kratkom animiranom filmu i pozvao na prelazak na biljnu prehranu.


Veganski obroci u menzama

U svibnju smo postavili štand ispred restorana zagrebačkog Studentskog centra gdje su studenti imali priliku degustirati zdrava veganska jela i potpisati peticiju za uvođenje veganskih obroka u javne institucije u Republici Hrvatskoj. Zamolili smo Povjerenstvo koje će raditi na novom Pravilniku o studentskoj prehrani da uključi i predstavnike naše udruge u njegov rad.


Veganstvo i zdravlje

Javili smo o najnovijem istraživanju koje je potvrdilo da biljna prehrana pozitivno djeluje na naš imunosni sustav te da vegani imaju 73 posto manju šansu za teži oblik bolesti COVID-19. Za Uskrs smo poručili da se može proslaviti na tradicionalan način veganskom hranom, a u ljetnim mjesecima objavili smo nekoliko recepata laganih ljetnih jela za spas od vrućina. Pisali smo i o učestaloj diskriminacija vegana i podsjetili bolnice da su dužne omogućiti veganske obroke.

Vege piknik

Pozvali smo na obilježavanje Međunarodnog dana zaštite životinja povodom kojega smo, u suradnji s Gradom Zagrebom organizirali Vege piknik. U listopadu se, osim toga dana, obilježava i Svjetski dan vegetarijanstva, kao i Svjetski dan životinja s farma. Stoga smo poručili onima koji vole životinje i ne žele sudjelovati u njihovu mučenju i ubijanju da se odluče za bezmesnu prehranu i time učine značajnu pozitivnu promjenu za cijeli planet.

VegeSajam

Organizirali smo 11. po redu VegeSajam na kojemu smo ponudili odličnu hranu i ostale veganske proizvode. Osim toga, prolaznici su mogli poslušati edukativne intervjue i saznati sve što ih zanima o veganstvu. Fotogaleriju VegeSajma pogledajte ovdje.
Održan 14. ZeGeVege

14. po redu ZeGeVege festival održivog življenja održao se u 23. i 24. rujna 2022. Bojan Kuljić, Ana Štefulj i Igor Drašković poručili su na plakatima poručili da na „duge staze biraju veganstvo” i objasnili kako im je ono pomoglo u njihovim sportskim uspjesima. Pozvali smo sve da i te godine prošetaju ZeGeVegeom, upiju poruke suosjećanja i probaju isključivo biljnu hranu i proizvode dok uz edukativni program slušaju inspirativne razgovore s pozornice i sudjeluju u kreativnim radionicama. Festival je prošao odlično i svi su otišli punih želuca. Kako nam je bilo, pogledajte ovdje.

Obilježavanje bitnih datuma uz slastice

 • Povodom Svjetskog dana bez mesa poručili smo da umjesto životinja jedemo žitarice budući da je industrija mesa i mlijeka jedan od glavnih uzroka krize, kao i klimatskih promjena.
 • Za Dan biljnih burgera i Dan biljnih mlijeka spomenuli smo prednosti koje biljni burgeri i biljna mlijeka imaju za zdravlje i okoliš te smo organizirali degustacije tih proizvoda za zainteresirane prolaznike.
 • Kao i prošle dvije godine, za Svjetski dana veganstva smo postavili veganske zastave diljem Hrvatske te organizirali informativni štand na kojem se djelila veganska hrana. Ove se godine više od 100 zastava vijorilo u 10 gradova i jačalo veganski pokret i pridonosilo dizanju ekološke osviještenosti gradova i kao i njihovu turističkom predstavljanju.

Klima i ekologija

 • Podsjetili smo javnost da je 2021. godine Hrvatski sabor donio tzv. „Niskougljičnu strategiju”, za ublažavanje klimatskih promjena u kojoj se navodi važnost mjera kojima bi se poticala veća potrošnja namirnica biljnog podrijetla. Međutim, od donošenja “Niskougljične strategije” vezano za te točke nije se učinilo gotovo ništa. Stoga smo poslali dopis svim JLS-ovima o utjecaju gradova i županija na zaustavljanje klimatskih promjena.
 • Povodom Dana planeta Zemlje, na informativnom štandu nudili smo jela i kolače s niskim ugljičnim otiskom i pričali o važnosti očuvanja našeg planeta.
 • Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti, pozvali smo sve da se zauzmu za opstanak životinjskih vrsta kojima prijeti izumiranje.
 • U sklopu konferencije „Zelenim razvojem protiv klimatske krize”, Ari Ben Dror iz izraelskog The Good Food Instituta istaknuo je veliki utjecaj mesa na klimatske promjene o čemu smo izvijestili medije. Pisali smo da, prema UN-ovim stručnjacima, prelazak na biljnu prehranu izravno pomaže u borbi protiv klimatskih promjena.
 • Također, sudjelovali smo na Klimatskom maršu koji je organiziran s ciljem podizanja svijesti o rastućoj klimatskoj krizi.

Prijave inspekcijama

Poslane prijave

Poslali smo 33 prijave Državnom inspektoratu, među ostalima i prijavu skloništa Slavonski Brod. U više navrata pisali smo i o slučaju bolesnog psa Nera koji je, nakon višegodišnjeg mučenja na lancu, morao biti usmrćen. Osim toga, poslali smo 27 prijava komunalnim redarima i osam prijava policiji, poput prijave trgovina pirotehnike koje su kršile zabranu prodaje petardi. Ostale prijave možete vidjeti ovdje.


Neetičnost postupanja prema životinjama

Pisali smo o neetičnosti našeg postupanja prema životinjama nakon vijesti o transplantaciji svinjskog srca čovjeku. Naveli smo koliko je nemoralna činjenica da ih jedemo, radi čega potom obolijevamo, a zatim ih ubijamo da im uzimamo srca kako bismo se spasili. Organizirali smo i akciju degustacije psećeg” mesa te naglasili da ako ne jedemo pse, ne bismo trebali ni druge životinje.


Farme i kolinja

Još jedan primjer neljudskog postupanja prema životinjama na koji smo reagirali je slučaj ubijanja 150 000 kokoši s farme Lukač gdje je pronađena salmonela u jajima. U studenome smo podsjetili javnost da kolinje nije simpatična tradicija, već najgore nasilje i zlostavljanje inteligentnih i osjećajnih životinja.Ostale aktivnosti

Pomoć ljudima i životinjama iz Ukrajine

Nakon izbijanja rata u Ukrajini, pozvali smo sve koji imaju uvjete da pomognu pružanjem smještaja izbjeglicama s životinjama. Izradili smo detaljnu prijavnicu za ljude koji mogu i žele pomoći pružanjem smještaja, a sve prikupljene podatke proslijedili smo civilnoj zaštiti kako bi se svima kojima treba pomoć u što kraćem roku ona i pružila. Također, na našim web-stranicama redovito smo objavljivali informacije na ukrajinskom kako bi svi mogli biti informirani na vrijeme.

Pomoć psima na Žarkovici

Kada su u svibnju 2022. godine u javnost isplivale informacije o užasnim uvjetima u kojima žive psi u neregistriranom azilu na Žarkovici, aktivno smo se uključili u akciju njihova spašavanja. Podsjetili smo Grad Dubrovnik da velika odgovornost leži na njima jer više od dva desetljeća pričaju o izgradnji azila, no do danas nije ništa riješeno. Veterinarska inspekcija dala je rok od 15 dana da se svi psi udome, no kako je tamo bilo više od 200 pasa, mnogi od njih ozbiljno bolesni, produljila je rok dok se ne udome ili se ne pronađe privremeni smještaj za sve. Kako bismo što više pomogli, zajedno s osječkom Udrugom Pobjede i skloništem Prijatelji iz Čakovca pokrenuli smo projekt Adopt Žarkovica Dogs kako bi se svim psima osiguralo liječenje i udomljavanje. U tu svrhu napravljena je i web-stranica adopt-zarkovica.eu gdje se mogu vidjeti svi psi koji su udomljeni ili još traže svoj dom te ostale informacije o njima.

Postignuti uspjesi!

U 2022. godinu ušli smo bez plastičnih vrećica i nastavili s borbom protiv jednokratne plastike kako bismo zaštitili životinje i očuvali okoliš.
Kraj 2022. dočekali smo bez novogodišnjeg vatrometa u gradu Zagrebu i u brojnim drugim gradovima, na čemu smo im zahvalni. Zagrebu smo pisali u više navrata i spomenuli brojne negativne strane pirotehnike te naveli etičnije i ekološke alternativePisali smo i ministru Božinoviću da je potrebna stroža kontrola kako bi se ovaj dobar zakon zapravo i provodio.

Blic aktivnosti

Pogledajte nova videa na našem YouTube-kanalu:

Ovim putem želimo zahvaliti svim udrugama, pojedincima i našim vrijednim volonterkama i volonterima kao i svim podržavateljima koji su nam pomogli da ova godina bude ovako uspješna i puna aktivnosti! Ne bismo mogli bez vas!