Animalist br. 235

„Sektor uzgoja životinja radi hrane krivac je za ispuštanje stakleničkih plinova više od 60 posto naspram svih ostalih sektora proizvodnje hrane. To je velik pritisak na naš planet, ali ako konzumaciju mesa zamijenimo biljnom hranom, svi zajedno možemo Zemlji dati šansu za borbu.” – Billie Eilish

Veganuary

Siječanj je idealan za donošenje pozitivnih odluka koje idu u korist nama, planeti i svim njenim stanovnicima. Upravo to, ali i puno više od toga, možemo postići uz pomoć Veganuaryja koji se obilježava diljem svijeta tijekom siječnja. Kampanja je dobila veliki poticaj nakon što je pop ikona Billie Eilish potaknula svojih 107 milijuna pratitelja da se pridruže izazovu te pozitivno iskoristila svoj status slavne osobe za educiranje o klimatskoj krizi. S time se slaže i Matei Negovetić, zaljubljenik u kuhanje te sudionik kulinarskog showa Masterchef. Postoji i hrvatska inačica jednomjesečnog veganskog izazova, Vege izazov, na koji se svake godine putem www.veganopolis.net prijavljuje tisuće ljudi koji svojim životom žele napraviti pozitivan utjecaj na svijet.


Povijesni korak prema svijetu bez testiranja na životinjama

Prvi put u više od 80 godina, promjena u američkom zakonu dopušta testiranje novih lijekova bez životinja korištenjem modernih metoda na ljudima! I mi smo, kao članica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE), zajedno s drugim organizacijama, pozdravili ovaj veliki korak naprijed i pozvali EU i Hrvatsku da usvoje ovaj primjer.



Više od milijun građana zahtijeva zabranu trgovine krznom u EU-u

Organizacije za zaštitu životinja Oikeutta eläimille i Humane Society International izašle su u javnost sa šokantnim snimkama. Snimke razotkrivaju veliku patnju životinja u nemilosrdnoj industriji krzna. Više od 1,2 milijuna građana EU-a dosad je potpisalo Europsku građansku inicijativu „Europa bez krzna”za zabranu uzgoja i prodaje krzna u EU-u. Kod nas je potrebno još 2000 potpisa da bi i Hrvatska ispunila kvotu. Molimo sve da ostave potpis na www.krvnijemoda.eu što prije jer je svaki glas važan.


Saborskim zastupnicima poslana brošura za bolji zakon

Poslali smo svim saborskim zastupnicima brošuru kojom ih informiraju o prijedlozima za izmjene Zakona o zaštiti životinja, koje smo iznijeli na www.boljizakon.net. Ministarstvo poljoprivrede osnovalo je povjerenstvo koje bi trebalo već od početka 2023. raditi na prijeko potrebnom novom zakonu. Predložili smo potpunu zabranu držanja pasa na lancu, nastupa svih životinja u cirkusima i držanja divljih životinja u zatočeništvu privatnih osoba, propisivanje Pozitivne liste životinja i druge izmjene Zakona.


Poziv na prenamjenu ribarskih plovila

Uprava ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede objavila je Javni poziv za sudjelovanje u mjeri trajnog prestanka ribolovnih aktivnosti za 2022. – 2023. godinu. Vlasnici pridnenih povlačnih mreža imaju mogućnost podnijeti Zahtjev za potporu u okviru mjere trajnog prestanka ribolovnih aktivnosti uništavanjem ribarskog plovila ili prenamjenom u drugu djelatnost izvan gospodarskog ribolova. Pozdravili smo tu važnu mjeru u spašavanju ekosustava Jadranskog mora i njegove biološke raznolikosti i podsjetili da pridnene koće rade golemu štetu cijelome morskom svijetu.


Više od 1,2 milijuna potpisa protiv pokusa

Europska građanska inicijativa „Spasite kozmetiku proizvedenu bez okrutnosti – obvežite se na Europu u kojoj nema ispitivanja na životinjama”, koju su u kolovozu 2021. pokrenule Cruelty Free Europe i druge organizacije, prikupila je više od 1,2 milijuna valjanih potpisa! Europska komisija sada se mora sastati s nositeljima inicijative i predložiti novi propis kojim će osigurati zabranu pokusa.



Psi i dalje čekaju na Žarkovici!

U lipnju prošle godine započela je velika akcija udomljavanja pasa sa Žarkovice. Veterinarska inspekcija nekoliko je puta produljivala rok za premještaj, a zadnji zadani rok istječe s krajem siječnja. Gradonačelnik Dubrovnika još je u srpnju najavljivao izgradnju velikog skloništa za životinje, no kako bi se preostali psi što prije smjestili u odgovarajuće uvjete, planira se hitna izgradnja skloništa s manjim smještajnim kapacitetom. U ovom trenutku na Žarkovici ih je ostalo još 35. Molimo sve koji žele pomoći da dijele fotografije i dirljive priče pasa koji još traže tom sa stranice adopt-zarkovica.eu.


Blic vijesti

  • Reagirali smo na slučaj psa koji je skoro umro zbog zabranjene električne ogrlice.
  • Reagirali smo vezano za slučaj napada psa istaknuvši važnost da se preventivne mjere propišu Pravilnikom o opasnim psima te da kažnjen mora biti skrbnik, a pas oduzet, socijaliziran i ponovno udomljen o trošku neodgovornog i opasnog skrbnika.
  • Dali smo izjavu vezanu za izgubljenog varana podsjetivši da Hrvatska nema gotovo nikakvu regulaciju držanja egzotičnih životinja. Egzotične životinje pate i u najboljim uvjetima jer ništa ne može zadovoljiti njihove potrebe za njihovom prirodnim okolišem daleko od Hrvatske. Podsjetili smo na nužnost unaprjeđivanja Zakona o zaštiti životinja i web stranicu www.boljizakon.net.  
  • Reagirali smo na predavanje održano u Creskom muzeju pod nazivom „Integralno janje: zaboravljena umjetnost jedenja od glave do repa”.
  • Dali smo izjavu u reportaži o ribarstu u Hrvatskoj.

Pogledajte nova videa na našem youtube kanalu:


Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.