Animalist br. 240

12. VegeSajam

3. lipnja održali smo 12. VegeSajam. 30-ak izlagača i restorana nudili su prolaznicima na Europskome trgu vegansku hranu i kozmetiku koja nije testirana na životinjama, a sve to uz zabavan i edukativan program. Podsjetili smo da odabir veganskih jela značajno utječe na smanjenje negativnog utjecaja čovjeka na okoliš, na očuvanje voda i drugih resursa. Fotogaleriju pogledajte ovdje.Mliječna industrija u 360 stupnjeva

24. svibnja smo uz pomoć organizacije Animal Equality i Legame Studija organizirali akciju virtualne stvarnosti. Virtualna šetnja omogućila je građanima da “ušeću” u farmu mliječne industrije i klaonicu. Gledatelji su mogli vidjeti ono što 270 milijuna krava godišnje doživljava svakodnevno. Fotografije akcije pogledajte ovdje.
Uhvati, kastriraj i vrati

Povodom Međunarodnog dana kastracije slobodnoživućih mačaka, Mreža za zaštitu životinja uputila je poziv svim veterinarskim ambulantama pozivajući ih da besplatno kastriraju barem jednu slobodnoživuću, te tim simboličnim činom potaknu građane da se poveća broj kastracija i smanji nekontrolirano razmnožavanje mačaka.
Veća proizvodnja biljnih mliječnih proizvoda

Budući da kontinuirano raste zanimanje i potražnja za proizvodima biljnog podrijetla, sve više tvrtki uvodi u svoju ponudu i biljna mlijeka, a neke od njih su se u potpunosti okrenule proizvodnji isključivo veganskih proizvoda. Stoga smo poslali svim hrvatskim mljekarama prijedlog za uključivanje proizvodnje biljnog mlijeka i biljnih mliječnih proizvoda u poslovne planove.Dan biljnih burgera

Podsjetili smo da se na Svjetski dan zaštite okoliša obilježava i Dan biljnih burgera. Koliko je zaštita okoliša povezana s konzumacijom biljne hrane dokazuje činjenica da se za nastanak biljnog burgera troši značajno manje resursa u odnosu na burger od kravljeg mesa. Stoga smo pozivali sve da obilježe taj dan i pronađu svoj omiljeni biljni burger.Za meso bez klaonica

U periodu od godinu dana Europljani su imali priliku potpisati europsku građansku inicijativu kojom Europskoj komisiji iznose dva prijedloga: da počnu isključivati uzgoj životinja iz aktivnosti prihvatljivih za poljoprivredne subvencije te daju potporu prozvodnji i prodaji proizvoda biljnoga i kultiviranoga podrijetla. Pozvali smo na potpisivanje peticije koja je bila aktualna do 6. lipnja.Za napuštanje i borbe životinja – zatvor

Potaknuti preblagim kaznama za mučenje i ubijanje životinja te pojavom težih oblika kaznenih djela na štetu životinja, poslali smo Ministarstvu pravosuđa i uprave svoje prijedloge izmjena Kaznenog zakona. Ukazali smo da je paradoksalno da u Kaznenom zakonu trenutačna kazna za najmonstruozniji način ubijanja ili mučenja životinja čak četiri puta blaža od, primjerice, maksimalne kazne za oštećenje tuđe stvari. Predložili smo strože sankcioniranje kroz povišenje zatvorskih kazni, uvođenje napuštanja životinja i borbi životinja kao novih kaznenih djela.


Svjetski dan oceana

Obilježili smo Svjetski dan oceana, kojemu je cilj podizanje svijesti o potrebi očuvanja morskog okoliša i mora, te reakcija na trendove sve većeg uništenja mora i oceana zbog djelovanja ljudi. Naglasili smo da je u posljednjih 50 godina ribolovom istrijebljeno 90 posto velikih ribljih populacija, a ako se nastavi s takvom praksom, do 2050. godine više neće biti riba u morima i oceanima. Peticiju potpišite ovdje.Blic vijesti

  • Napravili smo obrazac kojeg možete popuniti i poslati e-mail tražeći od Adidasa da prestane koristiti klokanovi kožu u svojim proizvodima.
  • Pogledajte prezentaciju zašto pridnene koće ne bi trebale biti alat za vađenje otpada iz mora.
  • Pročitajte intervju s MEGGLE o njihovim veganskim proizvodima koje su izlagali na VegeSajmu.
  • Poslali smo Ministarstvu poljoprivrede i Civilnoj zaštiti zamolbu za osnivanje protokola za spašavanje životinja u poplavama.
  • Poslali smo dopis Gradu Požegi i zamolili da se povuče dozvola za urbano pčelarstvo jer se brojni građani žale na loše držanje pčela kao i na probleme koje im pčele zadaju.
  • Sudjelovali smo na savjetovanju o lokalnoj samoupravi koju je organizirala Udruga gradova u Poreču.
  • Poslali smo dopis Državnom inspektoratu povodom izmjena Zakona u uzgoju domaćih životinja i zatražili da se njime regulira držanje životinja na slobodnoj ispaši kao i sankcioniranje onih koji ih napuštaju.
  • Zatražili smo nadzor od veterinarske inspekcije nad općinama Slavonski Šamac, Klakar i Podcrkavlje budući da nisu osnovali sklonište za napuštene i nezbrinute životinje niti sklopili ugovor s nekim od postojećih.
  • Zatražili smo žurni odgovor od Državnog inspektorata zbog izdavanja dozvole cirkusu Candy koji izlaže divlje životinje.
  • Sudjelovali smo na Veganmaniji u Beču i Grazu.

Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.