Animalist br. 239

Zabrana cirkusa sa životinjama

Prijavili smo Državnom inspektoratu inozemni cirkus Candy, koji u svojim nastupima koristi i životinje, a trenutačno nastupa u Međimurju. Cirkus je na društvenim mrežama objavio i fotografije deva. životinje iznimno teško podnose teške uvjete u cirkusima, zbog čega pokazuju znakove stresa i psihoze. Zalažemo se da se u potpunosti zabrane cirkusi sa životinjama.Zabrana urbanog pčelarstva

Reagirali smo na prosvjed udruge pčelara u Zagrebu, na kojemu su pčelari ponovno tražili uvođenje urbanog pčelarstva. Apelirali smo da ostane na snazi vrlo opravdana zabrana uzgoja pčela u Zagrebu te da se u gradskim vrtovima i na drugim zelenim površinama poveća broj sadnica biljaka koje bi privukle divlje pčele i druge oprašivače.
Protiv testiranja botoksa na životinjama

Pridružili smo se organizacijama za prava životinja diljem Europe prikupljanjem potpisa protiv testiranja botoksa na životinjama. Europsko ravnateljstvo primilo je skoro 165 tisuća potpisa. Neprihvatljivo je da su životinje i dalje podvrgnute mučnoj smrti zbog proizvoda koji se široko koristi u kozmetičke svrhe, iako postoje metode testiranja koje ne koriste životinje. Saznaj više i potpiši peticiju.Kazna do 1000 eura za zlostavljanje životinja

Objavili smo da su stupile na snagu izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojima se povećavaju iznosi novčanih kazni za počinjene prekršaje. Ovim Zakonom osoba koja „…tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način loše s njima postupa”, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 200 do 1000 eura. Naglasili smo veliku važnost ove odredbe i potrebe da bude u ovom zakonu.Oduzeli mu majku, mlijeko i život!

Objavili smo nove plakate koji skreću pozornost na brutalnu sudbinu muških telića u industriji mlijeka kojima najprije oduzmu majku, potom mlijeko, a naposljetku i život. Muški telići završavaju u klaonicama kao teletina. Prije toga ih odvajaju od majki odmah nakon rođenja i zatvaraju u uske individualne kaveze te često ne dobiju ni kolostrum (prvo mlijeko) od majke, već preko uređaja za napajanje. Pozovite sve da saznaju više i ne koriste životinjsko mlijeko.


Zabrana uzgoja životinja koje ne mogu disati

Želimo da se Zakonom o zaštiti životinja u Hrvatskoj zabrani uzgoj životinja koje pate zbog svojih tjelesnih karakteristika. Određene pasmine mačaka i pasa sustavno su uzgajane zbog specifičnog oblika njuške, glave i vrata. Brahicefalični psi često imaju kronične zdravstvene probleme s disanjem, srcem, zglobovima i kožom, gastrointestinalne probleme te razne očne i druge bolesti tijekom cijelog života. Saznaj više o cjeloživotnoj patnji pasa.


Majčin dan i za majke životinje

Ususret Majčinom danu pozivali smo sve da se ovih dana sjete i majki drugih vrsta koje također vole svoju djecu. Sve one ulažu velike napore i žrtvuju se kako bi zaštitili, njegovali i podignuli na noge svoju djecu no, mnogim životinjama zanemaruje se, negira i uskraćuje majčinstvo. Pročitaj više o našoj poruci povodom Majčinog dana.
PUMA odbacuje krzno

Objavili smo da se PUMA, jedan od vodećih svjetskih sportskih brendova, pridružila međunarodnom programu „Trgovine bez krzna”. PUMA ovim pridruživanjem potvrđuje svoje odbacivanje krzna te neće koristiti klokanovu kožu. Pozvali smo sve da biraju isključivo odjeću i obuću bez životinjske kože i krzna.
Blic vijesti

  • Pročitajte članak Suživot s vranama u gradovima.
  • Komentirali smo krive tvrdnje nekih restorana da im zakon brani uvođenje pasa u njihove prostorije.
  • Poslali smo prijave za trovanje mačaka na zadarskom području, zanemarivanje životinje s obzirom na njeno zdravlje i njegu te zatražili nadzor skloništa Privlaka.
  • Sudjelovali smo na Okruglom stolu Ministarstva poljoprivrede u Zadru vezano za koće gdje smo naglasili da one trebaju biti što prije zabranjene. Saznajte zašto na www.zabranimo-koce.net
  • Komentirali smo nedavan slučaj ustrijeljenog psa u Rajevom selu.
  • Bili smo na konferenciji Obnovljivi izvori energije od Večernjeg lista.
  • Sudjelovali smo na radionici NGO Akademije.
  • Pozvali smo sve da se založe za zabranu minimalne težine jetre pataka i gusaka radi foie gras.

Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.