Animalist br. 237

Većina stanovnika Hrvatske ne zna zašto krave proizvode mlijeko

Nezavisno istraživanje o procesima proizvodnje kravljega mlijeka pokazalo je da čak 68,4 % građana Hrvatske ne zna da krave na mliječnim farmama proizvode mlijeko zato što su rodile. Potvrdila je to i anketa snimljena na ulicama Zagreba. Ujedno se pokazalo da 85,1 % ispitanika smatra da je zavaravajuće da se mliječni proizvodi reklamiraju prikazom krava koje su sretne ili žive kao kraljice, a tako u stvarnosti ne žive.


Krave ne idu na godišnji odmor, već u klaonicu

Održali smo prosvjed ispred mliječne farme Belja u Mitrovcu i jasno poručili da oduzimanje djece majkama nije kraljevski tretman. Pogledajte fotogaleriju s prosvjeda. Osvrnuli smo se i na objave brenda Kravica Kraljica u kojima navode da njihove „kraljice” putuju na more na svoj zasluženi godišnji odmor koji „će trajati dugo”. Međutim, jedino mjesto koje će te krave ikada vidjeti, osim farme na kojoj ih iskorištavaju radi mlijeka, je – klaonica. 🙁 Pratite nastavak kampanje na www.trazisekraljica.net.


Zakon treba štititi pse od strave života na lancu

Podsjetili smo da su psi druželjubiva bića koja trebaju interakciju s ljudima te da dugotrajno držanje na lancu dovodi do fizičkih i psiholoških povreda. Aktualni Zakon o zaštiti životinja propisuje da je zabranjeno „držati pse stalno vezane” pa ova nejasna i neprovediva odredba to i dalje omogućava. Zato ćemo na skorašnjim sastancima povjerenstva za novi zakon predložit potpunu zabranu držanja pasa na lancu, nastupa svih životinja u cirkusima i držanja tigrova u zatočeništvu privatnih osoba, propisivanje tzv. Pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce.


Biljno meso postaje IN

Povodom obilježavanja Svjetskog dana bez mesa dijelili smo vegansku sarmu i druga bezmesna jela. Ujedno je u OAZA Joyful Kitchen bračni par Šarkanović predstavio svoju kuharicu tradicionalnih balkanskih jela u veganskom ruhu – Balkan Vegan. Meatout je pokrenut kako bi ljudi diljem svijeta bili potaknuti izbaciti meso životinja iz svoje prehrane. Pozivamo i na potpisivanje europske inicijative endtheslaughterage.eu kojoj je cilj veće ulaganje u daljnji razvoj biljnog i kultiviranog mesa kako bismo okončali klaonice.


Okončajmo doba ribolova

Obilježili smo Svjetski dan za okončanje ribolova i pisali o razornim učincima ribolova na zdravlje planeta. Ribolov pustoši svjetska mora i oceane te dovodi u pitanje opstanak raznih morskih organizama bez kojih je život u moru narušen i pred izumiranjem. Pozvali smo i na potpisivanje peticije za zabranu pridnenih koća, najdestruktivnije ribolovne metode, koja čini golemu i nepovratnu štetu Jadranskome moru.


Blic vijesti

  • Pogledajte našu izjavu na temu napuštenih životinja i kastracije.
  • Dali smo intervju vezano za divlje životinje Zagreba.
  • Pročitajte zašto urbano pčelarstvo treba ostati zabranjeno.
  • Dali smo izjavu vezano za psa koji je skoro stradao zbog električne ogrlice.
  • Pročitajte naš intervju vezano za izmjene Zakona o zaštiti životinja.
  • Održali smo 31. sastanak Mreže za zaštitu životinja.

Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.