Animalist br. 245

Biljno meso na roštilju, kultivirano na ekranu

10. listopada obilježili smo Dan biljnog mesa Mateiji Negovetić je licu mjesta pripremao biljno meso s roštilja, a na velikom ekranu prikazivao se kratki film o razvoju i prednostima kultiviranog mesa.

Finalisti Međunarodnih nagrada V-Label

Više od 230 prijava pristiglo je u tri kategorije za Međunarodnu V-Label nagradu, a 15 finalista odabrano je iz svake. Više informacija o V-Labelu dostupno je na www.v-label.com gdje se također nalazi popis hrvatskih proizvođača i njihovih licenciranih proizvoda.
Uzgoj životinja troši goleme količine vode

Obilježili smo Svjetski dan hrane kojim se promiče svijest i potiče djelovanje za one koji pate od gladi. Kako je tema ove godine „Voda je život, voda je hrana.” istakli smo da je za proizvodnju hrane životinjskog podrijetla potrebno mnogo više vode nego za proizvodnju hrane biljnog podrijetla, a prilikom proizvodnje biljnih namirnica zagađuje se znatno manje vode.Studenti ispred SC-a nudili vegansku hranu kolegama

19. listopada studenti vegani su nudili degustaciju veganskih jela kakva bi htjeli vidjeti u menzama, širili glas o anketi o uvođenju veganskih obroka te prikupljali potpise za peticiju za uvođenje veganskih obroka u sve javne institucije. Pogledajte fotogaleriju.

Ne šaljite kućne ljubimce u klaonicu!

Ponukani upitima zabrinutih građana, uputili smo dopis ministrici poljoprivrede o sudbini svinja koje građani drže kao kućne ljubimce. Duboko žalimo zbog svih dosad usmrćenih životinja te apeliramo da bi iz toga trebale biti izuzete svinje kućni ljubimci, odnosno one koje trenutačno nisu namijenjene uzgoju i klanju. Smatramo da se za njih kao mjere kontrole trebaju uvesti mjere kao za pse, a to su izolacija, obavezno označavanje mikročipom i upis u upisnik kućnih ljubimaca Lysacan.


Kastracijom i socijalizacijom pasa sprječavaju se napadi

Povodom novih napada na ljude i ugriza pasa, koji su se dogodili proteklih dana, ponovno ističemo da je rješenje u preventivnim mjerama kakve bi trebao propisati novi Pravilnik o opasnim psima. To su kastracija, školovanje i test socijalizacije za određene snažne pasmine i njihove križance. Tim mjerama mogu se smanjiti ugrizi pasa te spriječiti nekontrolirano razmnožavanje.Kastracijom pomažemo mačkama na ulici

28. listopada održana je akcija „Udomljavanje je fora” na glavnom trgu u Zagrebu. Izlagači su posjetiteljima davali korisne informacije o važnosti kastracije mačaka i hranilišta za mačke. Naglasili smo da se slobodnoživuće mačke ne smiju razmještati, već ih treba kastrirati i vratiti tamo odakle su uzete. Organizirana hranilišta za mačke trebaju biti definirana na razini lokalnih zajednica.Obojimo se bojama suosjećanja

Povodom Svjetskog dana veganstva koji se diljem svijeta obilježava 1. studenoga, brojnim hrvatskim gradovima osim veganskih zastava, zeleno-plavo-bijele boje osvijetlile su i Meštrovićev paviljon te fontane ispred Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu. Pročitajte poziv ambasadorice Marije Omaljev te pogledajte inspirativan video Marka Samardžije i Ivane Martinec. .Nehumane provedbe mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge

Ponovno smo pisali ministrici kako su nam se obratili mještani slavonskih sela zgroženi grubim postupanjem prema svinjama koje se otpremaju u klaonice zbog Naredbe. Unatoč tome što se te svinje odvoze na klanje, tražimo nužnost uvažavanja minimalne dobrobiti svinja koje se prevoze u klaonice, sukladno zakonskim propisima.
Povezanost hrane i ekologije

U tijeku je projekt „Food Wave – empowering urban youth for climate change” veganskog restorana OAZA Joyful Kitchen i Grada Zagreba s ciljem educiranja mladih o povezanosti odgovornog ponašanja i prehrane. Projekt se provodi u dvorani restorana OAZA Joyful Kitchen (Ul. Pavla Radića 9), a danas od 17:30 sati naša Dominica Firšt održat će predavanje pod nazivom „Usporedba različitih vrsta prehrane i njihovi utjecaji na klimu”. Predavanje je besplatno, a čeka vas i ukusna zakuska.


Mačak Salem traži dom

Koristimo priliku i da vas upoznamo s prrrrrrrrrrredivnom predilicom i mazilicom po imenu Salem! Više o njemu možete saznati OVDJE. Najdraža aktivnost mu je presti u nečijem krilu, jako voli pažnju i šutati lopticu. Molimo vas da nam pomognete širiti njegovu priču i pronaći mu savršen dom!
Blic vijesti

  • Gostovali smo na Briefingu i pričali o napuštanju i zlostavljanju životinja te sankcijama za ta djela.
  • Pročitajte našu prijavu kao i požurnicu vezano za nadzor nad Cirkus Candy-jem u Hrvatskoj.
  • Gostovali smo na Media servisu i pričali o zlostavljanju životinja te o problemu preblagih kazni.
  • Zatražili smo inspekcijski nadzor zoološkoga vrta obitelji Bizik.
  • Gostovali smo na Radio Nacionalu o napuštanju životinja, važnosti udomljavanja i kastracije.
  • Sudjelujte u performansu povodom Dana prava životinja 10.12.2023. Ispunite prijavnicu ovdje.
  • Pričali smo o Svjetskom danu veganstva na Z1 televiziji.

Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.