Animalist br. 242

15. ZeGeVege prvog vikenda u rujnu

Pozivamo sve da 1. i 2. rujna 2023. od 9 sati prošeću do zagrebačkog Europskoga trga na 15. ZeGeVege i obiđu brojne proizvođače veganske hrane i kozmetičkih proizvoda koji nisu testirani na životinjama. Ujedno ćete se moći počastiti ukusnim etičkim i ekološkim jelima koje će nuditi razni restorani. Podršku festivalu uputilo je i Ministarstvo turizma i sporta iz kojeg su izjavili da ZeGeVege doprinosi obogaćivanju ukupne turističke ponude Grada Zagreba.


Dubrovnika korača prema registriranom skloništu

Prošloga ljeta pokrenut je projekt Adopt Žarkovica Dogs kako bi se zbrinulo više od 260 pasa sa Žarkovice. Nakon godinu dana vođenja projekta, Ana Ivelja je ovaj mjesec imenovana za privremenu ravnateljicu novoosnovane Javne ustanove Sklonište za nezbrinute životinje na Grabovici što je dugoočekivani konkretan pohvalan korak.
Saborski zastupnik osudio silovanje mačke

U srpnju smo sudjelovali na sastanku sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem povodom nedavnog užasanog slučaja silovanja mačke. Saborski zastupnik je osudio zlostavljanje mačke te obećao da će razgovarati o ovom pitanju s članovima na sljedećem sastanku Saveza Roma.
Dan ekološkog duga

Dan ekološkog duga se obilježava 2. kolovoza, kada naša godišnja potražnja i potrošnja prirodnih resursa prekorači sve što Zemlja može proizvesti ili obnoviti u cijeloj godini. Posljedice su toplinski valovi, šumski požari, razorne poplave i dramatične suše, koje se sve češće događaju širom svijeta. Klimatske promjene su uvelike povezane s našom navikom jedenja mesa i drugih životinjskih proizvoda, što je potvrdila i najopsežnija studija do sada.


Cirkusi sa životinjama u Hrvatskoj

Pisali smo Gradu Puli, a potom i svim JLS-ovima da ne daju dozvolu nastupa cirkusu Candy kao i svim cirkusima koji u svojim točkama koriste životinje ili ih dovoze sa sobom. Životinje u cirkusima kažnjavaju, tjeraju na besmislene trikove, duga i zamorna putovanja i različite klimatske uvjete.
Blic vijesti

  • Prijavili smo Općinu Bebrina nakon čega je veterinarska inspekcija pokrenula upravni postupak.
  • Reagirali smo na nedavno donesenu Odluku o komunalnom redu Grada Osijeka i naveli zašto je nužno izmijeniti je.
  • Dali smo izjavu vezano za nedavne poplave u regiji i naglasili kako moramo brinuti i o životinjama u tim situacijama.
  • Poslali smo dopis Gradu Zagrebu u kojem smo napisali da je krajnje vrijeme da se krene s kontrolom mikročipiranja i financiranjem kastracija.
  • Reagirali smo na ubojstvo psa kod Vinkovaca i zatražili detaljnu istragu.
  • Dali smo izjavu o problematici uzgoja i vlasništva nad životinjama.
  • Reagirali smo na zlostavljanje glavate želve kod Čiova i osudili maltretiranje životinja.
  • Ponovno smo pisali o štetnosti vatrometa i zašto je važno ne organizirati ih tijekom cijele godine.
  • Apelirali smo da se ostavlja svježa voda životinjama u prirodi, posebno tijekom velikih vrućina.

Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.