Animalist br. 243

Birajmo vegansko za spas mora i planeta

Lidija Lijić, Guinnessova rekorderka s najvećim zaronom na svijetu upozorila je da se podmorje progresivno osiromašuje i da je stanje života u oceanu kritično. Naglasila je da je vrijeme da se osvijestimo, educiramo i započnemo s promjenama. Pozvala je na veganstvo za spas mora, šuma i cijeloga planeta s jumbo plakata koje smo postavili u više gradova Hrvatske.Svjetski dan za ukidanje specizma

26. kolovoza smo obilježili Svjetski dan za ukidanje specizma. Specizam označava diskriminaciju na osnovi vrste; što znači da ih se i dalje iskorištava u gotovo sve svrhe ju smatraju se važnijima od temeljnih prava životinje. Podsjetili smo da životinje pate i osjećaju, što potvrđuju i brojne studije tepozvali na prelazak na veganstvo kao etični izbor.Psi i mačke beskućnici

Povodom Međunarodnog dana beskućnih životinja, koji se obilježava već 30 godina treću subotu u kolovozu, donijeli smo korisne savjete kako životinje nikada ne bi niti ostale bez svojih domova. Naglasili smo da nitko ne mora imati kućnog ljubimca ako se ne namjerava o njemu brinuti odgovorno i s ljubavlju. Osim prehrane, redovitog kretanja i boravka u istom kućanstvu s ljudima, a ne na lancu ili u svim vremenskim uvjetima, odgovorna skrb podrazumijeva i zaštitu od parazita, liječenje kod veterinara kada je potrebno, cijepljenja, označavanje mikročipom i svakako kastraciju.


Biljna mlijeka osvajaju i Hrvatsku

Obilježili smo Svjetski dan biljnih mlijeka koji se u svijetu obilježava 22. kolovoza s ciljem isticanja prednosti biljnih mliječnih proizvoda za okoliš, vlastito zdravlje i dobrobit životinja. Tim povodom podsjetili smo i na našu kampanju Traži se kraljica.

ZeGeVege prošao u punom sjaju

Na ZeGeVege je pozvao i Goran Višnjić, a za bogat i edukativan program pobrinuli su se brojni predavači te za ukusnu hranu više od 70 izlagača i šest restorana. Atmosfera je bila odlična, a zainteresiranost velika. Na ZeGeVege festival su došli i predsjednik Milanović, gradonačelnik Tomašević, ministrica Vučković i drugi uzvanici kako bi dali podršku. Fotogaleriju pogledajte ovdje.22 godine neumornog rada

Ovoga rujna obilježavamo 22 godine našeg rada. Već više od dva desetljeća neumorno radimo na edukaciji javnosti o odgovornom i etičnom postupanju prema životinjama i zaštiti okoliša. Tijekom svih ovih godina uspjeli smo puno toga, a još više tek želimo postići. Pozivamo sve da nam se svi pridruže članstvom, donacijom, volontiranjem i na druge načine.


Zastara slučaja silovanja pasa

Uputili smo dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću tražeći da sazove hitan sastanak predstavnika svih relevantnih institucija u nalaženju rješenja za sankcioniranje notornog silovatelja pasa Ivora Ivaniševića. Hrvatsku javnost još je 2015. godine zgrozio slučaj Ivaniševića kao zaposlenika Europskog parlamenta, koji je uz pomoć mnogobrojnih dokaza optužen za silovanje svoja 2 psa. Velika vjerojatnost je da Ivanišević neće biti kažnjen jer 21. rujna nastupa apsolutna zastara što je zaista poražavajuće.


Zlostavljanje konja u Orlovcu

Prijavili smo slučaj surovog zlostavljanja konja u naselju Orlovac kod Karlovca, koji je šokirao javnost. Zatražili smo da se žurno osigura veterinarska pomoć zlostavljanom konju no i oduzimanje ostalih životinja te izricanje zabrane nabavljanja i držanja novih životinja. Par dana nakon toga uputili smo dopis predsjedniku Hrvatske veterinarske komore, ukazujući na neprimjerene izjave veterinara koji je izazvao ogorčenje javnosti utvrdivši da je pretučeni konj kod Karlovca u odličnom stanju.


Napuštanje životinje napokon kazneno djelo

Ministarstva pravosuđa i uprave najavilo je da će se napuštanje životinja sankcionirati kaznom zatvora, a povisit će se i zatvorske kazne za ubijanje ili mučenje životinja. Ove hvalevrijedne promijene podržava velika većina građana, a i mi smo zrazili zadovoljstvo što je Ministarstvo prihvatilo prijedlog za kojeg smo pokrenuli inicijativu 2021. godine i peticiju koja se još uvijek potpisuje.Blic vijesti

 • Reagirali smo vezano za ubijenog psa u Slavoniji.
 • Dali smo izjavu vezano za neprovedivost postojeće zabrane držanja životinja u cirkusima.
 • Pročitajte intervju s dm-om.
 • Komentirali smo problem napuštenih pasa.
 • Poslali smo Gradu Osijeku naše prijedloge izmjena i dopuna Prijedloga Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca. Predložili smo da Osijek propiše obaveznu trajnu sterilizaciju i potpunu zabranu držanja pasa na lancu.
 • Reagirali smo na slučaj bacanja psa kroz prozor.
 • Pročitajte brošuru ovogodišnjeg ZeGeVege Festivala.
 • Poslali smo dopis Ministarstvu pravosuđa i uprave vezano za važnost povisivanja kazni za mučenje i ubijanje životinja izmjenama Kaznenog zakona.
 • Poslali smo prijavu za namjerno gaženje psa u Iloku.
 • Poslali smo Gradu Puli naše prijedloge izmjena i dopuna Prijedloga Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca grada Pula, koji je bio na javnom savjetovanju. Između ostalog predložili smo propisivanje uvjeta za održavanje hranilišta za mačke.
 • Osudili smo pucanje na dupina, za kojega se pretpostavlja da ga je ustrijelio ribar, i istaknuli važnost stvarne zaštite morskih životinja zabranom pridnenih koća i uspostavljanjem što više zaštićenih područja u kojima se zabranjuje ribolov.
 • Poslali smo Državnom inspektoratu požurnicu tražeći informacije je li veterinarska inspekcija postupila prema našim prijavama od 24. travnja i 22.svibnja 2023. vezano za držanje životinja i nastupe sa životinjama cirkusa Candy u Hrvatskoj.
 • Povodom informacije o užasnom stanju životinja u zoološkom vrtu u Boru, zatražili smo od srpskog Ministarstva poljoprivrede da hitnim inspekcijskim nadzorom utvrdi stanje životinja i da zatvori zoo-vrt kako bi se zaustavilo daljnje zanemarivanje i zlostavljanje životinja.

Pogledajte nove videe na našem youtube kanalu:


Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.