Animalist br. 236

Biljno meso, a ne mljeveni kukci

Komentirali smo nedavnu odluku Europske komisije o stavljanju na tržište prehrambene proizvode od kukaca. Slažemo se da je nužno drastično smanjenje životinjskih proizvoda zbog klimatskih promjena i trošenja prirodnih resursa, no traženje alternative u kukcima i ličinkama je zaista nepotrebno i apsurdno s obzirom na mnoge dostupne proizvode od biljnog mesa poput burgera od proteina graška koji vrlo vjerno oponašaju strukturu i okus mesa, a po sastavu su nutritivno vrlo vrijedni.


Kastrirano više od 1200 životinja na Baniji

S ukupno 1203 kastrirane životinje, uspješno smo završili projekt besplatne kastracije pasa i mačaka na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije! Svim skrbnicima pasa i mačaka davane su preoperativne i postoperativne upute te se provjeravao oporavak svake kastrirane životinje. Projekt je pokazao veliku potrebu i nužnost financiranja kastracija od strane lokalnih zajednica.Gdje je Kravica Kraljica?

Potaknuti činjenicom da Belje uime brenda Kravica Kraljica javnosti priča bajke o tome da njihove krave žive kao kraljice, odlučili smo ispričati stvarnu verziju priče putem nove kampanje „Traži se kraljica”. Naglasili smo da je pogrešno je krave nazivati kraljicama, a onda im otimati djecu odmah po rođenju te ih ubijati nakon što im padne proizvodnja mlijeka o čemu smo montirali potresni video. Ujedno smo poslali pismo Belju i zamolili za dopuštenje da snimimo rođenje i prvi dan telića kako bismo zainteresiranoj javnosti dopustili da sami procijene odvajaju li se telići od svojih majki i je li takav tretman kraljevski.


Označavanje i kastracija štite pse od napuštanja

Javili smo da je Gradska skupština Grada Zagreba na svojoj 20. sjednici donijela Program kontrole populacije napuštenih pasa u Gradu Zagrebu. Pohvalili smo ovo donošenje mjera i aktivnosti u cilju smanjenja broja napuštenih životinja u Zagrebu te smo posebno istaknuli važnost kontrole mikročipiranja pasa i financiranja kastracije. Još dvije županije nisu ispunile ovu zakonsku obvezu.Pohvala odbijanju prijedloga za urbano pčelarstvo

Na 20. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba potpuno opravdano i u korist divljih pčela i građana grada Zagreba odbijen je prijedlog da se dozvoli urbano pčelarstvo u gradu Zagrebu. Divlje pčele u Europi suočavaju se s izumiranjem. Solitarne pčele koje imaju ključnu ulogu u oprašivanju i očuvanju biološke raznolikosti ugrožene su i zato što je većina inicijativa fokusirana medonosne pčele. Apeliramo na sadnju raslinja i cvijeća koje privlače razne vrste kukaca i divljih pčela i ostanka zabrane postavljanje košnica u gradovima.


Svjetski dan kastracije pasa i mačaka

Povodom Svjetskog dana kastracije pasa i mačaka pozvali smo sve da kastriraju životinje o kojima skrbe s obzirom na to da je neželjeno razmnožavanje pasa i mačaka glavni uzrok napuštanja životinja. Kastracija sprječava veliku patnju i napuštanje životinja što pak stvara golem pritisak na lokalne zajednice, skloništa i udruge za zaštitu životinja. Pisali smo i jedinicama lokalne samouprave te ih pozvali da obilježe dan promocijom na društvenim mrežama, edukacijom, distribucijom letaka o zakonskim obavezama skrbnika te (su)financiranjem kastracija.


Blic vijesti

  • Dali smo izjavu povodom nedavnog napada psa.
  • Zatražili od Ministarstva poljoprivrede da Hrvatskom kinološkom savezu narede provjeru jesu li svi uzgajivači registrirani pri Ministarstvu
  • Poslali smo dopis jedinicama lokalne samouprave vezano za novi Zakon o zdravlju životinja.
  • Dali smo intervju o našoj udruzi i radu.
  • Pohvalili smo Grad Rijeku što su odbili koristiti konje na Međunarodnoj karnevalskoj povorci.
  • Poslali smo dopis Ministarstvu vezano za učestalo napuštanje domaćih životinja koje ljudi nabave uz poticaje.
  • Nastavljamo apelirati za nužnu zabranu pridnenih koća te prikupljamo potpise za peticiju.
  • Pročitajte intervju kojeg smo dali za Novi list vezano za izmjene Zakona o zaštiti životinja.
  • Poslali smo dopis svim skloništima da redovito unose podatke u Jedinstveni informacijski centar te da obavljaju sve zakonske obaveze poput kastracije i mikročipiranja
  • Pisali smo JLS-ovima vezano za Europske fondove koje mogu iskoristiti za izgradnju skloništa

Pogledajte novi video na našem Youtube kanalu:


Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.