Animalist br. 227

„Vjerujem da ćemo se jednom osvrnuti i biti šokirani načinom na koji smo masovno ubijali životinje radi hrane.” – Richard Branson

Pomozimo životinja koje pate u pokusima

Svjetski dan zaštite životinja u laboratorijima obilježava se 24. travnja kako bi se skrenula pozornost na milijune životinja koje stradavaju zbog iznimno okrutnih i bolnih pokusa. Pročitajte više u dopisu koju smo uputili medijima te raširite vijest o peticiji vezanu za zabranu prodaje kozmetike čiji su sastojci testirani na životinjama.
Meso opasnije od fosilnih goriva

Na konferenciji „Zelenim razvojem protiv klimatske krize” Rezolucije Zemlje snažne poruke poslao je svojim online predavanjem Ari Ben Dror iz The Good Food Institutu. Pojasnio je zašto je sustav proizvodnje mesa, mlijeka i jaja veća prijetnja čovječanstvu od fosilnih goriva. Kao što je izjavio Bruce Friedrich u svojem predavanju, jesti meso isto je kao skuhati devet tanjura tjestenine s umakom i onda baciti njih osam.Važnost zabrane urbanog pčelarstva

Uputili smo dopis Gradu Zagrebu da na snazi ostane vrlo opravdana zabrana urbanog pčelarstva te da se poveća broj sadnica biljaka koje divlje pčele i ostali oprašivači vole. Saznajte više o važnosti solitarnih pčela i važnosti zabrane urbanog pčelarstva.

Svibanj – mjesec kastracije

Pozivali smo sve skrbnike životinja da se odazovu velikoj akciji kastracije pasa i mačaka koja se održava u svibnju. Više od 100 veterinara diljem Hrvatske pozivaju građane da im se jave i dogovore termin za ovu rutinsku, ali važnu operaciju koja pomaže u sprječavanju nastanka neželjenih štenaca i mačića te osigurava zdravlje kućnih ljubimaca.Zbog maslina stradavaju ptice

Objavili smo kako noćno branje maslina uz pomoć strojeva koje se prakticira u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji i Portugalu ubija milijuni ptica. Molim vas da raširite vijest o ovoj velikoj nepotrebnoj okrutnosti i kupujete masline i maslinovo ulje iz Grčke ili još bolje Hrvatske u kojima takve vrste branja nema i ptice su sigurne.
Majke drugih vrsta

Povodom majčinog dana podsjetili smo da se određenim vrstama niječe povezanost s djetetom te se iskorištava njihov reproduktivni sustav. U industriji koja prodaje životinje kao kućne ljubimce majke često žive u strahovito lošim uvjetima. U industriji mesa, mlijeka i jaja situacija je još gora i majke svinje provode svoje živote u metalnim boksovima, krave su podvrgnute uzastopnim trudnoćama, a u industriji jaja majke žive u kavezu, a muške piliće žive melju. Saznajte više o majkama drugih vrsta i zauzmite se za njih.


Studenti željni veganskih obroka

Svakim danom sve je više studenata koji su vegani, a raste i broj onih koji iz različitih razloga smanjuju konzumaciju mesa, mlijeka i jaja. Upravo zato smo postavili štand ispred zagrebačkog Studentskog centra gdje su studenti imali priliku degustirati veganska jela i potpisati peticiju za uvođenje veganskih obroka u javne institucije. Pomozite djeci i studentima da ostvare svoje pravo na obrok te raširite peticiju.Gdje je provedba Niskougljične strategije?

U lipnju 2021. Hrvatski sabor donio je „Strategiju niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu”. U njoj se navodi da bi se „značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova moglo ostvariti uz promjene prehrambenih navika društva” i da „uzgoj žitarica za hranu za životinje proizvodi puno više stakleničkih plinova nego proizvodnja žitarica za ljudsku prehranu„ Međutim, od donošenja strategije prošlo je gotovo godinu dana, a vezano za ove dvije točke nije se učinilo gotovo ništa, iako je za primjenu navedenih mjera potrebno malo financijskih sredstava. Stoga smo urgirali i pozvali gradove i općine da pridonesu provedbi.


Svi plaćamo za patnju nevinih zatočenika

„Plaćaš za njihovu patnju. Gradovi troše milijune za održavanje zoo-vrtova. Vrijeme je za transformaciju.” – poruka je na novim plakatima koji će osvanuti u mnogim hrvatskim gradovima. Time informiramo građane da plaćaju za patnju nevinih zatočenika, čak i ako ne posjećuju zoološke vrtove, čega većina nije svjesna! Iz gradskih proračuna troše se golema financijska sredstva na održavanje zooloških vrtova. To se ne može opravdati ni edukacijom, ni zaštitom životinja, ni zakonskim obavezama jer radi se o zastarjeloj atrakciji na račun građana.


Blic vijesti

  • Povodom Dana planeta Zemlje poslali smo prijedloge prema održivom načinu življenja svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj.
  • Bili smo na sastanku s Ministarstvom poljoprivrede na kojem nam je potvrđeno da će se ove godine osnovati Povjerenstvo koje će započeti s radom na izmjenama Zakona o zaštiti životinja.
  • Održali smo 30. Sastanak Mreže za zaštitu životinja.
  • Poslali smo savjete Ministarstvu poljoprivrede vezano za unaprjeđenje JIC-a
  • Poslali smo dopis Gradu Zagrebu o unapređenju zaštite životinja te smo u sklopu toga s njima imali i sastanak.
  • Objavljujemo poziv za sudjelovanje u studiji o unosu nitrata veganskom i vegetarijanskom prehranom. Potrebno je samo 7 dana bilježiti svoju prehranu, a sudjelovati mogu osobe ženskog spola, u dobi od 20 do 30 godina. Javite se Dorotei Valentić na e-mail: 19dorotea99@gmail.com.

Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.