Animalist br. 229

„Jedenjem mesa pridonosimo pogoršanju klimatskih promjena, uništavanju naših šuma, kao i trovanju zraka i vode. Jednostavan čin prelaska na veganstvo učinit će razliku dobrobiti našeg planeta.” – Thich Nhat Hanh

Na plus 40 psima sa Žarkovice gori pod šapama, udomite ih!

Već dva mjeseca traje akcija zbrinjavanja pasa sa Žarkovice. Nakon rješenja da se više od 260 pasa treba hitno izmjestiti, Državni inspektorat već je jednom produljio rok, koji istječe za nekoliko dana. Volonteri očekuju da će se rok još produljiti zato što je nemoguće tako brzo, i to ljeti kada se pojačano napuštaju životinje, zbrinuti tako velik broj pasa u skloništa, a i udruge su preopterećene. Ponovno smo pozvali na udomljavanje i dijeljenje njihovih fotografija.


Novi Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati uzgoji kućnih ljubimaca

Ovaj mjesec je na snagu stupio novi Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji. Važna pozitivna novost u njemu je da se prodajom smatra ne samo komercijalna prodaja nego i bilo koji drugi oblik prijenosa vlasništva kućnog ljubimca uključujući poklanjanje bez komercijalnog učinka. Također je propisano da svi uzgajivači, bez obzira na broj ženki, moraju registrirati uzgoj. Obavijest o Pravilniku poslali smo svim veterinarskim inspektorima te jedinicama lokalne i regionalne samouprave.


Lagana veganska jela

Povodom ovih ljetnih vrućina ponudili smo recepte ukusnih i zdravih jela, koja će nam pomoći da se rashladimo, uživamo u sezonskim namirnicama i osjećamo se odlično jer činimo dobro ne samo za svoje zdravlje nego i za životinje i planet. Recepte pogledajte ovdje.
Veterinarska inspekcija produljila rok, ali samo na mjesec dana

Od kraja svibnja traje akcija zbrinjavanja pasa iz neregistriranog azila na Žarkovici, gdje nema uvjeta za držanje pasa. Grad Dubrovnik primio je rješenje Državnog inspektorata kojim se određuje da se u roku od 15 dana mora osigurati hitno zbrinjavanje svih pasa, no sada je novim rješenjem rok produljen za 30 dana zato što odobrena skloništa nemaju dovoljno kapaciteta za žurni prihvat više od 200 pasa. Pomozite šeranjem Facebook postova i web stranice adopt-zarkovica.eu koja je prevedena na engleski i njemački jezik.


Ljudima je zoo kratka zabava, a životinjama patnja do smrti

U nastavku kampanje „Zaobiđi zoološki” pozvali smo građane da se educiraju o realnosti zooloških vrtova. Prošle godine Prijatelji životinja poručili su s plakata svima da zaobiđu zoološke vrtove, a u svibnju ove godine ukazali da svi plaćamo patnju životinja u zoološkim vrtovima, čak i ako ih ne posjećujemo, jer gradovi troše milijune za održavanje tih mučilišta za životinje.Kastracijom protiv patnje

Objavili smo da je kroz projekt besplatne kastracije pasa i mačaka na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije, koji je počeo u veljači, do danas kastrirano više od 650 životinja! Projekt je omogućen isključivo donacijama tvrtke Astra poslovni inženjering te pridruživanjem drugih tvrtki i građana, u ukupnom iznosu većem od 300 tisuća kuna. Zahvaljujući svima njima dobili smo mogućnost postati dio plemenite priče koja ima samo jedan cilj: smanjiti patnju životinja. Projekt se nastavlja, a cilj nam je 1000 kastriranih pasa i maca.


Kastriraj, ne filozofiraj!

U zagrebačkom Cat Caffeu organizirali smo predstavljanje kampanje „Obitelj na more, a pas na ulicu?!” kojom već 20. godinu zaredom educiramo o odgovornoj skrbi za pse i mačke. Tarik Filipović, ovogodišnje zaštitno lice kampanje, bio je okružen s 14 mačaka koje su udomljene s ulice ili iz azila u ovaj jedini mačji kafić u Hrvatskoj. Iz kafića su poručili da stalno educiraju goste o važnosti kastracije, o pravilnoj brizi za mačke i o odgovornom skrbništvu mačaka i pasa tijekom cijele godine pa tako i tijekom godišnjih odmora.


Potpiši peticiju za sankcioniranje napuštanja kao kaznenog djela!

Još jednom pozivamo sve da se potpisom peticije pridruže zahtjevu za izmjenu Kaznenog zakona s ciljem da se napuštanje životinja, kao čin njihova zlostavljanja, što predstavlja patnju za životinje i štetu za društvo, tretira kao kazneno djelo. Potpisom ćete zatražiti i da se povećaju kazne za kaznena djela ubijanja ili mučenja životinja te da se uvede dodatna kategorija kazne za slučajeve dugotrajnog mučenja životinja.


Prijavi se na volontiranje povodom Dana biljnih mlijeka

Bliži se Dan biljnih mlijeka pa pozivamo sve zainteresirane na volontiranje u sklopu našeg projekta povećanja ponude u kafićima. Konkretno, trebamo pomoć u obilasku kafića s prikladnim plakatom, vodičem „Biljna mlijeka osvajaju svijet” i jednom litrom „barista” biljnog mlijeka (sve navedeno osiguramo). Ako si za, javi nam se na mail pz@prijatelji-zivotinja.hr. 😉


Suradnja s Be At One brendom kozmetike

Koristimo priliku i da vas upoznamo sa Be at one, 100% veganskim i cruelty free brendom kozmetike koji je posvećen stvaranju proizvoda koji ne uzrokuju patnju životinjama. 5% od prodaje svoje kozmetike u Hrvatskoj namijenili su upravo nama, kako bismo mogli zajedničkim snagama stati na kraj testiranju na životinjama i iskorištavanju nedužnih bića u kozmetičkoj industriji – ali i drugdje! Be at one kozmetika dostupna je u Müller trgovinama.


Blic vijesti

 • Poslali smo dvije prijave za zanemarene i napuštene domaće životinje.
 • Reagirali smo na mučno ubojstvo mladunčeta magarca u Salima. Policiji je podnijeta prijava.
 • Naši članovi koji su platili članarinu za tekuću godinu od sada imaju i 20 % popusta u Amazingi na redovne atrakcije i pakete atrakcija.
 • Ostvarili smo suradnju s Nutmazom.
 • Ponovili smo zamolbu Gradu Zagrebu za proširenjem veterinarskog tima za kastracije u gradskom skloništu Dumovec.
 • Podsjetili smo građane na važnost ostavljanja vode za gradske divlje životinje kako ne bi umirali od dehidracije.
 • Reagirali smo na slučaj napuštenog magarca na otoku Lavdara Mala te poslali prijavu Državnom inspektoratu.
 • Poslali smo zamolbu Ministarstvu poljoprivrede da trofejni lov na medvjede u Hrvatskoj bude zabranjen.
 • Komentirali smo smrt konja u Majorci koji je po jakom suncu i na + 40 stupnjeva vukao zaprežnu kočiju. Ovako nešto bi trebalo biti zabranjeno i dio sramotne prošlosti.
 • Prijavili smo iskorištavanje divljih i egzotičnih životinja u Zadru.
 • Osvrnuli smo se na požare koji haraju u Hrvatskoj i kako radi neodgovornih skrbnika u njima stradavaju brojne životinje jer su zatočene u prostorije iz kojih ne mogu pobjeći ili su vezane na lancu.

Unatoč silnom trudu i brojnim rezultatima, ne možemo nastaviti naš rad za životinje bez vaše kontinuirane financijske pomoći. Podržite nas trajnim nalogom, donacijom i uplatom godišnje članarine. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.