AnimaList Br. 66

‘Kao nužnu komponentu živućega svijeta, moramo proširiti suosjećanje jedni na druge i na svako živo biće.’ – Dennis Kucinich, američki političar, predstavnik 10. kongresnog okruga Ohioa i dva puta kandidat za predsjednika SAD-a


Prijatelji životinja vole Medvjede

Petnaest aktivista i simpatizera Prijatelji životinja na utakmici zagrebačkog Kluba hokeja na ledu Medveščak protiv austrijskog kluba KAC Klagenfurt 30. listopada u Ledenoj dvorani Doma sportova razvilo je veliki transparent ‘PRIJATELJI ŽIVOTINJA VOLE MEDVJEDE’. Ovime smo, kao i na utakmicama Medveščaka protiv Red Bull Salzburga (17.11.) i Vienna Capitals (20.11.), dali potporu trenutačno najpopularnijem sportskom klubu u Zagrebu te još jednom ukazali na iskorištavanje, mučenje i ubijanje životinja zbog ‘modnih trendova’! Odgovor Medvjeda na ovaj ‘izazov’ uskoro se očekuje!


Hrvatska postaje jedan veliki cirkus

Nakon što smo za vrijeme boravka cirkusa Safari u Zagrebu održali 50-ak prosvjeda protiv njegovog ulaska u Hrvatsku koji je omogućen i odobren isključivo zahvaljujući administrativnim greškama i nepoštivanju zakonskih odredbi od strane nadležnih institucija, prosvjede protiv Safarija održali smo i u Samoboru. No odlazak cirkusa iz Samobora i njegov dolazak u Karlovac popraćen je još većim skandalom, budući da je grad Karlovac zabranio gostovanje cirkusa sa svim životinjama! Revoltirani ovakvom odlukom, gradonačelniku Karlovca uputili smo prosvjednu notu. Za razliku od Karlovca, ističemo primjer Ludbrega kao grada koji je zabranio cirkuse sa svim životinjama. Jedino rješenje za izbjegavanje ovakvih situacija u budućnosti jest potpuna zabrana cirkusa sa svim životinjama na državnom nivou.


Dubrovnik grad bez eutanaziranih pasa

Prvo smo oštro reagirali na najavu grada Dubrovnika da eutanizira napuštene pse iz skloništa Društva za zaštitu životinja Dubrovnik, a potom i javno pohvalili njegovu odluku da, iako pod pritiskom javnosti, donese odredbu kojom se zabranjuje usmrćivanje zdravih pasa i nakon isteka zakonskog roka od 60 dana. Pozvavši ostale gradove da slijede ovaj pozitivan primjer, hrvatsku javnost pozvali smo i na potpisivanje peticije za zakonsku zabranu eutanazije životinja u skloništima i peticije za hitnu reformu veterinarske inspekcije.


Hrvatskim dizajnom protiv krzna

U suradnji s Fur Free Alliance najavljujemo novi krug međunarodnog natječaja za studente dizajna pod nazivom ‘Dizajnom protiv krzna’. Od ukupno 7000 studenata iz cijeloga svijeta, žiriju je svoje radove poslalo i 30-ak studenata iz Hrvatske. Izložbu svih radova studenata iz Hrvatske koji su sudjelovali u međunarodnom natječaju Dizajnom protiv krzna u 2009. godini postavili smo u Studentskom centru u Zagrebu, a radovi će se moći pogledati od 19. do 26. studenoga. Izložba je ujedno i najava otvorenog natječaja za studente dizajna za 2010. čija je tema korištenje zečeva u industriji krzna. Studenti svoje radove mogu prijaviti do 9. travnja 2010. godine.


Prosvjed protiv transporta životinja

U suradnji s Glasom životinja održali smo 21. studenoga u Zagrebu prosvjed protiv transporta životinja s performansom u kojem je ‘transportni kamion’ pun aktivista simbolično preveo aktiviste-životinje od ‘farme’ na kojima su bili uzgojeni do ‘klaonice’ gdje su ubijeni. Ovaj prosvjed i performans održani su kako bi se javnosti skrenula pozornost na svakodnevnu patnju životinja prilikom transporta i izravnu povezanost patnje životinja na prometnicama sa sadržajem tanjura i to u znak potpore međunarodnoj kampanji ‘Handle with Care’, pokrenute od strane World Society for the Protection of Animals (WSPA). Fotogaleriju s prosvjeda možete vidjeti ovdje.


Razno

– Veterinarskoj inspekciji u Županji prijavili smo zlostavljanje belgijske ovčarke Arise iz Bošnjaka koju je Mato Živković nekoliko puta udario kosirom po leđima, pri čemu joj je slomio kralježnicu, sa smrtnimposljedicama po životinju.

– 19. studenog bili smo na Veganskoj večerji slovenske udruge Za živali!, u Mariboru gdje je Vedran Romac održao predavanje na temu mliječne industrije.

– Održao se i 6. sastanak Mreže protiv napuštanja životinja 21. studenog u Zagrebu na kojem su sudjelovale mnoge udruge za zaštitu životinja i pojedinci iz raznih krajeva Hrvatske.

– Pozivamo vas da posjetite Festival novog cirkusa koji se protivi iskorištavanju životinja zbog zabave. Festival novog cirkusa održat će se 26. do 30. studenoga, a o čemu više možete saznati na web stranici www.cirkus.hr

– Redovito se održavaju besplatne radionice kuhanja za članove na koje se možete prijaviti ovdje. Iduća radionica je u subotu, 28. studenog u 15 sati.

– Još jednom obavještavamo da će se radionica za aktiviste AktiVeg i one koji se tek žele aktivirati održati u prostorijama Udruge, Gajeva 47, 28. studenog u 18 sati.

– Pozivamo vas u subotu 12. prosinca od 19 sati na Druženje u SublinKu, Teslina 12, Zagreb. Pridružite nam se u veseloj atmosferi s ukusnim veganskim jelima, koja možete kušati uz skromnu donaciju od minimalno 10 kuna. Pozvani ste da i sami sudjelujete u kuhanju i donošenjem vlastitih veganskih specijaliteta!

– Dođite i na predavanje Martina Ballucha, koje će se u zagrebačkom KIC-u održati 16. prosinca u 19 sati. Martin Balluch doktorirao je filozofiju na temu Etika životinja i predsjednik je austrijske organizacije VGT – Verein gegen Tierfabriken.

– Idući tjedan počinje krvavi običaj Nepala, u kojem se u samo dva dana zakolje na stotine tisuće životinja. Gledanje klanja se naplaćuje. Peticiju za zaustavljanje ovog krvoprolića možete potpisati ovdje.

– Od novosti na webu pročitajte članak ‘Miroslav Krleža o eksploataciji životinja‘, pogledajte nove majice, novu bojanku, nove šalice i novu knjigu Mliječni put Nicka Suttona u web katalogu i Jah Sun u rubrici Video spotovi.

– Milo Ventimiglia i Kellie Pickler odabrani su u PETA-inom natječaju za 2009. godinu kao najseksi vegetarijanci selebritiji, a njih kao i brojne druge poznate vegetarijance možete naći i u našoj rubrici Poznati vegetarijanci.

– Više o našim budućim aktivnostima i informativnim štandovima saznajte u našem Kalendaru aktivnosti, a ako nam želite pomoći u rubrici Kako nam možete pomoći.

– Zbog sve veće aktivnosti udruge te većeg broja kampanja i akcija, potrebna nam je vaša financijska pomoć pa vas pozivamo da postanete namjenski donator. Time, osim što pomažete u ostvarenju naših projekata, dobivate i prigodne donatorske iskaznice.


Molimo vas da nas podržite učlanjenjem i uplatom godišnje članarine ili/i uplatom donacije. Svi članovi koji su uplatili svoju članarinu, osim što mogu realizirati razne popuste, ulaze i u bubanj za veliku godišnju nagradnu igru.

Hvala vam na čitanju i dosadašnjoj potpori!

Vaši Prijatelji životinja