AnimaList Br. 58

Ponekad me pitaju ‘Zašto trošiš toliko novca i vremena govoreći o dobrobiti prema životinjama kad ima toliko okrutnosti prema ljudima?’. Ja odgovaram, ‘Zato što radim u korijenu stvari!’ – George T. Angell, utemeljitelj Massachusetts SPCA


I psi i mačke na kaputu – veliki prosvjed protiv krzna

Tema ovogodišnjeg velikog prosvjeda protiv krzna kojeg smo organizirali 28. veljače u Zagrebu bila je zabrana uvoza krzna od pasa i mačaka u Hrvatsku. Na prosvjedu je sudjelovalo oko 200 prosvjednika iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Austrije. Na Trgu bana Jelačića, gdje se održao performans oslobađanja životinja iz kaveza, prosvjednicima se priključio i Luka Nižetić. U znak zahvalnosti sudionike prosvjeda pozvali smo u naš ured gdje smo ih počastili grahom i vege kolačima. Kako je prosvjed prošao možete vidjeti na našem YouTube kanalu.


Pokolj tuljana – ljaga Olimpijskih igara

14. ožujka održali smo ispred Kanadskog veleposlanstva u Zagrebu prosvjed i performans protiv pokolja tuljana u Kanadi. Prosvjed je bio usmjeren na Olimpijadu u Vancouveru 2010. g. i njezin bojkot ukoliko Kanada ne odustane od ubijanja tuljana. Ovim putem pozivamo sve vas da pišete Olimpijskom organizacijskom odboru u Vancouveru, pozivajući ga da pomogne u zaustavljanju pokolja tuljana. Pismo se može uputiti ovdje.


Pik na meso povodom Svjetskog dana bez mesa

I ovog proljeća naša je udruga obilježila Svjetski dan bez mesa, organiziravši 21. ožujka na glavnom zagrebačkom trgu Sajam zdrave hrane. Deset proizvođača zdrave hrane predstavilo je svoje veganske proizvode brojnim građanima. Sajam zdrave hrane najavljivan je jumbo i City Lights plakatima ‘Pametni ne jedu kancerogeno’, a njegovo održavanje poduprla je organizacija FARM.


Dizajnom protiv krzna

I ove godine Fur Free Alliance i udruga Prijatelji životinja organiziraju međunarodno natjecanje za studente dizajna pod nazivom Design Against Fur. Osim plakata, studenti se također pozivaju da dizajniraju kreativan, efektan animirani film koji šalje važnu, suosjećajnu poruku da je nošenje krzna okrutno i nepotrebno u Natjecanju dizajna animacije. Rok za prijavu je 17. travnja, stoga požurite i prijavite se! Pobjednike čekaju vrijedne nagrade.


Razno

– Pozivamo vas na Druženje djece i roditelja vegetarijanaca i vegana koje će se održati 5. travnja u našim prostorijama, kako bismo razmijenili iskustva i dobili korisne informacije.

– Protiv konjičkog kluba Equus Cabalus iz Varaždina podnijeli smo prijavu veterinarskoj inspekciji zbog zanemarivanja životinja.

– Kolege iz slovenske udruge Za živali! podržali smo na velikom prosvjedu za zabranu uzgoja životinja za krzno u Sloveniji, koji se održao 7. ožujka u Ljubljani.

– LiceGuard je nova trvtka na našoj bijeloj listi, a popis svih tvrtki potražite ovdje. Pogledajte i popis pet shopova koji (ne) prodaju životinje.

– U našem web katalogu potražite nove mrežaste torbe u različitim bojama i veličinama, kao i nove kuharice Mahunarke i All’italiana!

– Od novosti na webu pročitajte članak Željezo: mač s dvije oštrice, Stajalište Britanske nutricionisticke udruge: Vegetarijanska prehrana i Tužno lice janjetine. Pogledajte i galeriju fotografija s prosvjeda protiv krzna kao i nove video spotove.

– Ukoliko netko želi na vlastitu web stranicu ili blog postaviti banner to može učiniti s upravo izrađenim novim bannerima koji se mogu vidjeti ovdje.

– Pozivamo sve koji imaju bunde ili predmete od životinjskoga krzna da nam ih doniraju kako bismo ih iskoristili u performansima namijenjenima osvještavanju javnosti o okrutnosti krznene industrije. Pogledajte kako još možete pomoći.

– I ove godine u Pamploni, Španjolska, održava se utrka bikova. 5. srpnja PETA organizira performans na koji poziva i vas da se priključete. Put je o vlastitom trošku, dok je smještaj (noćenje 4. srpnja) besplatan. Ako ste zainteresirani za sudjelovanje na ovom performansu, molimo da nam se javite što prije na e-mail prijatelji.zivotinja@inet.hr kako bi vam se osigurao smještaj.

– Još je samo nekoliko dana ostalo za doniranje preko SOS telefona za utočište za zlostavljane životinje na 060 600 500 (cijena poziva: 6,82 kn/min iz fiksne mreže, 8,21 kn/min s mobitela; PDV uključen u cijenu). Možete i uplatiti iznos po želji na žiro račun 2360000-1101531137 (naznaka: utočište) ili kreditnom karticom. Neke od životinja koje čekaju utočište možete pogledati ovdje.

– Pozivamo vas da postanete našim članom i tako stanete u obranu onih koji se ne mogu izboriti za sebe. Kao naš član moći ćete koristiti i popuste koje smo osigurali za sve koji uplate članarinu. Ukoliko ste već član, molimo vas ispunite obrazac o promjeni podataka s dodatnim upitnikom kako bismo mogli obnoviti bazu članova.


Hvala vam na dosadašnoj potpori, a molimo vas da i ubuduće ostanete s nama za životinje.

Vaši Prijatelji životinja