AnimaList Br. 64

“Sve što će potaknuti ljude da prestanu jesti meso, ja sam za to.” – Joan Jett


Utočište za životinje Ianua

Uz zahvalu svim izvođačima pjesme ‘Nema isprike’ i drugim sudionicima u kampanji ‘Ja volim životinje’ te građanima koji su pridonijeli prilozima, objavljujemo da je izgradnja u utočištu za životinje Ianua počela i da je utočište dobilo ime i svoj žiro račun 2360000-1102075266, na koji se mogu uplatiti donacije nužne za nastavak radova.


Specizam – diskriminacija na osnovi vrste

Prošlog mjeseca na hrvatskom tržištu pojavila se knjiga Specizam autorice Joan Dunayer. Kupnjom knjige Specizam podržava se novoosnovani neprofitni fond i biblioteka za izdavanje knjiga iz područja zaštite prava životinja. Fond i biblioteku osnovala je izdavačka kuća Dvostruka duga iz Čakovca, koja je knjigu i izdala. Do sada su promocije knjige Specizam na kojima smo sudjelovali održane u Rijeci, Zagrebu i Mihovljanu.


Vege Izazov

Zajedno s Lushem pozvali smo građane da od 18. rujna do 1. listopada prihvate Vege izazov i da za tovrijeme budu vegetarijanci ili vegani. S Ivom Šulentić i Idom Prester smo 16. rujna na zagrebačkom Trgu bana Jelačića dijelili prolaznicima veganske kolače kao poziv na ovu akciju. Svi prijavljeni na Vege izazov dobili su knjigu Kako postati, biti i ostati vegetarijanac ili vegan Juliet Gellatley, dok će se kraj Vege izazova na Svjetski dan vegetarijanstva proslaviti degustacijom i mirisnim Lush iznenađenjima. Vege izazovu pridružile su se i Iva Šulentić, Petra Nižetić i Ivana Radovniković.


ZeGeVege Festival

Oko 20.000 zainteresiranih građana posjetilo je ovogodišnji ZeGeVege festival održivog življenja koji se 18. rujna u sklopu Europskog tjedna mobilnosti održao na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Posjetitelji su mogli uživati u raznolikom programu za djecu i odrasle, besplatnom šminkanju i veganskoj hrani, proizvodima 40-ak izlagača koji svojim etičkim i ekološkim kriterijima nastoje pridonijeti skladnom suživotu s ostalim živim bićima te, između ostalih, poslušati nastupe Elme, Finih sapuna, Dženeration 81, Ivane Radovniković, Jelene Radan, Meri Jaman i Anite Valo (Meritas) i Luke Nižetića. Zahvaljujemo svima koji su pridonijeli da ovaj festival bude još bolji i uspješniji od prošlogodišnjega! Fotogaleriju s festivala možete pogledati ovdje kao i na www.zegevege.com.


Za zakonsku zabranu plastičnih vrećica

U četvrtak, 24. rujna, naši su predstavnici predali više od 27.000 prikupljenih potpisa za zabranu plastičnih vrećica ravnateljici Uprave za atmosferu i gospodarenje otpadom pri Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Jasenki Nećak. Tom prigodom iznijeli su naše prijedloge za smanjenje problema plastičnih vrećica, očekujući od Ministarstva konkretne mjere. Peticija se i nadalje potpisuje.


Vijesti i najave

– Pozivamo vas na predavanje ‘Hrana i klima’ Jensa Holma, donedavnog zastupnika u Europskom parlamentu, koje će se održati na Svjetski dan farmskih životinja, 2. listopada u 19:30 sati u Europskom domu, Jurišićeva 1, u Zagrebu.

– Dobrodošli ste i na promociju nove web stranice koju smo napravili uz pomoć tvrtke Malleus, a koja će se održati u ugodnoj atmosferi SublinKa u Teslinoj 12, 3. listopada u 19:30 sati. Promocija je zamišljena kao kratka prezentacija web stranice uz ugodno druženje i veganske kolače.

Uz redovite štandove srijedom u Rijeci te petkom i subotom u Zagrebu, na Svjetski dan vegetarijanstva, 1. listopada, postavit ćemo informativni štand s degustacijom na Trgu Bana Jelačića, dok smo 4. listopada, na Svjetski dan životinja, sa štandom na jezeru Bundek.

– Pozivamo sve pojedince i udruge za zaštitu životinja da nam se priključe u obilježavanjuSvjetskog dana životinja 4. listopada, kojeg ćemo i ove godine obilježiti u sklopu Dana prijatelja životinja. Više o tome kako to možete učiniti saznajte ovdje.

– Od novosti na našem webu pogledajte knjige Kulturna zoologija i Vitka i opaka, majice na sniženju i nove bedževe u našem web katalogu te tvrtku Lavanda na našoj bijeloj listi tvrtki koje svoje proizvode i njihove sastojke ne testiraju na životinjama.

– Članovima koji su platili članarinu šaljemo člansku iskaznicu koja omogućuje razne popuste, kojima su se pridružili i Frizerski salon Galant, Veterinarska ambulanta Šapa kao i Veterinarska ambulanta Vet-pint.

– Pozivamo vas ponovo da nas potražite na Facebooku, Twitteru, MySpaceu i Youtube-u.

– Kako bismo i nadalje nastavili s novim projektima potrebno nam je vaše sudjelovanje, a kako možete pomoći pogledajte ovdje.


O našim budućim aktivnostima možete pročitati u našem Kalendaru aktivnosti. Ukoliko nam želite pomoći u njihovu ostvarivanju, to možete učiniti uplatom vaše godišnje članarine, a kao zahvalu ulazite u bubanj za veliku godišnju nagradnu igru, i uplatom donacije.

Hvala vam na čitanju i dosadašnjoj potpori!

Vaši Prijatelji životinja