AnimaList Br. 57

‘Ljude treba svakodnevno informirati i podsjećati na strahote koje se rade životinjama za potrebe modne industrije. Krzno nema opravdanja, o tome ne treba šutjeti već glasno reći NE.’ – Luka Nižetić


Mreža protiv napuštanja životinja

24. siječnja u domu HDLU u Zagrebu održan je četvrti sastanak Mreže protiv napuštanja životinja koju čini više od 40 udruga za zaštitu životinja iz 28 gradova Hrvatske uz građanske inicijative i pojedince koji skrbe o napuštenim životinjama. Članovi Mreže utvrdili su svoje zahtjeve prema državnim i lokalnim vlastima.


Luka Nižetić u kampanji ‘Za Hrvatsku bez krzna’

Luka NižetićTrenutno najpopularniji pjevač u Hrvatskoj, Luka Nižetić, priključio se našoj kampanji ‘Za Hrvatsku bez krzna’ kojoj je cilj zaustaviti ubijanje životinja zbog modne industrije. Uz slogan ‘Reci ne krznu sad i zauvijek’, Luka se razodjenuo i pojavio na jumbo i City Lights plakatima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Šibeniku, Dubrovniku, Puli, Đakovu, Slavonskom Brodu, Velikoj Gorici, Labinu i Zadru. Za vizualno rješenje plakata zaslužan je Viktor Drago, dok je autor fotografije Duško Vlaović. Promociju i predstavljanje kampanje ‘Reci ne krznu sad i zauvijek’ održali smo u utorak 3. veljače u zagrebačkom klubu Gjuro 2. Na konferenciji za medije uz Luku pojavile su se i Fani Stipković, Ivana Kindl, Jelena Radan, Lea Dekleva, Meri Jaman i Anita Valo.


Kupnja bez plastičnih vrećica

Kupnja bez vrećica31. siječnja 2009. Spar je postao prvi trgovački lanac koji je iz ekoloških razloga ukinuo besplatne plastične vrećice. Očekujemo da će u nastavku kampanje ‘Za zabranu plastičnih vrećica’ i ostali trgovački lanci slijediti primjer Spara, koji je pokazao veliku osviještenost ukidanjem besplatnih plastičnih vrećica i pokrenuo ovu ekološku inicijativu koju će znati cijeniti i njegovi kupci.


Akcije u Karlovcu, Osijeku i Slavonskom Brodu protiv krzna

Krzno smrdiU četvrtak, 12. veljače izveli smo na karlovačkom korzu performans pod nazivom ‘Krzno smrdi’, kojim smo ujedno pozvali građane Karlovca da osude ubijanje životinja zbog mode i glamura i pridruže se međunarodnom prosvjedu protiv krzna koji će se održati 28. veljače u Zagrebu. Istoga dana u Centru za mlade održali smo i predavanje uz video projekciju na temu ‘okrutnost odijevanja’.

Sličan performans uz veliku potporu građana održali smo i u Osijeku i Slavonskom Brodu, 19. i 20. veljače. Osječani su imali priliku pogledati video projekciju filma ‘Veni Vidi Vegani’.


Vijesti i najave

Performans u Sarajevu- Naši aktivisti 30. siječnja sudjelujući u akciji protiv krzna u Sarajevu dali su potporu članovima Prijatelja životinja u Bosni i Hercegovini, a 7. veljače sudjelovali su u performansu protiv krzna udruge Za živali! u Mariboru’.

– Uz redovne informativne štandove petkom i subotom u Zagrebu održali smo i štandove u Splitu i Vukovaru gdje su se prikupljali potpisi za aktualne peticije.

– Reagirali smo na članak ‘Dječji vrtići bez vegetarijanaca’ koji je izašao u Glasu Podravine demantirajući izjave da vegetarijanstvo nije prikladno za djecu.

Vrečko- Posjetili smo dječji vrtić Budućnost iz Zagreba, kako bi čudovište od plastičnih vrećica djeci objasnilo zašto je korištenje plastičnih vrećica opasno za okoliš i životinje.

– U dječjem vrtiću Bajka nastavljamo s programom razvoja senzibiliteta djece prema zaštiti životinja dovodeći psa Cura u njihove prostorije.

– Školskoj grupi Prijatelji životinja u zagrebačkoj osnovnoj školi Kralja Tomislava predstavili smo kampanju Ja volim životinje i utočište za zlostavljane životinje.

– Od novosti na webu pogledajte članak Meso ima katastrofalan učinak na klimu, Nužnost kastracije i fotogaleriju prvog hrvatskog utočišta za zlostavljane životinje u izgradnji. Na popis restorana dodan je Bio Q u Osijeku, a popuste članovima daje Sublink. Besplatne tiskane i video materijale od sada možete naručiti preko Web kataloga.

Band aid Ja volim životinje- Još uvijek je otvoren SOS telefon za utočište za zlostavljane životinje. Ukoliko vašim pozivom želite pridonijeti izgradnji prvog utočišta za zlostavljane životinje nazovite 060 600 500 (cijena poziva: 6,82 kn/min iz fiksne mreže, 8,21 kn/min s mobitela; PDV uključen u cijenu). Možete i uplatiti iznos po želji na žiro račun 2360000-1101531137 (naznaka: utočište) ili kreditnom karticom.

– Potražite nas i na Facebook-u i pridružite se istomišljenicima i prijateljima u borbi za životinje, a na našem Youtube kanalu pogledajte glazbeni spot Skinned Alive.

Prosvjed protiv krzna- Podsjećamo vas na veliki međunarodni prosvjed protiv krzna koji će se 28. veljače održati u Zagrebu. Pripreme su u tijeku, slobodno se javite ako možete pomoći. Ne propustite ovaj važan događaj. Više informacija o prosvjedu pročitajte ovdje.

– Priključite nam se i na prosvjedu protiv krzna u Ljubljani 7. ožujka gdje želimo dati potporu zakonskoj zabrani uzgoja životinja za krzno u Sloveniji. Svi zainteresirani za organizirani odlazak autobusom mogu se prijaviti ovdje.

– 14. ožujka okupljamo se ispred Kanadske ambasade kako bi pokazali da masakr beba tuljana mora prestati, a zabrana uvoza tuljanovog krzna u Europsku uniju stupiti na snagu.

– 5. travnja organiziramo druženje djece vegetarijanaca i njihovih roditelja kako bi se međusobno upoznali i razmijenili iskustva.

– Pozivamo vas da i postanete članom udruge Prijatelji životinja i tako stanete u obranu onih koji se ne mogu izboriti za sebe. Kao naš član moći ćete uživati u popustima koje smo osigurali za sve koji uplate članarinu. Ukoliko ste već član, molimo vas ispunite obrazac o promjeni podataka s dodatnim upitnikom kako bismo mogli obnoviti bazu naših članova.


Zahvaljujemo svima na potpori koju smo do sada od vas primili te vas srdačno pozdravljamo.

Vaši Prijatelji životinja